"ВЕЛИКА АЛБАНИЈА" НОВИ НИВО ПРИТИСКА: Запад "вади из рукава" још један трик како би се изнудио "печат" Београда на независност КиМ

Д. Р. Ђ.

26. 01. 2021. у 09:46

ВЕЛИКА АЛБАНИЈА НОВИ НИВО ПРИТИСКА: Запад вади из рукава још један трик како би се изнудио печат Београда на независност КиМ

Харадинај и Рама не крију планове

ЗАСТРАШИВАЊЕ Србије реализацијом пројекта "велике Албаније" не само од политичара са КиМ, већ и од неких страних земаља, биће прелазак на нови ниво притисака на Београд како би признао лажну државу, али мало је вероватно да би Запад дозволио да дође до такве промене граница у овом региону и да се тзв. Косово и Албанија заиста уједине.

Овако саговорници "Новости" коментаришу сценарио о којем је говорио председник Александар Вучић, по ком би се Србија врло брзо, после избора за парламент у Приштини, нашла пред уценом да призна своју јужну покрајину за државу или би се у супротном обистинила "велика Албанија".

Бивши амбасадор у Бечу и Берлину Милован Божиновић каже за "Новости" да се део Европе који се залаже за то да Србија призна Косово осећа ојачано избором Бајдена за председника САД и да сада тражи нова средства притисака да се тај циљ постигне:

- Неће они доћи у Београд и отворено изнети своја условљавања, већ ће све умотати у облик "пријатељског савета" којим би нам се скренула пажња да је "велика Албанија" могућа. Рећи ће да они не могу да јој се супротставе, што значи да "неће".

Како се у водећим земљама ЕУ промена граница на Балкану сматра опасним фитиљем, питање је да ли самој ЕУ одговара исцртавање "велике Албаније", које не би уздрмало само Србију, већ и друге државе у региону и због чега би, онда, прибегавали таквој стратегији?

Божиновић каже да ЕУ не би допустила да се некаква "заједница" Косова и Албаније зове "велика Албанија", јер то не би био прст у око само Србији, али да није искључена интеграција Приштине и Тиране до те мере, да би то дефакто била једна држава. Уз то, како сматра, Београду би се понудила шаргарепа у виду, рецимо, бржег интегрисања Србије у ЕУ и заједничких пројеката.

Допуштање реализације пројекта "велике Албаније", према мишљењу бившег министра спољних послова Владислава Јовановића, било би отварање Пандорине кутије за западне земље које теже расцепканости Балкана:

- Ако би они отворено подржали фузију "Косова" и Албаније, онда би то значио преокрет у прилазу Западном Балкану. Зато мислим да ће се идејом "велике Албаније" само играти тако да се Србија узнемири или заплаши, са намером да у тој бризи буде непажљива према самој себи. Јер, када би се то уједињење дозволило, уследили би слични захтеви из Републике Српске, од муслимана из Црне Горе и Србије који би можда хтели да се уједине са муслиманима у БиХ и слично. Мислим да Запад још није спреман да се Балкан прекомпонује по националном принципу.

ТРИ ПУТА ДО КОМПРОМИСА

МЕЂУНАРОДНА кризна (МК) група сматра да постоје три могућности за постизање компромиса између Београда и Приштине. У њеном извештају о наставку дијалога наведено је да се прва опција заснива на "награђивању" Србије, која би добила донаторску подршку за развој и чланство у ЕУ, као награду за признавање независности Косова. Друга варијанта је да Србија призна Косово у замену за стварање нових аутономних зона за косовске Србе и Албанце у Србији, а трећа је размена територија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Mišo Peć

26.01.2021. 11:42

Medjunarodna krizna grupa je iznela tri mogućnosti za iznalaženje rešenja izmedju Beograda i Ptrištine i gle čuda u sve tri varijante je nezavisno Kosovo.Konačno kako medjunarodna krizna grupa tako i cela medjunarodna zajednica treba da izadju i sa četvrom varijantom u kojoj će konstatovati da se mora poštovati rezolucija 1244 UN i gde su Kosovo i Metohija južna Srpska pokrajina i da konačno shvate da će to tako i ostati za sva vremena.

Miki Zg

26.01.2021. 17:38

Poruka tima ucjenjivačima :Samo vi Zapadni tzv. moćnici radite svoj kriminalni posao što radite ovih 22 god..Država Srbija ,Srbi imaju odgovor i za tri sata će biti na svojim prirodnim granicama ,licemjerna tzv. gospodo .Niste ništa uradili po pitanju povratka 200 000 ljudi na svoja ognjišta i po pitanju povratka imovine istih nevoljnika ,a parkirali ste u Srbiji 8500-10000 migranata ( izjava Cucića prije 5 dana ) !

Topalovic Joca

26.01.2021. 20:47

A shto mi ne rastrubimo glasno da istog casa kada bilo ko objavi da priprema referendum od ujedinjenju Kosova i Albanije, da cemo objaviti referendum o ujedinjenju sa Srpskom? Valjda nismo toliko bespomocni