НАСТАВЉА СЕ РЕПРЕСИЈА НАД СРБИМА НА КОСМЕТУ: Српска листа и Канцеларија за КиМ осудиле одређивање притвора Божидару Дејановићу

Д. Зечевић

14. 03. 2021. у 15:42

ОСУЂУЈУЋИ одлуку Одлуку Основног суда у Приштини да градоначелнику српске општине Клокот Божидару Дејановићу, који је ухапшен у петак одреди притвор од 30 дана, Канцеларија за Косово и Метохију истиче да је очиледно да институције самоуправе у Приштини настављају репресију над представницима Срба на Косову и Метохији и покушавају да их монтираним процесима дискредитују.

НАСТАВЉА СЕ РЕПРЕСИЈА НАД СРБИМА НА КОСМЕТУ: Српска листа и Канцеларија за КиМ осудиле одређивање притвора Божидару Дејановићу

Фото: Принтсцреен

- Реч је о политичком прогону Дејановића, који за циљ има покушај криминализације политичких представника Срба у покрајини и бацање љаге на величанствену подршку Српској листи за коју је на претходним изборима гласало 96,14 одсто грађана у српским срединама на Косову и Метохији - истиче се у саопштењу за јавност Канцеларије за КиМ и додаје да “никакви покушаји прављења лажних афера, нити политички спинови из Приштине, не могу укаљати подршку и поверење које Српска листа ужива међу грађанима”.

И док Канцеларија за Косово и Метохију захтева од свих међународних представника да зауставе политички прогон српских представника и Српска листа оцењује срамном одлуку којом се продужава притвор градоначелнику општине Клокот Божидару Дејановићу до тридесет дана. Његово хапшњење и одређивање притвора из Српске листе оцењују притиском на српске политичке представнике у тренуцима када се очекује формирање институција у Приштини.

- Очигледна намера Приштине да путем притисака и уцена натера Српску листу на одређене кораке су неприхватљиви и апсолутно штетни по међуетничке односе, мир и стабилност на Косову и Метохији. Српска листа позива међународне представнике да спрече ове незаконите потезе, малтретирање недужних људи и покушаје прекрајања воље српског народа исказане на изборима. Уважена господо ваша је дужност да реагујете и заштитите право, правду, истину и демократске вредности а не да саучествујете у овим нелегалним активностима - истичу из Српске листе из које позивају грађане да остану суздржани.

- Као што се сећате ми смо више пута указивали да ће Приштина учинити све да разбије наше јединство и разним провокацијама покуша да дестабилизују прилике и застраши српске политичке представнике, тако да нас ови потези не изненађују. Најбољи одговор на овакве потезе албанских лидера биће наше јединство и слога, на шта никада нису имали одговор - истиче се у саопштењу за јавност Српске листе поводом одређивања притвора Божидару Дејановићу, градоначелнкику већински Српске општине Клокот који је ухапшен због наводног ометања односно кршења бирачке воље на недавним парламентарним изборима на Косову одржаним 14. фебруара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)