КРОЗ ДИЈАЛОГ ДО ЗАШТИТЕ СВЕТИЊА: Епископ Теодосије упозорава на сталне претње Србима и нашој цркви у јужној покрајини

В. Н.

19. 04. 2021. у 21:24

БРАТСТВО манастира Високи Дечани и Епархија косовско-метохијска не осећају се сигурно и заштићено и немају поверење у косовске институције - поручио је у понедељак владика Теодосије, који је позвао да се у наставку процеса дијалога Београда и Приштине обавезно размотре додатне институционалне мере заштите светиња СПЦ и верног српског народа на КиМ.

КРОЗ ДИЈАЛОГ ДО ЗАШТИТЕ СВЕТИЊА: Епископ Теодосије упозорава на сталне претње Србима и нашој цркви у јужној покрајини

Владика Теодосије / Фото Л. З.

У саопштењу достављеном медијима, владика истиче многобројне безбедносне претње са којима се манастир Високи Дечани суочава. Последњих година, истиче, ту су и институционални притисци, претње, медијски напади, као и отворено непоштовање косовских закона. Уз подсећање на све невоље и проблеме са којима се суочавају због, како наводи, свакодневног кршења закона, људских и верских права српског народа на Косову и Метохији, честих пљачки и скрнављења храмова, гробаља, спречавања повратка протераног народа и онемогућавања приступа верника неким од верских објеката, владика истиче да у постојећим околностима не могу да имају поверење у косовске институције и њихову, како каже, тобожњу заштиту.

Он је апеловао на интензивнију међународну заштиту српских светиња и права, јер је, како истиче, међународно цивилно и војно присуство тренутно једини гарант њиховог опстанка:

- Подржавајући свесрдно принцип да се сви проблеми морају решавати мирно и цивилизовано, сматрамо да је због свега наведеног неопходно да се у процесу дијалога Београда и Приштине обавезно размотре додатне институционалне мере заштите светиња СПЦ и нашег верног народа, као важан предуслов за решавање постојећих питања на КиМ - навео је владика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)