ТАЧИЈЕВИ ОПЕТ УБИЈАЈУ СВЕДОКЕ: Некадашњи косовски полицајац Фадиљ Суљевић последњи у низу уклоњених потенцијалних сведока злочина тзв. ОВК

С.С. Ровчанин - Д. Зечевић

17. 01. 2021. у 09:00

ТАЧИЈЕВИ ОПЕТ УБИЈАЈУ СВЕДОКЕ: Некадашњи косовски полицајац Фадиљ Суљевић последњи у низу уклоњених потенцијалних сведока злочина тзв. ОВК

Фото Ж.Кнежевић

ХОЋЕ ли се име Фадиља Суљевића, бившег косовског полицајца, пореклом из Медвеђе, убијеног пре два дана на планини у близини језера Бадовац, код Грачанице, наћи на списку на десетине сведока који су настрадали на сумњив начин, пре него што су ушли у суднице и говорили о злочинима представника тзв. Ослободилачке војске Косова?

Према приштинским медијима, он се налазио на листи сведока тужилаштва Специјалог суда у Хагу, где су за ратне злочине подигнуте оптужнице против Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија, Агима Краснићија, Саљиха Мустафе, али и Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја, управо због одавања имена потенцијалних очевидаца.

Тужилаштво се оштро у претходном периоду противило евентуалном пуштању оптужених на слободу, а као један од главних разлога наводили су несумњиву могућност да утичу на сведоке. Они су пре два дана рекли и да имају 71 заштићеног сведока у процесу против Тачија и "екипе".

Према информацијама наших служби, Суљевић је наводно био управник логора у месту Матичане код Приштине, где је било заробљено око 300 Срба. То је уједно био и највећи импровизовани затвор на КиМ. Због злочина Суљевића, наша земља је послала податке у Интерпол, ради расписивања потернице.

- Према ранијим искуствима, тврдимо да ће сведоци који би било шта могли да кажу о страдањима Срба и злочинима ОВК бити ликвидирани. Што се тиче Суљевића, његова зона деловања је била око Приштине и ту су били логори Матичане, Сунчани Брег и Врањавац за које је био задужен - речено је "Новостима" у Удружењу киднапованих у убијених Срба.

Највише сведока својевремено је страдало када је почела прича око суђења групи из зоне "Дукађини" (један од главних био Даут Харадинај, брат Рамуша), али и против Рамуша Харадинаја и Фатмира Љимаја, пред Трибуналом у Хагу, где су, на крају, обојица ослобођена. Помиње се чак и број од 40 убијених.

Почетком 2003. године у близини комбината "Друри" у Пећи убијен је крунски сведок против Харадинаја - Тахир Земај, његов заменик и припадник ФАРК. У пуцњави су убијени и Земајеви син и брат. Убијене сведоке је својевремено набрајао и тужилац Владимир Вукчевић. То су Исмет Мусај, Садик и Весељ Мурићи, Беким Мустафа и Авни Ељазај, Тахир Земај, његов син Енис и брат Хасан, Иљир Сељимај и супруга његовог брата Ферида, Сабахете Тољај, припадница КПС и Исуф Хакљај, Садик Мусај, Синан, Џељадин Мусај...

ИЗ СТРАХА ОДБИЈАЛИ ДА ГОВОРЕ

ОСТАЛА је упамћена реченица једног сведока на суђењу Харадинају који је судији Алфонсу Орију рекао: "Ваша заштита не вреди ван ових зидова". У овом процесу није признато ни детаљно сведочење жене коју је силовао Харадинајев сарадник, јер је други сведок тврдио да он тада није био ту, него неколико километара даље". Чак је у пресуди написано да је суђење одржано у чудној атмосфери и да су сведоци одбијали да сведоче. Многи од њих су, како пише, навели страх као разлог. Веће је с тим у вези истакло да се суђење одвијало у атмосфери у којој се сведоци нису осећали безбедно и да је на тзв. Косову постојала нестабилна безбедносна ситуација која је била нарочито неповољна по сведоке.

ВУЧИЋ: НЕКА ПИТАЈУ АМЕРИКАНЦЕ

ПИТАЊЕ убиства сведока албанских злочина пред Специјалним тужилаштвом у Хагу није питање за Србију, већ за Европљане и Американце, творце тзв. независности Косова, констатовао је у суботу председник Александар Вучић.

Одговарајући на питање у вези са убиством бившег косовског полицајца, Вучић је рекао да то није први такав случај, подсетивши да је најчуднија била смрт сведока у процесу против Рамуша Харадинаја, у саобраћајној несрећи у Подгорици пре неколико година.

- Нажалост, многи ће због тога да изгубе животе, али ми ту не можемо ништа да променимо - рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Liver

17.01.2021. 10:36

Да ли су се "демократска" Европа и Америка огласели поводом поновних убистава сведока? Зашто сада ћу Ангела Мерке, Макрон, Бајден, Лајчак и остали? А можда те несрећнике убијају уз њихов благослов, што је највероватније. Оптуже ли њихова чеда аутоматски ће бити јасно да су погрешну политику водили на Балкану, пре свега против Србије. Заборавили су на све што је наш народ дао Свету, (Тесла, Пупин, Миланковић, Андрић....), колико смо жртава имали у оба светска рата!? Треба настојати да постигнемо стандарде ЕУ али не треба да будемо део те бедне и труле творевине!!!

buki

17.01.2021. 17:07

@Liver - Naravno da je sve uz blagoslov Zapada, pa zašto mislite da su spisak svedoka poslali Šiptarima i pre hapšenja ovih zlikovaca? Prvo im pošalju spisak, a onda kao uhapse nekog Šiptara zato što je taj spisak obelodanio i učinio dostupnim za javnost. HA, HA, licemerno do koske. Oboriše avion i pobiše one silne ljude, samo da bi uništili dokaze iz žute kuće koje im je prosledila Srbija, a da sada osude one koji su za njih vadili organe, gde to može da se desi?