СРАМНА ПРОВОКАЦИЈА АЛБАНАЦА: Присвајају српске светиње, за Пећку патријаршију тврде да је албанска православна црква! (ФОТО)

Novosti online

03. 12. 2020. у 20:44

СРАМНА ПРОВОКАЦИЈА АЛБАНАЦА: Присвајају српске светиње, за Пећку патријаршију тврде да је албанска православна црква! (ФОТО)

Архива Новости

ЈОШ један скандал, безобразлук или "само" провокација... Шта год да је, Албанци поново показују да њихове приче о бризи за српско историјско наслеђе и верске објекте не да не стоје, него напротив.

Овог пута су смислили нову, сулуду ствар, и Пећку патријаршију, један од најзначајнијих објеката српске историје који се налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине, "прекрстили" у албанску цркву, и то православну!

Управо то је објављено на Фејсбук странци Пећке вести (Пеја неwс), која се води на албанском језику.

- Пећка патријаршија, албанска православна црква - пише у опису фотографије на којој се налази овај српски споменик културе.

Очекивано, коментари на објаву су експлодирали, а један број Албанаца се свим силама труди о да објасни да ово заиста и јесте њихово историјско наслеђе.

- Ми наше не палимо и отимамо. Зашто ви то радите ако кажете да је ваше?! - гласи један од коментара.

И заиста, није непознаница да је Пећка патријаршија небројано пута била мета напада, од покушаја скрнављења, до паљења.

https://www.facebook.com/PortaliPEJANews/posts/3825911037442664

Отимање и присвајање свега српског

У преводу, покушаји отимања и присвајања свега што је српско не престају, а ово је само један у низу, али не и једини.

Провокације трају годинама уназад, само су се помериле и целокупну духовну традицију, коју се Албанци својски труде да прекроје као своју.

Ове године је, рецимо, на великој албанској телевизији у ударном термину приказан документарни филм "Велика српска историјска обмана - како су Срби украли албанску историју”, где се све српско проглашава албанским на КиМ, али и у Северној Македонији.

У септембру ове године је приштински лист "Коха диторе" писао о томе да је српска држава своје древне средњовековне споменике на Косову и Метохији "поново изградила или обновила на темељима древних споменика римског и византијског периода", уз тврдњу да су средњовековни манастири СПЦ на Косову и Метохији "древни како за аутохтоне Арбре (Албанце), тако и за Србе који су окупирали (тзв.) Косово".

По њима, реч је о српским црквама и манастирима од Дечана, Грачанице, цркве светих Михаила и Гаврила, преко Богородице Љевишке у Призрену и цркве Светог Стефана у Митровици, до Пећка Патријаршије.

Покушавају да присвоје и средњовековну српску тврђаву у близини Новог Брда, за коју такође тврде да је Албанска, па су у пар наврата на њеним бедемима побадали и косовске симболе.

Да им присвајање туђег и прекрајање историје није мрско показали су и пре две године када је тзв. косовска скупштина Призрен, који је био привредно и духовно седиште српске средњевековне државе и престоница српских царева Душана и Уроша, прогласили "историјском престоницом (тзв.) Косова".

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

mile bg

03.12.2020. 21:17

Lepo im je poručio zagrebački istoričar dr Šarić da prestanu sa silovanjem istorije i kako onda oni ruše pravoslavne crkve i manastire ako su njihovi?Stara je istina da onaj ko nema svoje, želi da prisvoji tuđe. Ali, u laži su kratke noge i sve se na kraju sazna i obiće im se o nos.