"СРБИЈА НЕЋЕ ПОСТОЈАТИ АКО НЕ БУДЕ ВИШЕ ДЕЦЕ": Вучић - "Подршка породиљама и породицама већа него икада"

Танјуг

05. 01. 2021. у 11:04

ДЕЦА су будућност Србије, јер ако не буде деце запитаћемо се ускоро за кога онда градимо толике путеве, подижемо фабрике и друго, рекао је данас председник Србије Александар Вучић током посете породици Јованке Ђурић, самохране мајке са деветоро деце у Лаћарку.

СРБИЈА НЕЋЕ ПОСТОЈАТИ АКО НЕ БУДЕ ВИШЕ ДЕЦЕ: Вучић - Подршка породиљама и породицама већа него икада

Фото: Принтскрин

- Знам да иако Србија добро напредује има још много сиромашних људи. Али, за Јованку то не може да се каже, она је најбогатија у Србији - рекао је Вучић.

Додаје да држава покушава да помогне на разне начине сирмашним грађанима.

- Нас деца могу да спасу, она су будућност и све што радимо и градимо без деце нема смисла. Ако нас стварно за 50 година буде мање од пет милиона, за кога смо онда градили путеве, болнице, фабрике - запитао је Вучић.

Истиче да је породица Јованке Ђурић дивна и да им је држава помогла око куће, тако да је сада решено питање столарије, крова, фасаде...

- Помоћи ћемо још, и једну краву смо купили - навео је Вучић и захвалио тој породици на гостопримству.

Кад је реч о локалној самоуправи, казао је да се припрема велики пројекат за додатну изградњу 10.000 метара квадратних опште болнице у Сремској Митровици, као и за реконструкцију постојећег дела болнице.

Вучић додаје да је већ доста урађено за Сремску Митровицу и да је ту незапосленост свега између три и пет одсто.

Председник је рекао да ће се видети да ли ће бити новца и за градњу градског стадиона у Сремској Митровици.

Додао је да ће бити реконструисан и стари део вртића "Чуперак".

Јованка Ђурић је захвалила Вучићу:

- Велико хвала председнку и свима који су помогли да нам се омогуће бољи услови.

Вучић је говорио и о демографском напретку Србије и закључио да није лако пронаћи мере јер "нико их у свету није до краја ни истражио, ни пронашао".

Он је најавио да би ускоро могао да буде одржан и самит посвећен демографској политици, уз разговор са Каталин Новак, мађарском министарком задуженом за популациону политику, наводећи као добар пример управо Мађарску, која је, каже, успела да зауатави велики пад наталитета коју су имали.

- Ми подршком коју дајемо породиљама и породицама, а која је већа него икада, успевамо да постигнемо одређене резултате у различитим крајевима Србије - рекао је Вучић упитан да ли мере за подстицај наталитета дају резултат.

Он је приметио и да се мање деце рађа у богатијим деловима земље, примера ради у најбогатијим београдским општинама.

- Исто је свуда у свету, а зашто - нисам у стању да објасним - рекао је Вучић.

Истакао је да се не могу поједине мере доносити за један део земље, а друге мере за друге делове, јер би се тиме кришио Устав.

Вучић је констатовао и да министар надлежан за то питање, Ратко Дмитровић има пред собом много посла.

- Нека се бави тиме, нека пронађу решења, јер нема важнијег задатка него обезбедити демографски напредак земље. Без њега... Једино да молим и да говорим стално да нам Србија неће постојати, ако не буде више деце - поручио је председник Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (49)

misko

05.01.2021. 18:20

U Zrenjaninu smo decenijama placali za izgradnju bolnice. Na kraju ta nazovi se bolnica nije zavrsena, lekari koji svi rade privatno a nula u drzavnoj ustanovi. Porodjano odeljenje hladno, duva sa svih strana...epidurali se placaju po 100e na ruke anesteziolozima. Za novorodjeno dete provede se 3 sata u opstini i dispanzeru za potvrde i pauze drzavnij sluzbi..to je realnost.

Ivana

05.01.2021. 19:49

Srbija mora da pomogne samohranim majkama sa troje ili više dece. Srbija mora da pomogne ovoj deci da se odškoluju. Hvala predsedniče što na sve moguće načine pokušavate da našu državu ojačate.

Audrey Hepburn

05.01.2021. 19:53

Deca su ukras sveta, budućnost kojoj se nadamo i investicija u njih je naš najvažniji posao. Na svakom pojedincu je da bude dobar primer onoj deci koju poznaje, a na političarima da obezbede uslove za srećno detinjstvo svakog mališana bio on jedinac ili jedan od devetoro braće i sestara. Vučić je taj zadatak video kao imperativ i mere populacione politike su iz godine u godinu sve razvijenije i značajnije.

Stefan

05.01.2021. 20:41

Pronatalitetna populaciona politka ima za cilj povecanje stanovnistva i mere vlade daju rezultate u siromasnijim oblastima nase drzave, dok tamo gde je zivotni standard najvisi i dalje imamo najmanje novorodjene dece. Nije sve do drzave, nesto je i do nas.