НАПАД САРАЈЕВА НА "ДЕЈТОН" И РС ПРЕКО АМЕРИКЕ: Ево шта бошњаци очекују од Бајдена

С. МИШЉЕНОВИЋ

04. 12. 2020. у 09:00

НАПАД САРАЈЕВА НА ДЕЈТОН И РС ПРЕКО АМЕРИКЕ: Ево шта бошњаци очекују од Бајдена

Фото Википедија

СВЕ чешће потенцирање ревизије Дејтонског споразума, а што се може чути од политичара и страних аналитичара, део је кампање из Сарајева која је осмишљена у бошњачким политичким круговима.

Наиме, победа Џозефа Бајдена на председничким изборима у САД дочекана је као велика прилика да се коначно распакује, али и сахрани "Дејтон", а самим тим и Република Српска - сазнају "Новости" у дипломатским круговима у Сарајеву.

- Циљ је да се за време Бајденовог мандата започне и оконча прича о "Дејтону". Бошњачки политички корпус преко разних сателита, попут аналитичара Данијела Сервера, лобиста у Конгресу и Стејт департменту, већ покушавају да промену споразума наметну као тему број један нове америчке администрације - истичу наши саговорници.

Према њиховим речима, промена би ишла у смеру јачања унитарне БиХ, укидања ентитета Република Српска и ентитета Федерације БиХ:

- Жеља Сарајева је да нова БиХ, која би се направила уз благослов САД, буде држава без ентитета са главним градом Сарајевом. Таква БиХ по мери Бошњака имала би у најгорем сценарију неколико регија уместо ентитета, а који не би имали никакве уставне надлежности. Циљ је и увођења гласања један човек - један глас, избор једног председника, једне владе и Скупштине.

Милош Шолаја, директор Центра за међународне односе Бањалука и професор на Факултету политичких наука, каже за "Новости" да бошњачки политичари од потписивања Дејтонског споразума живе у нади да ће он једног дана бити распакован, уз благослов међународне заједнице и да ће БиХ постати унитарна држава:

- То се неће олако десити. Међународна заједница је свесна да би распакивање "Дејтона" значило нову кризу у БиХ. Многи проблеми који су довели до потписивања споразума још нису превазиђени и зато би Бајденова политика могла да буде усмерена на заштиту "Дејтона", а не на распакивање, како се надају Бошњаци.

ОЖИВЉАВАЊЕ ИДЕЈЕ

ПРОФЕСОР Будимир каже да до промене "Дејтона" неће доћи лако, јер се на међународној сцени много променила структура моћних сила. Он указује и да није једноставано усагласити промене уставног система у БиХ:

- Сарајево се ослања на део администрације САД, која ће сада да оживи након доласка Бајдена и која може у први план да изгура реформу "Дејтона". За то треба добити "зелено светло" званичног Вашингтона, што би значило и нове притиске на РС.

Шолаја указује и да су, када је потписиван "Дејтон", била нека нека друга времена:

- Не треба заборавити да ће се, ако започне прича о промени "Дејтона", питати неколико светских сила, међу њима и Русија и Кина, а ту су и Немачка, Велика Британија, Француска. Нису саме САД водиле преговоре око "Дејтона", већ су ту биле укључене и друге силе. Однос САД према југоистоку Европе је сада другачији, јер је и међународни поредак другачији.

Угрожавање српске, претња и србији

СВАКО угрожавање безбедности и мира у Републици Српској је угрожавање безбедности и мира Републике Србије. Свака несрећа која се деси у Србији несрећа је и за грађане РС. Зато имамо обавезу да сарађујемо, да унапређујемо сарадњу и да свакодневни живот грађана Србије и Српске учинимо безбеднијим и сигурнијим - поручио је јуче министар унутрашњих послова Александар Вулин, који се у Бањалуци састао са српским чланом Председништва БиХ и својим колегом из РС Драганом Лукачем.

Фото Новости

Вулин је указао да би могуће одржавање заједничке вежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ било добро за стварање међусобног поверења, али и да сарадња различитих оружаних снага може учврстити регионалну стабилност.

- Република Српска је увек спољнополитички приоритет Србије. Материјална помоћ Владе Србије према РС доказ је да односи две републике нису испразне приче, већ конкретна сарадња да би народ у Српској боље живео. Сви Срби биће сачувани и о њима ће се водити рачуна, док Србију предводи председник Вучић.

Додик је изјавио да је све што Србија, на челу са председником Вучићем, чини у погледу стабилности помаже целом региону:

- Поздрављамо такву спољнополитичку оријентацију Србије. Веома смо задовољни нашим међусобним односима и степеном сарадње.

Са колегом Лукачем Вулин је договорио да се догодине организује заједничка вежба специјалних јединица на територији Српске или Србије, да се настави обучавање кадрова, као и размена свих обавештајних података о организованим криминалним групама и појединцима који угрожавају безбедност грађана.  С. М.

Жељко Будимир, професор међународних односа, каже за "Новости", да један део америчке администрације, који је исти од Била Клинтона и има утицај на међународну политику САД, константно потенцира причу о промени Дејтонског споразума:

АДУТ Џозеф Бајден, Фото АП

- То се дешава, иако се БиХ узима као најуспешније дипломатско решење ком су допринеле САД од завршетка Хладног рата. Промена у Белој кући, где сад долази Бајден, значи наставак спољне политике и идеолошких ставова сличних политици деведесетих када је и потписиван "Дејтон".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)