ПЛЕТЕНИЦЕ СВЕ ДО ПЕТА, СЕДИ БРЦИ ДО СТРУКА: У Каленићком Прњавору одржан 51. сабор "Прођох Левач, прођох Шумадију"

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

03. 08. 2021. у 15:24

Порта и околина манастира Каленић, подно Гледићких планина четири дана ориле су се од песме и игре, вијориле су се народне ношње, поцупкивали су опанци, звецкали дукати на прсима младих девојака, а међ живописним шаренилом боја, мириса и укуса гастрономских специјалитета и печења испод шатри, старине су одмеравале своје бркове, а девојке плетенице.

ПЛЕТЕНИЦЕ СВЕ ДО ПЕТА, СЕДИ БРЦИ ДО СТРУКА: У Каленићком Прњавору одржан 51. сабор Прођох Левач, прођох Шумадију

Фото З. Глигоријевић

Организатори традиционалног Сабора народног стваралаштва "Прођох Левач, прођох Шумадију", чији су покровитељи Министарство културе и информисања и Општина Рековац, а мото "Добар темељ срећу значи", трудили су се да на најлепши начин дочарају српску традицију и духовност.

Значај Сабора народног стваралаштва "Прођох Левач, прођох Шумадију", културно-туристичкe манифестацијe, етнографског садржаја, одликује се, пре свега, у очувању аутентичности обичаја, културног наслеђа, традиције и историје, а на тај начин се чува и сећање на наше претке - оценила је министарка привреде у Влади Репубике Србије Анђелка Атанасковић, приликом отварања Сабора.

Како је из ових крајева, имала је, каже, прилику да прати развој ове традиционалне манифестације. Изузетно је похвално то што из године у годину наступа све већи број културно-уметничких друштава, изворних фолклорних група и ансамбала, различитих извођача из целе Србије.

- Морамо да чувамо оно што нам је остављено у наслеђе - наш народ и нашу државу. У овим изазовним временима још је важније него раније да чувамо једни друге. Са искреним уверењем да ћемо се, у срећи и здрављу још дуго окупљати на овом светом месту, које се убраја у једно од најзначајнијих споменика српске културе, честитам свима који су допринели да овај Сабор траје дуго и да се развија - додала је министарка Атанасковић.

Председник општине Рековац Александар Ђорђевић рекао је да "кад нешто постоји 51 годину, значи да вреди и да се неко бори да од заборава отргне наше обичаје, културу и и све што је српско".

Отварању Сабора присуствовали су амбасадор Палестине у Београду Мухамед Набхан, конзул палестинске амбасаде у Београду Талал Елзик, владика шумадијски Јован, представници општина из Србије и друге званице.

Док се последњег дана саборовања вило коло и орила песма културно-уметничких друштава, за најлепшу саборицу изабрана је Невена Васиљевић (17), а најдуже бркове од 131 сантиметра има Зоран Лазаревић (72) из Ниша. Најдужу плетеницу (150 сантиметара) има Милена Лукић; у категорији од 7 до 15 година, победиле су Александра Илић и Анђела Николић, чије су плетенице дуге по 107 сантиметара, док су међу најмлађима Николија Јовановић и Николија Павловић поделиле прво место са кикама од по 73 сантиметра. Најлепшу мушку народну ношњу носио је Милан Јовановић, а женску Нера Ковачевић.

Повеља "Бративоје Марковић" додељена је Дому здравља у Рековцу и Милутину Стојковићу, пензионисаном наставнику српског језика из Калудре, а здравице су казивали Предраг Благојевић Ликер и Љубодраг Огњановић.

МИРИСИ ЗАБОРАВЉЕНИХ ЈЕЛА

ПОРТОМ средњовековног манастира ширили су се мириси заборављених старих јела, пита и колача, која су дегустирали посетиоци. Председница Удружења жена "Слатки залогај" Драгица Марковић и чланице, као и председница Удружења "Златне руке Левач" Слађана Влашковић са својим чланицама поносиле су се разним питама, бобовим пихтијама, сармом, пребранцем, а чланице Удружења "Левчанке" из Велике Крушевице, питама, хлебовима, погачама, пројицама, домаћим качкаваљем, сармицом од рена...

- Волонтери Канцеларије за младе и девојке женског фудбалског клуба припремају стара јела, попут гибаница, салчића, чупаваца и воћних колача, али припремају и савременија, попут рафаела - казала је директорка Канцеларија за младе Марија Милојевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)