СИНИША МАЛИ У ХИТ ТВИТУ: "Ђилас се у лице смеје грађанима Србије!" (ФОТО/ВИДЕО)

Новости онлајн

21. 03. 2021. у 21:00 >> 23:22

МИНИСТАР финансија Синиша Мали вечерас је гостовао у емисији ХитТвит на телевизији Пинк.

СИНИША МАЛИ У ХИТ ТВИТУ: Ђилас се у лице смеје грађанима Србије! (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Гости у студију Верице Брадић били су и:

Ивица Дачић, председник Скупштине Србије

Татјана Мацура, Странка модерне Србије

Министар је говорио о свим актуелним темама које су обележиле ову недељу.

ПРВИ ПРЕДЛОГ - АФЕРА МАУРИЦИЈУС

Први предлог у емисији односи се на ексклузивна сазнања до којих су дошле "Вечерње новости", а која се односе на рачуне Драгана Ђиласа на Маурицијусу и у Швајцарској.

- На само пар рачуна више од 10 милиона евра. Највише ме изненађује изјава људи из "Вечерњих новости" који су рекли да је то само врх леденог брега. То је новац који је изнет из земље док је он био на власти. То ће бити предмет истрага у наредном периоду - рекао је министар Мали.

Министар је показао и издања "Вечерњих новости" у којима су објављени ексклузивни документи.

- Важно је да грађани Србије упамте имена са ових рачуна и цифре које се налазе на њима - истакао је министар. - Ови документи су сада предмет надлежних органа. Чим имате велики број рачуна, земаља компанија, то указује на утају пореза или прање новца, то указује да нешто кријете. Ово је фонд који управља новцем богатих клијената, међу њима је и Драган Ђилас.

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Министар финансија је показао и како је Драган Ђилас покушао да превари грађане Републике Србије.

- Зато сам ја вама рекао да обратите пажњу, новац је на рачуну финансијске институције која се зове Deutche securities Mauritius LTD. То је фонд као брокерска кућа која управља новцем богатих клијената. Дакле они пласирају новце за богате клијенте, међу њима је очигледно и Драган Ђилас.

- Погледајте један документ који сам вам донео. Ово је листа власништва онога чега је Deutche bank власник у 2020. години. Када погледате тај документ видећете на страни пет да је Deutche bank била власник Deutche securities Mauritius LTD.

- То је компанија која је регистрована и која и даље ради на територији Маурицијуса. Нико никада није рекао да је његов новац тамо и да се налази у овој институцији. Ово није крај. На конференцији за штампу он је рекао да има рачун у Швајцарској. На потпису су Гојко, Драган и Паскал Шмит. Са друге стране, "Новости" су данас објавиле податак до којих су дошле, да се Паскал Шмит доводи у везу са више од 30 офшор компанија у свету. "Новости" су објавиле да Ђилас крије и новац у компанијама у Хонгконгу - нагласио је министар.

- Овде се ради о једној огромној хоботници. О великом броју рачуна који контролишу Драган, Гојко и Шмит и то је само врх леденог брега. То је новац који је изнет из Србије док је Ђилас био на власти - рекао је министар.

Фото: Принтскрин

Напоменуо је да је само пар дана пре овог открића председник Србије упозорио Ђиласа да не говори како нема рачуне.

- Сада када се испоставило све супротно, он не жели да иде на полиграф. Када имате толике паре, није проблем да их имате ако сте платитли порез и ако сте их стекли легално. Када је ушао у политику пријавио је имовину од 75 хиљада евра, завршио је са 24 милиона. Поставља се питање како је овај новац зарадио.

Додаје да не зна сврху његове конференције за штампу јер није одговарао на питања и остаће упамћен по изјави "живот дајем, али изјаву за полиграф не".

- Све време Ђилас се смеје грађанима Србије и свима нама, а на питања новинара не жели да одговара - објаснио је Мали.

Фото: Принтскрин

Мацура каже да је порекло новца проблем и да и даље немамо информацију о томе одакле Ђиласу толико пара.

- Направићу дигресију: имам приватну фирму овде која послује 15-20 година и сви рачуни су овде отворени и плаћамо порез на зараду. Све то се може видети у Агенцији за борбу против корупције. Немам проблем да тај новац објасним. Ђилас није први политичар који не може да објасни одакле му новац, а проблем је у томе што је богатство стекао док је био на јавним функцијама. Имати рачуне у пореским рајевима није тајна и неморално је инсистирати на транспарентности с једне стране, а онда је за себе тражити - каже Мацура и додаје:

- Сви они који су у било ком тренутку имали контакт са државом а онда дошли до тога да су успешни бизнисмени, онда је то добро искоришћена прилика.

- Највећи проблем је што су тај новац стекли док је он био на власти. Јако је важно да политичари немају проблем да одговарају на питања новинара - истакла је она.

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Министар је још једном истакао како постоји више од 50 оваквих рачуна у више од 17 земаља.

- То није само морално питање, то је и питање криминала, јер је новац изнесен из земље док је Ђилас био на власти. На питање имате ли рачун или немате, човек каже да не жели да одговори на то питање. Он не жели да одговори на једно једино питање - нагласио је министар.

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

- Не можете да сакријете чињеницу да сте новац стекли док сте били на јавној функцији - нагласила је Мацура.

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

Дачић каже да постоје двоструки аршини јер, када би неко од њих имао оволики новац, били би на мети опозиционих политичара. Нашим држављанима је, каже, забрањено да имају рачун у страној банци и то се сматра кривичним делом.

- Ако има неку фирму у иностранству, НБС је прописала услове под којима то може, потребне су дозволе и мора да се документује о којим пословима је реч. Суштинско питање је да ли има рачуна, колико има новца и који посао је у питању. Ђилас не претендује да буде почасни члан Народне бибилиотеке, већ власт у Србији. Ђилас је на основу својих функција успео да приходује ове паре. Није на нама да одређујемо колико је то кривично дело, али надлежни треба да се овим позабаве - каже Дачић.

Маурицијус је, додаје, сада постао познат по овоме.

- Ишао сам на Мадагаскар преко Маурицијуса где је 95 одсто путника напустило авион. По томе сам упамтио Маурицијус. Иначе, ми смо са овом земљом имали срдачне односе, нису признали КиМ, а и Вучић се са њиховим званичницима сусретао на маргинама седница УН - каже Дачић.

Министар је коментарисао и који закони су све прекршени на овај начин.

- Постоје три институције у чијој је надлежности овај случај. Закон о порезу на доходак грађана, члан 7, Порез на капиталну добит, Порез на дивиденде, за које је питање да ли је Драган Ђилас пријавио то или не. Он је као грађанин ове државе, неко ко више од 190 дана проводи у нашој земљи и у обавези је да то пријави - истакао је министар.

- Како да демантују било шта, шта да кажу? Новинари који су дошли до овога имају све податке, то није могуће демантовати. Зато Ђилас не жели да одговара и прети тужбама, али на полиграф никако не жели да иде.

Фото: Принтсцреен/Јутјуб

- Ако нисте читали, Драган Ђилас 2014. у априлу продаје Бугарину "Дајрект медију" за 17.5 милиона евра. Овде се потврђује да је овај новац дала фирма Драгана Шолака. Годину дана касније исти Бугарин преноси "Дајрект медију" на компанију "Асканијус" и за коју се утврђује да је Драган Ђилас иза ње. 2018. Асканијус Јунајтед групи "Дајрект медију" продаје за 50 и нешто милиона евра.  Нормалан човек ово не може да похвата - нагласио је Мали.

- Да ли је плаћен порез за овај новац? Да ли је плаћена дивиденда? На два или три рачуна 10 милиона евра. Ко зна колико је ту рачуна и пара. Нека надлежни органи утврде да ли је плаћен порез на овај новац - нагласио је министар.

Министар је подсетио да је ступио на снагу Закон о пореклу имовине и истиче да је Влада посвећена борби против корупције и да нико не сме да буде аболиран такве врсте истраге. 

- Пореска управа већ ради свој посао, Влада је посвећена борби против корупције. Нико не сме да буде аболиран такве врсте истраге - истакао је Мали.

Дачић каже да, и када би валуте биле у динарима, реч је о много новца.

- Све ове шеме су намерне и реч је о организованом извлачењу новца. Он је сада шеф неке опозиционе странке и лично мислим да су, они којима је шеф, доживели колапс - каже Дачић.

Мали је показао и документ који доказује да Ђилас има рачун у Deutche securities Mauritius LTD на Маурицијусу, а на којем је Ђилас "холдер". На овом рачуну је 5,7 милиона евра.

- Све лепо пише. Његово име, број рачуна. На следећој страни 5.741.025 евра на рачуну. Ово су документа до којих су дошле "Вечерње новости" - рекао је министар.

Коментарисана је и тужба државе коју је Ђилас против државе упутио Европском парламенту.

- Не бих желео то много да коментаришем, то његово писање. Ту врсту односа не разумем. Да се тужите некоме тамо. Ово су тековине нечега што се зове борба против корупције и једноставно питање да ли сте или нисте пријавили своју имовину - истакао је министар Мали.

Фото: Принтсцреен/Пинк

- То су дупли стандарди. Не може неко бити заштићен зато што је воља опозиције. Минимална зарада је 32 хиљаде у Србији и људи плаћају порез, он је зарадио стотине милиона док је био на власти и не жели да одговара на питања - нагласио је министар. 

ДРУГИ ПРЕДЛОГ - ВРЕЂАЊЕ НОВИНАРА

Други предлог тиче се неодговарања на питања новинара "Вечерњих новости" на конференцији за медије, као и његовом вређању новинара.

- Ђилас је показао свој карактер. Такав начин комуницирања показује карактер и менталитет човека. Са 26 година сам постао портпарол странке, држао сам многе конференције и никада овако нисам реаговао. Ово ме враћа на време када је 2008. направљена влада, звали су ме Тадић и Динкић и рекли ми да треба да се донесе Закон о информисању. Рекао сам им да нећу гласати за то, макар ме стрељали. Динкић је скочио на мене, али сам остао доследан! Питао сам их једном да ли су се за ово борили, а они су ми одговорили да су се борили за власт. То је то! - каже Дачић.

Осим УНС-а друга удружења се нису огласила, истакла је Брадићева и нагласила да се нико други није огласио.

- Ја нисам разумео сврху конференције. Сам назив каже да сте ту да одговарате на питања новинара. Признао је да има рачун у Швајцарској, али је рекао да неће да одговара на питања новинара. Није очекивао да ће ти новинари да се појаве. Онда је рекао да ће бити и кривичних пријава, дакле претио је новинарима. Рекао је и да неће на полиграф. "Живот дајем, али изјаву не дајем" је нешто по чему ће Ђилас остати упамћен - рекао је Мали.

- Тај карактер, потпуна ароганција, бахатост, нема везе са стварношћу. Сваки поштен човек може да одговори на питање да ли плаћа порез. Мој страх је да то можда ради намерно да би скренуо тему са свог новца. Да се заборави прво и основно питање где су паре. Ово је понашање за сваку осуду и испод сваког могућег нивоа - истакао је министар Мали.

Фото: Принтскрин

Мацура подсећа на Радуловићеву аферу, као и његову одбрану нападом. У јавности се, каже, онда више говорило о односу према новинарима, а не о пореском дуговању.

- Ово је суштина конференција које се воде на начин као што ју је водио Радуловић. Политичари имају обавезу да одговарају на питања - рекла је Мацура.

- Ђилас је бранио Радуловића, нападао је Радуловића. А сада је напад на њега као политички мотивисан - оценио је Дачић.

- Видели су грађани Србије његово арогантно понашање. Не постоји питање на које председник Вучић није дао конкретан одговор. Та разлика се види, то људи виде - истакао је министар Мали.

ТРЕЋИ ПРЕДЛОГ - ДИЈАЛОГ ВЛАСТИ И ОПОЗИЦИЈЕ

Трећи предлог односи се на дијалог власти и опозиције.

Дијалог власти и опозиције требало би да почне крајем марта уз посредство ЕУ.

Мацура каже да је удобна позиција када је странка потпуно нова на политичкој сцени, што отвара простор да каже шта има. Грађани Србије, каже, имају веће проблеме од тога да ли странке могу да склоне сујете са стране и разговарају о изборима.

- Учествовали смо у дијалогу јер имамо странку и јер смо народни посланици који имају посланички клуб. Ми нисмо злоупотребљавали добијени простор и чини ми се да део политичара користи пажњу медија да би их што више узурпирао и долази на састанке да би испричао још нешто о владајућој коалицији, односно владајућа коалиција о опозицији - каже Мацура.

Већина оних који су бојкотовали изборе злоупотребили су међустраначки дијалог, а како би стварали присније везе са онима који долазе из ЕП. Она очекује почетак дијалога, а Странка модерне Србије ће му се прикључити.

Фото: Принтсцреенн/Пинк

- Не говоримо о платформама и настављамо како смо започели. Имамо три важне теме: администрацију и олакшавање кандидовања политичким странкама ван парламента, начин на који се финансирају политичке кампање и трећа тема која се тиче стања у медијима, а како бисмо их мотивисали да разумеју да треба на прави начин да информишу грађане и да подједнако заступе сваку странку - каже Мацура.

Дачић каже да постоји спремност да се разговара управо о стварима које је Мацура навела.

- Ако томе приђемо конкретно, можемо да урадимо значајне ствари без обзира да ли су присутни људи из Брисела. А ако дођу они па пристану на услове који нигде на свету не постоје, онда је јасно да није на делу посредовање - каже Дачић.

Синиша Мали каже да опозиционе странке не могу међусобно да се договоре око кључних питања.

- Ми ћемо разговарати са свима и лично мислим да је разговор важан. Наш став је ту јасан. С друге стране немам утисак да део опозиције и представници бившег режима, који су законе и писали, могу да се договоре око тога како ће да се представљају, која им је платформа. То говори да их брига за ствари које су важне грађанима. Радимо на томе да се унапреде услови, али је важна и политика и програм. Ако вам је политика Маурицијус, грађани Србије то неће подржати - каже министар.

ЧЕТВРТИ ПРЕДЛОГ - УВОЂЕЊЕ КОВИД ПАСОША И ВАКЦИНАЦИЈА

Четврти предлог односи се на процес вакцинације у Србији.

Србија тренутно располаже већим капацитетима за вакцинацију, него што је грађана који су спремни да се вакцинишу. Мацура каже да и лекари падају под утицај пропаганде и не доносе праве одлуке.

- И лекари некад падају под утицај пропаганде. Образовање изгледа није гарант да ће увек донети праву одлуку - истакла је Мацура. - Можда нема јаче поруке од тога да јавна личност каже да је вакцинисана. Као што смо ми овде сви у студију - истакла је она.

- Процес вакцинације у Србији је на врхунском нивоу. Ја сам се вакцинисала кинеском вакцином, а имате шансу да одаберете. Изнервирао ме је онај протест синоћ - додала је она.

Додаје да је забринута понашањем које је кулминирало ужичким колом на Савском тргу.

Фото: Принтсцреенн/Пинк

Дачић каже да би свако личним примером требало да пошаље поруку о важности вакцинације. Подсећа да је 6. јануара примио руску вакцину, без нежељених ефеката.

- Не треба да нас чуди то што има разних покрета попут антиваксерских који постоје још од средине 19. века.  Свако би требало личним примером да покаже другима. Ја сам се вакцинисао руском вакцином и све је било у реду. Не треба да нас чуди што има разних покрета, они су се појавили још кад је вакцина измишљена. Захваљујући вакцинама велике богиње су скоро искорењене, а умирало јевише милиона људи сваке године. Увек ће бити људи који у свему виде политичко профитерство, али то је контрапродуктивно, јер се на тај начин играмо са животима људи - истакао је Дачић, додајући да је вакцина једини излаз из епидемије. - Оно што смо јуче видели је једно колективно лудило које због короне настаје широм света.

Министар Мали се најпре захвалио медицинским радницима који се више од годину дана боре у првим редовима против вируса корона:

- Људи умиру у целом свету и једино вакцина вас штити да не умрете. Србија је друга у Европи по вакцинисанима на 100 грађана, а први смо по броју ревакцинисаних. Србија је у свету седма по броју ревакцинисаних - каже министар.

Истиче да је једини начин да се изборимо да се вакцинишемо.

ГЛАСАЊЕ ЗА ПРЕДЛОГЕ

Пред крај емисије гледаоци су се укључили у програм и овако гласали: Тијана је гласала за предлог број 2. Јелена, која се друга укључила у програм, гласала је за предлог број 1 и истакла да јавност треба да зна све о тим рачунима Драгана Ђиласа. Дијана из Неготина гласала за предлог број 2 и осудила нападе на новинаре у Србији. Јелена из Краљева је гласала за предлог број 1.

Фото: Принтсцреен/Пинк

Министар Мали гласао је за предлог број 1:

- Ово је само врх леденог брега. Ово је за мене предлог за годину или две. Огроман новац је у питању. Особа је била на власти и изнела овај новац из земље. Та прича мора да види свој крај и свој завршетак. Он није желео да одговори на једно питање. Верујем у надлежне органе. Он ту тему избегава, неће да одговара, тражи начин да скрене са теме, "Живот дајем - одговор не дајем", то је његова девиза - истакао је министар Мали.

Мацура је гласала за предлог број 4:

- То ми је испред свих тема. Опоравак наше земље је задатак број 1. Дијалог не морамо да чекамо ни посреднике из Европског парламента. Како бисмо изашли из здравствене и економске кризе, нужно морамо да разговарамо - истакла је она.

Ивица Дачић гласао је за предлог број 1:

- Мораћу да гласам за Ђиласа. То није само ствар Маурицијуса, ако је неко опљачкао толики новац он мора да одговара. Ја бих гласао за први предлог.

- Морамо да будемо поносни како смо се борили за своју економију, како смо се борили за вакцине и како ћемо се изборити до краја - закључио је министар Мали.

Победио је предлог број 1 о "афери Маурицијус".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)