МОЈ ОТАЦ ЈЕ БИО ШЕФ ТИТОВОГ ОБЕЗБЕЂЕЊА: Српски композитор открио - Ево ко је 1988. знао да ће се распасти СФРЈ!

Novosti online

29. 07. 2021. у 00:45

СЛАВНИ српски композитор Војкан Борисављевић открио је у једном интервјуу да је његов отац једно време био шеф обезбеђења Јосипу Брозу Титу.

МОЈ ОТАЦ ЈЕ БИО ШЕФ ТИТОВОГ ОБЕЗБЕЂЕЊА: Српски композитор открио - Ево ко је 1988. знао да ће се распасти СФРЈ!

Фото В. Данилов

- То сам сазнао касније. Има једна слика где се он види у друштву Тита када је Броз био у Њујорку. Тито је пожелео да шета Менхетном. Успели су некако из обезбеђења да га одврате од те намере - испричао је Борисављевић.

Напоменуо је да је управо он био тај који је свирао на Титовом последњем рођендану 1979. у Добановцима.

- Био су присутни и Здравко Чолић, Седморица младих, и многи други. Ми га чекамо, долази Тито у светлом оделу, преплануо. Са сваким се поздравио. Онда је почео са три вискија па редом... - каже Борисављевић.

Према његовим речима Тито је волео да слуша Милета Богдановића да му пева загорске песме, волео је Чолу и Седморицу младих.

Тито је волео провод, женске, био је харизматичан

- Волео је да се проведе, волео је женске. Имао је невероватну харизму. То вече је својим сарадницима причао како је успео да преживи ужасан притисак СССР и да превесла Стаљина - испричао је Војкан Борисављевић.

Говорећи о распаду СФРЈ, славни композитор је рекао да су неки људи из света много пре знали шта ће се десити са Југославијом.

Фото архива

 

Јапанци су знали те 1988. да ће се Југославија 1990. распасти

- Ја сам 1987. године радим фестивал МЕСАМ, највећи у региону. На фестивал долази директор Јамахе из Лондона. Ми смо на прагу склапања уговора о спонзорству са Јамахом. Одем ја у Лондон 1988. али не могу да дођем до председника Јамахе иако ме је он позвао. Шаље ми неке Енглезе, неке службенике… Ево шта се десило - Јамаха је тада затворила своје представништво које је било у Карађорђевој улици у Београду. Они су се повукли са овог тржишта. Јамаха нас је откачила. Јапанци су знали те 1988. да ће се Југославија 1990. распасти. Значи да је цела прича била већ спакована - открио је Борисављевић.

Подсетимо, композитор и диригент Војкан Борисављевић, чија каријера је трајала више од пет деценија, преминуо је 23. фебруара, у Београду. Војкан ће заувек бити упамћен као композитор хитова као што су "Одисеја", "Љубав је само реч", "А сад адио", и многих других.

Војкан Борисављевић је рођен 5. маја 1947. године у Зрењанину, а од 1948. године живео је у Београду.

Фото В. Данилов

По завршеној гимназији је студирао на Филозофском факултету у Београду. Музичко образовање је стекао у београдским школама "Др Војислав Вучковић" и "Станковић", као и на приватним студијама у Паризу. Уметничким радом се активно бави од 1965. године.

Цео радни век провео је као слободан уметник у оквиру Удружења композитора Србије са статусом истакнутог уметника. Компоновао је музику за позориште, филм и телевизију, популарне и дечје песме, инструменталне композиције и аранжмане, што чини неколико стотина дела различитих жанрова.

Фото В. Данилов

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)