ВЕЛИКО ОБЕЋАЊЕ ЕУ: Нећемо Србији диктирати решење за Косово, али једна ствар је недопустива

Танјуг

23. 11. 2020. у 08:48

ВЕЛИКО ОБЕЋАЊЕ ЕУ: Нећемо Србији диктирати решење за Косово, али једна ствар је недопустива

Фото Танјуг

ВИСОКИ представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ изјавио је да очекује од администрације Џоа Бајдена снажно партнерство са ЕУ у свим питањима, јер се не такмиче на Балкану поготово када се ради о дијалогу Београда и Приштине.

Он је у интервјуу за портале Независне и Политички.ба рекао да Београд и Приштина морају да нађу решење и да га ЕУ неће диктирати, као и да је пре неколико месеци предлог био размена територија.

- Пре неколико месеци био је предлог размене територија. Али то више није опција - рекао је Борељ и додао да Београд и Приштина морају да се договоре , као и да у ЕУ има земаља које се противе размени тероиторија.

Ђозеп Борељ / Фото ЕПА

Према његовим речима, ЕУ жели да буде посредник и да за сада ствари иду доста добро.

- Председавао сам једним од састанака о дијалогу Приштине и Београда. Емоције су јаке и мислим да је разумљиво, јер је дијалог захтеван и тежак, оптерећен историјом - рекао је Борељ.

Он је оценио да је регион Западног Балкана исувише подељен и са превише граница, односно превише потешкоћа за кретање и људи и робе, због чега треба радити на изградњи Шенгена на Балкану.

- Када погледате мапу вашег региона, ако желите озбиљне инвестиције, а неопходне су вам, тешко да ћете их добити овако расцепкани. Ми смо ми тржиште од 40 милиона људи. А код вас је шест земаља с по неколико милиона људи. И још сте поставили границе и подељени сте. Тако да ћете врло тешко привући некога с оваквим границама и системима - сматра Борељ.

Према његовим речима, будућност Балкана лежи у ЕУ, без обзира на покушаје и Кине и Русије, па и САД, да изврше свој утицај и буду значајни актери.

- У суштини нико од њих не може понудити ништа толике важности каква је европска перспектива и чланство у ЕУ. Само ЕУ може дати такву понуду и структурисану перспективу за будућност. Цели Балкан има врло јасну смерницу и путоказ за будућност. Ми не можемо приуштити да БиХ буде пропала држава. Јер то није нама у интересу - рекао је Борељ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Goran cirilicom

24.11.2020. 19:24

Као што је тај Бајдер председник Америке, тако ћемо и ми бити чланица ЕУ...чак и у овој форми Србија као чланица ЕУ пресмешно звучи!