ИЗ ХАГА ТРАЖЕ ДА ПОГАЗИМО ПРЕСУДУ: Нови захтев да изручимо двоје радикала, Радета каже да нема основа за хапшење

С. С. Р.

09. 12. 2020. у 21:38

РАДИКАЛИ Вјерица Радета и Петар Јојић, чије је хапшење и изручење тражио Механизам за кривичне судове у Хагу, како сада ствари стоје, неће бити послати у Холандију.

ИЗ ХАГА ТРАЖЕ ДА ПОГАЗИМО ПРЕСУДУ: Нови захтев да изручимо двоје радикала, Радета каже да нема основа за хапшење

Зграда суда у Хагу

Овај став државе темељи се на одлуци Вишег суда у Београду из маја 2016. године, у којој се наводи да нема законских основа за изручење радикала, јер "Закон о сарадњи са Хашким трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и оптужених за непоштовање суда".

Радета и Јојић терете се да су наводно подмићивали сведоке у процесу који се водио притив лидера СРС Војислава Шешеља, који је деценију провео у затвору у Схевенингену. Оптужница против њих, у којој се наводи да су "претњама, уценама и митом наговарали сведоке да промене исказе или да не сведоче", подигнута је 2012. године. Пре два дана, из Хага је стигла још једна депеша у којој пише да Србија треба што пре да их ухапси и пребаци их у Хаг.

- Ништа се није променило у нашем правном систему. Основа за изручење Петра Јојића и мене нема и никада га не може ни бити, јер је то одлучено правоснажним решењем Вишег суда у Београду. И даље смо спремни да се по сваком основу одазовемо нашим судовима и да докажемо да ништа незаконито нисмо радили - рекла је за "Новости" Радета.

Трибунал је у јануару 2015. године издао налог за хапшење радикала, а у октобру наредне године и међународну потерницу. Србија је тражила да се њихов случај уступи домаћем правосуђу, што је у једном тренутку и одобрено. Касније је одлука промењена, јер су "сведоци били забринути за своју сигурност". И упркос свим гаранцијама које је слало Министарство правде, Хаг није променио став.

У извештајима о сарадњи Србије са Хагом, Србији је редовно спочитавано да не сарађује у случају радикала.

КАЖЊЕНА И АРТМАНОВА

ПРЕД Трибуналом у Хагу било је на десетине процеса за непоштовање суда. Казне су различите - од новчаних, па до неколико месеци иза решетака. За непоштовање суда одговарала је и бивша портпаролка Флоренс Артман.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (4)

Jole

16.04.2021. 17:48

Treba prekinuti jedno za svagda saradnju sa tim politickim sudom. Uostalom ni amerikanci ni rusi ga ne priznaju. Zasto bi ga mi priznavali. Kada se i u praksi pokazao kao antisrpski sud koji je samo sudio srbima a sve ostale zlocince oslobadjao za zlocine nad nama. I to nisu niti skrivali i otvoreno su pokazali da je celo osoblje tog suda na platnih spiskovima i da su lobisti za strane koje su bile suprostevljene nama. Zato jedno za svagda treba da se zatvori to poglavlje sa haskim tribunalo i otvoreno im to dati do znanja i reci sada je kraj. To su nasi neprijatelji. I ni jedan gradjanin nase zemlje ne sme biti isporucen toj nakaradnoj sudskoj tvorevini.