ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Србија ће у наредне три године бити прва у Европи - Деци не смемо да остављамо замрзнуте кофликте (ФОТО/ВИДЕО)

Танјуг

12. 11. 2020. у 07:54 >> 11:22

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Србија ће у наредне три године бити прва у Европи - Деци не смемо да остављамо замрзнуте кофликте (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Танјуг

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се јавности данас из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

Говорио је о епидемији вируса корона, набавци вакцине против вируса корона и другим битним темама.

НАБАВКА ВАКЦИНА

Вучић је на самом почетку обраћања рекао да је преко цоваx система обезбеђено 1,8 милиона доза вакцине против короне, највероватније Фајзерове, као и да ћемо пре краја децембра имати прве вакцине у земљу.

- Кренули смо у потрагу за вакцинама, да на најбржи могући начин набавимо најбезбедније вакцине за грађане, да прво умањимо, а онда и потпуно прекинемо катастрофалне утицаје короне на живот људи у Србији и на нашу економију - рекао је Вучић у обраћању јавности.

Он је навео да је до сада обезбеђено за крај ове и целу наредну годину 1,8 доза вакцина, а да за сада изгледа да ће бити реч о Фајзеровој вакцини, али да се преговара и са кинеским и руским партнерима, са свима који би вакцину могли да набаве, јер су нам потребне веће количине.

- Покушаћемо до краја јануара да обезбедимо довољно за комплетан здравствени сектор, као и за већи део војске и полиције, који су највише на удару, чиме бисмо им олакшали рад и заштили здравствени систем - рекао је Вучић.

Одмах после њих, вакцину ће примити најугроженије групе - људи који имају тешке болести, и који могу лакше да страдају, као и они најстарији, па тек онда средовечни и млађи људи.

Председник је поручио да ће држава дати све од себе да обезбеди што је могуће више вакцина, како би борбу против ковида 19 завршили као једна од најуспешнијих земаља у Европи, као што данас изгледа, упркос губицима, тешкоћама и кампањи којој смо, каже, били изложени.

Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

- Причало се и о 'српском Бергаму'... На крају све дође на своје и семафор је тај који показује резултате рада, марљивог и храброг приступа људи - рекао је Вучић и честивао здравственим радницима, кризном штабу, као и грађанима који су се дисциплиновано понашали.

- Пре краја децембра имаћемо прве вакцине у земљи, а верујемо да ћемо успети да обезбедимо довољно вакцина, јер то није питање политичког опредељења, наго питање здравља - рекао је Вучић.

САСТАНАК СА АМБАСАДОРИМА КВИНТЕ

- Многи могу да помисле да је за нас ситуација на Косову много боља него раније. Сукоб у Нагорно-Карабаху је показао како сукоб када га неко одмрзне може да прерасте у праву катастрофу - рекао је председник.

Више о томе можете прочитати у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

- Нашој деци не треба да остављамо замрзнути конфликт већ да радимо на компромисном решењу.

- Најважнија порука за нас је порука мира и порука дијалога и жеље да наставимо разговор са Приштином и постигнемо решење дијалогом. У противном може нам се догодити некакав сукоб. Сигуран сам да ће људи то разумени - истакао је Вучић.

- Тражим од Владе Републике Србије да уважи мој захтев, да имамо већи број припадника мањина у апарату, да то не буду само наши традиционални партнеру. На то морамо да обратимо посебну пажњу. Ово је веома важна порука, која је у оквиру нашег европског пута, и у оквиру јачања владавине права.

РЕГИОНАЛНЕ ИНИЦИЈАТИВЕ  - Мини Шенген

- Уколико се било ко од наших држављана нађе у некој од земаља у "мини Шенгена", и има проблема са корона вирусом, његово лечење ће бити покривено, и обрнуто. Радимо на издавању јединствених радних дозвола, а морамо даље да радимо на упрошћавању царинских процедура. Ово је нарочито битно због извоза робе на тржиште Европске уније - истакао је председник и додао да су ово неке од тема које је данас покренуо на разговору са амбасадорима земаља Квинте.

- Стварање такозваних зелених коридора је јако битно за нашу земљу. Лидери Немачке и Француске разумеју нашу поруку и колико је то значај за нас.

- Очекујемо да нам се прикључи Приштина у наредним данима. Амерички амбасадор ми је данас рекао да су САД у потпуности из нас, без обзира на коначан исход председничких избора.

Фото: Танјуг

ВЕЛИКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио да је држава ове године потписала преко Развојне агенције Србије 20 уговора за долазак страних инвеститора у вредности од 1,7 милијарди евра и најавио да ће већ у првој половини децембра бити постављен камен темејац за долазак јапанске компаније Тојо тајерс у Инђији.

Вучић је рекао да су се инвеститори обавезали на основу тих уговора да ће запослити 6.815 радника, што је двоструко мањи број радника него 2019, али је више него двоструко више у новцу.

То такође значи, каже председник, да све више прелазимо са инвестиција које запошљавају физичку радну снагу на инвестиције у којима нам долазе технолошки развијеније компаније.

- Највећи проблем нам је недостатак високо технолошких компанија, које овако успевамо да надокнадимо - нагласио је Вучић.

Позвао је и РАС и министарку привреде Анђелку Атанасковић да се боре за што већи долазак таквих компанија.

Истакао је да једино тако можемо да се боримо - великим инвестицијама у време пандемије када се поново закључавају европске земље и када постоји мања потражња за нашом индустријском производњом.

- Обављамо преговоре са представницима различитих станих компанија, највише немачких и јапанских, и очекујемо долазак у Србију значајног броја њих - казао је Вучић.

Више о томе у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Раст БДП у наредне три године 3,1 одсто, први у Европи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија, према прогнозама ММФ-а и Светске банке, имати у наредне три године највећи раст БДП-а у Европи од 3,1 одсто у просеку, за ову годину, 2021. и 2022. годину.

- У наредне три године Србија ће бити прва у Европи са просечним растом од 3,1 одсто, после нас ће бити Литванија и Ирска са по два одсто просечним растом - рекао је Вучић.

Каже да ће многе еврпске земље бити у том периоду у минусу или од нуле до око три одсто.

Председник Србије истиче да Србија има проблема са растом БДП-а сада, зато што би ове године, да нема ковида и локдауна, у европским земљама имала раст БДП од око шест одсто, али да ће због ове кризе имати раст око нуле или минус 0,5 одсто.

Изразио је очекивање да ће доћи до смањења трговинских баријера између САД и Европе , јер би то значило пуно за нашу целокупну индустрију, а посебно индустрију челика и одна би наш извоз дошао више до изражаја.

И поред тога Србја ће ове године бити прва по расту БДП-а у Европи, додао је Вучић.

ХАПШЕЊЕ БИВШИХ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНА ИЗ СНС-а

- Важно је да се крене у свакодневним рат преко корупције. Двојица бивших председника општина из Српске напредне странке јутрос су ухапшени, из Пријепоља и Ариља. Уверен сам да ћемо постићи велике резултате. Врло лако ћемо откривати мафијашке групе и њихове послове. То је тешка борба која мора да се обавља брзо и ефикасно. Сви који су мислили да могу да нас врате у време када смо имали по три мртва дневно на улици, у време Земунског клана су се преварили.

Више о томе можете прочитати у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Заједно са Владом Србије кренули смо у потрагу за вакцинама, да на најбржи могући начин набавимо најбезбедније вакцине за наше грађане, да умањимо и прекинемо катастрофалан утицај који корона вирус има на живот људи, али и на нашу економију. Преговарамо са свима и даћемо све од себе да обезбедимо што је могуће више вакцина и да завршимо борбу против корона вируса као једна од најуспешнијих земаља у Европи. Веома важна порука за све наше грађане је да ћемо већ пре краја децембра имати прве вакцине у нашој земљи. То је питање здравља нације! Здравље и животи људи су најважнији, али морамо и да радимо и да водимо рачуна о економији. Још једном желим да честитам и нашем кризном штабу, али и лекарима, медицинским сестрама и грађанима Србије који су се веома дисциплиновано понашали. Србија ће морати даље да снажи војно и економски да би могла своју земљу да сачува у сваком тренутку. Најважнија порука за нас је порука мира и дијалога, порука жеље да наставимо разговоре са Приштином. Обављамо преговоре са представницима различитих компанија и њихов долазак је од кључног значаја за нашу земљу, то би много значило за српску привреду."- Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се јавности.

А пост схаред бy Александар Вучић (@будуцностсрбијеав) он Нов 12, 2020 ат 1:50ам ПСТ

САСТАНАК КРИЗНОГ ШТАБА И ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА

Председник је рекао да ће саслушати предлоге Кризног штаба шта треба предузимати поводом епидемије корона вируса, мада је он био за полицијски час, а не за половична решења.

Вучић је истакао да је Кризни штаб и до сада радио фантастично и да верује у њихово знање и стручност.

- Био сам за полицијски час, а то затварање од 6 до 6, то су полуресења, која више штете економији, а користи неће донети, али, саслушаћемо њих - рекао је Вучић на питање да ли ће кризни штаб данас предложити неке нове мере.

О ситуацији са корона вирусом у српским срединама на КИМ каже да није идеална и да је била лошија него у централној Србији.

Додао је да се највећи број наших људи на КиМ најпре пријаве у Косовској Митровици, а из Косовског поморавља у локалну амбуланту, а онда иду у Ниш, Врање, Лесковац.

Напоменуо је да је у Нишу био велики притисак због тога што долазе грађани са целог југа Србије и са КИМ.

Напоменуо је и да је у Косовској Митровици отворена ПЦР лабораторија, на шта је веома поносан и позвао грађане у покрајини да буду пажљиви и да се чувају.

Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Председник се одговарајући на питања новинара осврнуо и на критеријуме за доделу признања истакнутим појединцима у борби против вируса корона.

- Ја сам поносан на то што сам могао да се захвалим једном делу људи који је заслужио одликовања, један део ће добити одликовања и на Сретење. Ниједан од ових лекара нема везе са партијом. Дарија није добила одликовање које је заслужила, зато што тренутно обавља друге функције, да би се избегла политичка конотација. Покушао сам донекле да исправим грешку када смо заборавили на аплауз нашим лекарима и здравственом особљу који се и даље свакога дана боре за наше људе. Зато сам срећан што сам могао да покажем у име Републике Србије и наших грађана захвалност за све што су учинили за све наше људе.

Спремни смо да купимо гранате из Бугојна...

Сваки напредак БиХ је добар и за нас, а спремни смо да купимо гранате из Бугојна, рекао је председник Александар Вучић поводом изјаве Бакира Изетбеговића да се БиХ наоружава и да је фабрика у Бугојну направила специјалне гранате, што је претња свима који мисле да нападну Босну.

Истакао је да је Србија спремна на сваку врсту сарадње, додајући да постоји могућност сарадње на регионалном нивоу и заједничка продаја муниције широм света.

- Ми не планирамо да ратујемо са било ким. Да објашњавам какав је однос снага ту и ко је јачи, не могу. А и нису избори за три дана, као што некима јесу - закључио је Вучић.

Вучић је казао да је добио јутрос оригиналну изјаву Изетбеговића и, ако је то оружје тако страховито, како Изетбеговић каже, он то не види као претњу.

- Ако је то оружје страховито, како кажу, за разлику од њих то не видим као претњу, већ сам сретан због њих. Ми смо спремни да погледамо и купимо то оружје ако је тако страховито - казао је он.

Вучић је истакао да је Србиај спремна да сарађује са фабриком у Бугојну, као и са другим фабрикама оружја у БиХ.

- Сваки напредак БиХ за нас је добар, за разлику од њих који виде у свему претњу и жељу да са неким ратујемо. Ми немамо проблем с тим - нагласио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (50)

Ivana

12.11.2020. 23:12

Prilika je danas posle 30 godina rešavati ovaj problem isto tako je potrebno da se države kvinte pitaju za povlačenje nezavisnosti KIM, jer su nadam se shvatili sopstvenu grešku, i da su teroristi UČK stigliiz Srbije u države EU.