ДРЖЕ МЕ КАО РОБА, НЕМАЈУ ДОКАЗЕ: Милошевићев забрањени позив из Хага - Укључио се у програм уживо, стражари му прекинули везу!

Novosti online

11. 04. 2021. у 23:18

БИВШИ председник Србије и Југославије Слободан Милошевић шокирао је Хашки трибунал кад се у августу 2001. године изненада уживо укључио у програм америчке телевизије "Фокс њуз" из своје ћелије у Шевенингену!

ДРЖЕ МЕ КАО РОБА, НЕМАЈУ ДОКАЗЕ: Милошевићев забрањени позив из Хага - Укључио се у програм уживо, стражари му прекинули везу!

Фото: Архива "Новости"

Бивши југословенски председник Слободан Милошевић, у првом интервјуу из Хага, 24. августа 2001. године - исте године када је и ухапшен, изјавио да има "веома, веома широку подршку у својој земљи", називајући садашње власти у Београду "марионетским режимом", који је на власт дошао "покраденим изборима".

У интервјуу америчкој ТВ мрежи "Фокс њуз", који је обављен на његову иницијативу, Милошевић је долазак ДОС на власт у Београду описао као "начин да се окупира Југославија", оцењујући да је у земљи "сада све горе него пре, иако више нема санкција".

Телевизија је известила да је Милошевић шокирао особље "Фокса" тиме што им је телефонирао из Хага и понудио им интервју "уживо". Интервју је прекинут на интервенцију стражара у затвору Шевенинген, који су од Милошевића затражили да спусти слушалицу. Пре него што је то учинио, стигао је да се "Фоксу" пожали на западну штампу која га је, како је рекао, неправедно оптуживала и називала "касапином". Изједначавајући себе и своју земљу, Милошевић је рекао да су западни медији, који су веома моћни, били против његове земље и да су имали "савршено јасну идеју како да сатанизују земљу и њеног лидера".

Слободан Милошевић у америчкој бази "Игл", код Тузле, у време пребацивања у Хаг / Фото Новости/ "Фејсбук"/ Стефан Цветковић

- Сви у мојој земљи знају да шта год смо радили, радили смо за мир - тврдио је Милошевић, који је изразио жаљење због погибије великог броја људи на Косову.

Он је рекао да је "свима жао због смрти било кога на свету", али и додао да је "поносан на све што је урадио за одбрану своје земље и свог народа". Он је рекао да су све његове одлуке биле легалне и легитимне, засноване на уставу и праву на самоодбрану, а да су одлуке вођа НАТО све биле криминалне. Милошевић је порекао да је икада наредио убијање цивила, додавши да су оружане снаге имале строга наређења да „елиминишу терористичке групе“.

- Било је појединачних злочина, али је постојало јасно наређење да сваки злочин мора одмах да буде кажњен и починилац ухапшен. Доказ да је то наређење спровођено јесте чињеница да су војска и полиција ухапсиле преко 500 појединаца -рекао је он, правдајући злочине као последице хаотичне ситуације која је створена масивним НАТО бомбардовањем.

Своје заточеништво у Хагу, Милошевић је окарактерисао као статус роба.

- Могли би да ме замене за новац, а ја од тога немам ништа. А, верујем да је продавање људи нешто што се догађало у далекој прошлости, не у 21. веку - рекао је он.

"Фокс њуз" је тада објавио да је бивши југословенски председник оптужио Хашки трибунал за измишљање доказа против њега.

Фото: Танјуг

- Наравно да немају доказа. Не могу да имају доказе за нешто што се није десило - рекао је он, додајући да Трибунал, који је назвао "такозваним", има "једну специфичну карактеристику - може да фабрикује доказе".

Трибунал је интервју, који је преношен уживо, назвао инцидентом и упозорио Милошевића да ће му коришћење телефона бити ограничено или трајно одузето ако још једном прекрши правила и позове медије.

Хаг је иначе притвореницима обезбеђивао телефонске картице у вредности од 31 долара сваког месеца, како би контактирали породицу и законске представнике, али је забрањивао комуникацију са медијима док су суђења у току.

Фото АП

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)