КАКО УЗИМАЊЕ КРЕДИТА УТИЧЕ НА ПОРЕЗ НА ДОБИТ? Важни детаљи о Закону о порезу на доходак грађана

Милан Трбојевић, оснивач агенције "Књишки мољац" и блога ft1p.rs

30. 07. 2021. у 10:16

КАКО се посматра добијање, односно, узимање кредита - да ли је то приход па се додаје на досадашње приходе и плаћа порез?

КАКО УЗИМАЊЕ КРЕДИТА УТИЧЕ НА ПОРЕЗ НА ДОБИТ? Важни детаљи о Закону о порезу на доходак грађана

Фото Архива

Када трошимо новац из кредита како се он посматра?

Само узимање кредита је, као прилив новца који добијете од банке, и обавеза коју имате за враћање тог кредита и морамо га вратити банци иначе ће банка активирати гаранције.

Добијање и исплата самог кредита је суштински порески неутрална, добијате само обавезу коју је потребно вратити. Међутим, када враћате кредит, плаћате и камату што је трошак који умањује добит фирме, а самим тим и порез на добит.

Суштина је на шта ће се потрошити тај новац - то одређује да ли ће то бити трошак или не.

Уколико, рецимо, купимо материјал који нам стоји у складишту, то неће бити трошак, али када се матаријал употреби за прављење производа који ће бити продат, тада је тај материјал трошак.

Ко плаћа порез на добит?

Порески обвезник који плаћа порез на добит правних лица је привредно друштво или предузеће или друго правно лице које је основано ради обављања делатности којом се стиче добит. Порески обвезник је и задруга која остварује приходе продајом производа на тржишту или вршењем услуга уз накнаду, и друго правно лице које није основано ради остваривања добити, већ ради постизања других циљева утврђених његовим општим актима, ако остварује приходе.

Уколико користимо новац из кредита за неку инвестицију, на пример, купимо машину, онда ће само део новца бити трошак, то јест, амортизација која је законски прописана у процентима.

Примера ради, купимо машину за 20.000 евра, само 15 одсто од те вредности ће бити трошак  амортизације који ће утицати на смањење добити, а самим тим и утицати на смањење пореза на добит. Наравно, и наредних година ће бити трошак амортизације од 15 посто без обзира на то што је новац исплаћен у претходној години за то. Ако новац који смо добили из кредита, утрошимо за исплату плата, плаћање трошкова струје, закупа, и текућег пословања, онда ће све то бити трошак који ће утицати на смањење добити. Суштина је, дакле, у томе, за шта ће се новац који је добијен из кредита употребити. Тиме ће се одредити какав утицај кредит има на порез на добит.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)