РАДОВАН КАРАЏИЋ У НЕМИЛОСТИ НЕПРАВДЕ: Тома Фила растурио Хашки трибунал после срамне одлуке - Оправдана забринутост одбране и породице

Novosti online

15. 05. 2021. у 09:50

АДВОКАТ Тома Фила сматра да је оправдана забринутост одбране и породице Радована Караџића због одлуке Механизма у Хагу да др Радован Караџић буде упућен на издржавање казне у Велику Британију.

РАДОВАН КАРАЏИЋ У НЕМИЛОСТИ НЕПРАВДЕ: Тома Фила растурио Хашки трибунал после срамне одлуке - Оправдана забринутост одбране и породице

Фото: Хепи ТВ Принтскрин

- Апсолутно је оправдана забринутост одбране др Караџића. То није ствар слободне оцене, већ постоји чињеница да су муслимани у затвору у Великој Британији покушали да закољу генерала (Радислав) Крстића. Срећа је што нису имали прави нож и прави жилет. Да су то имали, причали бисмо о генералу Крстићу у прошлом времену - рекао је Фила.

Архива

Он је упозорио да у Великој Британији постоји велики број муслимана у затворима, те да се ради о окорелим криминалција, тј. терористима, убицама, нарко-дилерима...

- Једина шанса да он (Радован Караџић) преживи је да га држе затвореног у самици и да тамо полуди после годину дана. То је против свих међународних конвенција, правних правила и правних принципа. Он мора имати обезбеђено све оно што је већ имао обезбеђено у Хагу. Боље би било да су га послали у скандинавске земље, како би издржао казну до краја живота - каже адвокат. 

Тома Фила сматра да је најлогичније да др Караџић казну служи у Србији, али истиче да његово искуство са Хашким трибуналом показује да они без икаквог правног и било каквог другог образложења одбијају да Србији испоруче осуђенике.

- Ми смо тражили да нпр. Срби служе казну у Црној Гори, Македонији или Грчкој. Тако би било лакше и породици да посећује осуђеника. Хаг то одбија, а то је нечовечно и осветнички - објашњава Фила.

Адвокат је тако указао на крупан проблем овакве одлуке. Санкција је о овом случају пеналног карактера. 

Проф. др Војислав Шешељ изјавио је прекјуче у јутарњем програму Студија Б, да очекује да ће председник Србије Александар Вучић на седници Савета безбедности говорити о проблемима Срба који су осуђени пред тзв. Хашким трибуналом, а што је и сам Вучић на одређени начин најавио. 

Војислав Шешељ истиче да је забринут због тога што има искуства са самицом у Зеници, те да је његово здравље у самици било озбиљно угрожено.

Крвави затвори

Према званичним подацима, од марта 2019. године до марта 2020. године у Енглеској и Велсу је забележен чак 31,568 напад у затвору, а од тога 3,681 су класификовали као озбиљан напад. Треба имати у виду да се ради о статистици, те није немогуће да су бројеви и ублажени. 

(Ало.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

SvenSrb

29.05.2021. 19:12

To sam sve čuo na sjednicama Ustaškim u Geteborgu. Sve što se do danas dešava to je sve tako. U Geteborgu Rešavano i sada se sve sprovodi. Kao međunarodno,. A ono je ustaško?? Ustaše su na vlasti i u EU. Pa može se desiti još jedan Genocid na Srbe???? Iskoči i vest da su planirali građanskim ratom da ubiju još 2 milona Srba. A genocid u drugom Svetskom ratu je Hrvat Josip Broz Sakrio i sve ustaše spasio????? Ni jedan nije nigde osuđen. Jedino njih 17 u Švedskoj koji su radili teror, krali i opljačkali mnogo Banaka u Švedskoj.