БОЈАМА МЕЊА ДЕЧЈИ СВЕТ: Васпитачица Радмила Недељковић креативном ликовном изражавању подучава најмлађе Трстеничане

С. БАБОВИЋ

12. 08. 2021. у 14:28

РАДМИЛА Недељковић (39) из Трстеника јединствена је васпитачица у Србији.

БОЈАМА МЕЊА ДЕЧЈИ СВЕТ: Васпитачица Радмила Недељковић креативном ликовном изражавању подучава најмлађе Трстеничане

Фото Приватна архива

Специјалиста ликовног васпитања, децу учи креативности кроз боје, помаже им да се изразе цртежом и сликом. Колико успешно то ради, показује то што је за мање од шест година кроз многобројне активности њеног "Центра у боји" прошло око 3.000 трстеничке деце узраста од три до 16 година!

Тај резултат препознало је и Министарство просвете и Радмилу је овог лета наградило националним признањем за допирнос унапређивању ликовне уметности и културе у Србији.

Само је у протеклој години 12 малишана о чијем таленту брине освојило републичке награде.

- Рано сам се заинтересовала за васпитавање путем уметности, која развија мишљење, подстиче моторику и јача интелектуалне потенцијале најмлађих - каже Радмила за "Новости". - Удружење "Центар у боји" основали смо 2015. и од тада смо организовали десетине радионица. У пројектима је учествовало око 3.000 деце, од свих њих и ја учим, као што и они уче од мене.

А због чега је Радмилин оригиналан рад толико популаран међу децом у Трстенику? Пример пројекта зборника радова "Завичајна кућа", који је данас у трајном власништву Друштва ликовних педагога, то најбоље објашњава.

- Идеја ми је била да деци приближим културу и историју родног краја, па смо заједно обилазили археолошке локалитете, манастире, изложбе у Народном универзитету о нашој средњовековној традицији. Потом су мали уметници, већ инспирисани, осликавали своје доживљаје из богатог наслеђа - прича Радмила.

Тако је настала "Завичајна кућа". У њој се на свакој страници види да деца одлично баратају језиком уметности.

- Међу малишанима налазимо и препознајемо таленте, који се даље озбиљније укључују у рад Удружења - објашњава уметница.

- Да их препознам, много разумевања имам и од стручних сарадника Народног универзитета, учитеља, наставника, општине. Важна је и подршка родитеља, а можда најважније је да се са децом одлично разумем.

УМЕТНИК Радмила Недељковић, Фото Приватна архива

Радмилини ђаци су до сада излагали у културним центрима широм Србије, Музеју савремене уметности у Новом Саду, на изложбама Друштва неуронауке, у родном Трстенику. Међу освојеним наградама њених ученика су и Гран-при на Међународном фестивалу у Војводини, награде за дизајн на Међународном бијеналу уметничког дечјег израза "Буди" у Панчеву. За изузетан допринос уметности и култури Трстеника, саговорници "Новости" додељена је и Октобарска награда 2018. године. Стиже да се бави и хуманитарним радом, учествовала је и у пројектима Министарства здравља и више фондација. Води и школу сликања. Ових дана је са децом радила у најлепшем атељеу на отвореном у Трстенику, на обали Западне Мораве.

ВАН ГОГ ОД СУНЂЕРА

ОВЕ зиме Радмила и њени ђаци радили су пројекат "Ван Гог". На основу чувене слике "Звездана ноћ" деца су израђивала различите елементе композиције (Млечни пут, Месец, чемпресе, звезде) најпре кроз скицу, а потом и коришћењем различитих техника. Дечје виђење дела холандског сликара приказали су уз помоћ картона за јаја ,сунђера, папира...

СВАКО ДЕТЕ ЈЕ ВАЖНО

ДА би што више деце научила да се изражавају кроз слике и да би у пракси показала да није случајно специјализовала "Изражајне форме у савременој ликовној уметности као модел за дечје интермедијалне активности", Радмила Недељковић је прелазила и по неколико стотина километара у току године. Стизала је и до најзабаченијих моравских села и истурених одељења трстеничких школа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)