ПРИТИСАК НА СРБИЈУ: Три силе удружују снаге, имају јасан циљ (ВИДЕО)

Novosti online

26. 02. 2021. у 15:41

ПРИТИСАК НА СРБИЈУ: Три силе удружују снаге, имају јасан циљ (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/ardmediathek.de

СПЕЦИЈАЛНИ изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак објавио је мапу из своје канцеларије, на којој се види административна линија између централне Србије и Косова и Метохије.

Лајчак се огласио након што су приштински медији пренели да је он недавно дао интервју за један портал док се иза њега налазила мапа на којој се, како су тврдили приштински медији, не види административна линија између централне Србије и Косова, предвиђена резолуцијом 1244.

Мирослав Стојановић, некадашњи дописник “Политике” из Немачке каже да се прави врста атмосфере додатног притиска на Лајчака, јер он није био емисар ЕУ по вољи већине политичара на КиМ. Подсећа да Лајчак долази из земље која није признала тзв. Косово и да овакве изјаве “служе за прављење мало ужареније политичке атмосфере”.

Демо Бериша, председник Матице Албанаца Србије каже да од Лајчака не очекује да изазове неке промене јер досад нисмо видели да је довео до стабилизације или било каквог решења. Коментаришући изјаве известиоца Европског парламента за Косово Виоле фон Крамон о томе како земље ЕУ које нису признале тзв. Косово то треба да ураде, Бериша каже да није ништа изненађујуће.

- Ништа ново од ње. Она само заправо покушава да испуни тиме да је нешто радила, а заправо није урадила ништа – каже Бериша.

Говорећи о односу САД према Србији по питању Косова и Метохије, Милош Гарић, главни уредник портал Косово онлине, оцењује да ће бити жестоких притисака на нашу земљу и то не само из правца Вашингтона, већ и из Берлина и Брисела.

 - Биће то удружена акција која ће кренути и пре него што мислимо да ће да се догоди. Мислили смо да ће да се сачека да се у Приштини искристалише политичка слика, али то се није ни догодило, а већ се кренуло са неким нон-пејперима, датумима и захтевима у правцу Београда. Нервоза је и унутар ЕУ, што се види и по изјавама Вијола фон Крамон – каже Гарић за “Ново јутро”.

(Пинк.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)