И ПРСТИ СТРАНАЦА У АФЕРИ ПРИСЛУШКИВАЊЕ: Како је планиран пуч у држави и СНС

В. Н.

02. 03. 2021. у 08:10

И ПРСТИ СТРАНАЦА У АФЕРИ ПРИСЛУШКИВАЊЕ: Како је планиран пуч у држави и СНС

Фото Драган Миловановић

НЕЗАКОНИТО прислушкивање и праћење председника Србије Александра Вучића и чланова његове породице, које су организовале одметнуте структуре МУП повезане са криминалним кланом Вељка Беливука, осим угрожавања безбедности шефа државе и уздања у његову јавну компромитацију, имало је за циљ и поделе у врху Српске напредне странке.

У перфидној операцији која је, како говоре обавештајни подаци, на крају могла да доведе и до физичког уклањања најјаче политичке фигуре у земљи регистровани су утицаји страних служби и званичника. Наиме, извори "Новости" преносе нам да један дипломата из САД већ дуже време показује отворену наклоност према појединим функционерима СНС, који би после планиране "политичке сахране" Вучића изазване његовом и криминализацијом, преузели странку и власт у држави.

Да су поједини функционери у које је Вучић имао велико поверење спремни да иду толико далеко, па чак и да шурујући са мафијом угрозе и његов живот, председник је сазнао још у четвртак. Затим га је потпуно поразило сазнање да је један од људи којима је лично много помогао - Славиша Кокеза, коме су у међувремену порасли и политички апетити, одбио полиграфско тестирање на директно питање да ли је учествовао у припреми атентата на првог човека Србије.

У наставку овог безбедносног трилера у понедељак је поново саслушана бивша државна секретарка Дијана Хркаловић и опет је одбила да иде на детектор лажи! Она је испитивана у просторијама Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) о контактима које је имала са вођама две криминалне групе, као и са "кавачким кланом". Тема је била њена веза са Дарком Елезом, Вељком Беливуком и Марком Миљковићем, о чему је у полицији прошле недеље говорио, поред осталих, познати угоститељ Александар Кајмаковић, познат под надимком Аца Босанац.

Хркаловићева је после вишесатног разговора са истражитељима изашла у пратњи чак четворице адвоката. Према незваничним сазнањима њено испитивање није баш текло глатко. Полиграф је одмах одбила, а није пристала ни када јој је понуђено да одабере само једно питање, на које би одговорила на "детектору лажи".

- На моменте је изгледала чак дезоријентисано, поготово када су је инспектори питали о конкретним ситуацијама - наводи наш саговорник, близак истрази.

Foto: I. Marinković

Један од њених адвоката Ненад Тасић изјавио је да је Хркаловићева позвана у својству грађанина и да је испитана у вези "са угроженошћу председника Вучића". Инспекторе за борбу против организованог криминала, како сазнајемо, интересовао је и њен однос са председником Вишег суда у Београду Александром Степановићем, са којим се, према тврдњама сведока, често састајала и била изузетно блиска.

- Кајмаковић је причао и о повезаности Славише Кокезе и Дијане Хркаловић, а председник ФСС је у недељу током испитивања у полицији, одбио да иде на полиграф тврдећи да га је тако саветовао управо председник Вишег суда Степановић - наводи извор "Новости".

Подсетимо, Кајмаковић је, наводно, испричао истражитељима да је Кокеза ургирао да Вељина екипа обезбеђује његове локале, а навео је и да је са првим човеком ФСС и тадашњим министром полиције Небојшом Стефановићем отворио ресторан "Темперамент" у београдској Бетон хали. Ове наводе је Стефановић касније демантовао.

Истрага о стварним шефовима групе Беливука и Миљковића, као и Елеза, који су планирали у једном тренутку да се споје у једну екипу, дошла је да података да су налоге махом примали од Радоја Звицера, наводног вође "кавачког клана". Ипак, истрага коју сада воде МУП Србије, БИА и Тужилаштво за организовани криминал могла би да разоткрије целу хоботницу, чији краци досежу до затворских ћелија, али и државних структура у Србији и Црној Гори. Нарочито је важно да јавност сазна ко је и из врха МУП и због чега штитио криминалну групу која је по свирепости надмашила и злогласни "земунски клан". Уз то, један о главних токова истраге је и разоткривање кријумчарских ланаца кокаина из Јужне Америке ка Западној Европи.

ВЕЗА СА ВАЈДИЋЕМ И "АЛКАТРАЗОМ"

ПРЕ неколико дана Дамјан Шобић, челник још једне фракције Партизанових навијача "Алкатраз", нашао се иза решетака. У његовом штек стану полиција је пронашла пиштољ са избрушеним серијским бројем, као и муницију. Током рације заплењено је неколико аутомобила, од чега су чак две биле блинде - "ауди" и БМВ.

- Шобић је у блиским односима са Владимиром Вајдићем, такође, једним од вођа "Алкатраза". Према оперативним подацима ови одузети аутомобили су, заправо његови. Из тог разлога и не чуди што је у једном од њих пронађена стара лекарска документација Дијане Хркаловић. Он и Хркаловићева били су извесно време емотивни партнери - наводи извор "Новости".

Вајдић је, иначе, хапшен неколико пута због сумње да тргује наркотицима. Полиција га је у протеклом периоду више пута заустављала и одузимала возила и оружје, али је увек на интервенцију Хркаловићеве био пуштен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)