ЗА СИСТЕМ НИЈЕ ПОСТОЈАО, АЛИ САДА СЕ ТО МЕЊА ЗАУВЕК: Захваљујући писању Новости, Ивица добија матични број

Д. АЛИХОЏИЋ

16. 09. 2020. у 11:00

ЗА СИСТЕМ НИЈЕ ПОСТОЈАО, АЛИ САДА СЕ ТО МЕЊА ЗАУВЕК: Захваљујући писању Новости, Ивица добија матични број

Фото Д.Алихоџић

ИВИЦА Дурковић (48) из Заплањске Топонице код Гаџиног Хана поднео је јуче захтев за упис у матичну књигу рођених!

Захтев је поднео у сеоској месној канцеларији, матичару Зорану Стојановићу. Тако је и формално започео процес добијања јединственог матичног броја (ЈМБГ) и признавања његових људских и грађанских права.

После писања нашег листа о тешкој судбини овог човека који од личних докумената има само војну и ђачку књижицу, реаговало је Министарство за државну управу и локалну самоуправу и наложило надлежнима у Гаџином Хану да се Ивици помогне.

Ивица није избгелица нити расељено лице. Читав живот провео је у Заплањској Топоници где је и рођен. Хладне јануарске ноћи када је рођен чудом је и преживео па нико није марио да дечака упише код матичара. Имао је оца и мајку али комшије сведоче о његовом тешком детињству испуњеном насиљем. Као последица таквог одрастања остала му је незалечена повреда кичме која му сада одузима корак. Тешко се креће тако да може да ради само кад стоји или клечи на коленима. Откако му се удала ћерка живи сам без струје, у нехуманим условима.

Фото Д.Алихоџић

Од личних докумената има само ђачку и војну књижицу

- Неук сам и не сналазим се око тих папира. Када сам пре више од 20 година покушао да добијем личну карту рекли су ми да немам права и помирио сам се с тим. Сада немам речи да опишем захвалност знанима и незнанима који су упорни да ми помогну - пресрећан је Ивица што је коначно доживео да неко брине о њему и да је људима стало да он добије прилику да у датим животним околностима нормално живи.

МАТИЧАР: ВАЖНА МАЈЧИНА ИЗЈАВА

МАТИЧАР Зоран Стојановић, каже да је Ивица јединствен случај и да му није познато да још неко у овом крају нема личну карту. Вели да му Ивица никада није обраћао за захтевом да га упише.

- Ивичин захтев сам предао Општинској управи која ће донети решење а да ли ће бити позитивно или негативно по Ивицу није ми познато. Зависи од мајке и од тога како ће се она изјаснити. Уколико мајка не жели да да изјаву онда ће морати да се покрене поступак пред судом - појашњава Зоран.

Како нам је појаснио матичар Зоран Стојановић, Ивица је поднео захтев у присуству два сведока Миодрага Вељковића и Зорана Стојиљковића који су потврдили да је Ивицу на свет донела мајка Јагода и да је био признато дете оца Слободана који је преминуо 2008.

- Нису марили за мене и шта ту могу. Отац је умро а са мајком нисам годинама у контакту. Морам је потражити да је замолим да потврди да сам њен син и да ме на основу тога упишу у књиге рођених. Ништа од ње не очекујем само да изјави да ме је родила и да ми тако олакша барем остатак живота - вели Ивица који никог не криви нити осуђује.

Фото Д.Алихоџић

Живи сам у оронулој кући

Затекли смо га у подруму сеоске амбуланте како слаже дрва за огрев. Не може да седи беспослен, а тако и заради неки динар да се прехрани.

- Ивица заслужује да му се помогне. Ни мени није јасно како то да нема ЈМБГ. Када је долазио код лекара мислили смо да нема оверену књижицу па му гледали кроз прсте а да нема ни личну карту то нисмо знали - испричала нам једна медициснка сестра.

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)