КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Најоштрије осуђујемо скрнављење православног гробља

Д.З.

07. 11. 2020. у 17:10

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ: Најоштрије осуђујемо скрнављење православног гробља

Фото: Н. Скендерија

КАНЦЕЛАРИЈА за Косово и Метохију најоштрије осуђује скрнављење православног гробља у селу Свињаре код Косовске Митровице и скреће пажњу да је рушење споменика српских породица на Косову и Метохији, постала учестала појава, без преседана у цивилизованом свету.

- Ово је данас, на Задушнице, када се српски народ моли и сећа својих мртвих, јасна порука да екстремисти чак ни мртвим Србима не дају мира.Спаљене цркве и манастири, разрушени споменици и прекопани гробови, узурпирана имања, представљају праву слику данашњег самопроглашеног Косова и показују да смо, у тренутку када се води дијалог Београда и Приштине, нажалост још далеко од било какве нормализације односа - наводи се у саопштењу за јавност Канцеларије за КиМ која захтева од привремених институција самоуправе у Приштини и представника међународне заједнице да уложе озбиљан и искрен напор како би починиоци овог, али и свих других злодела над Србима, њиховим гробовима, светињама и имовином, били идентификовани и кажњени.

Иначе, у појединим срединама попут Косовске Митровице и Грачанице Срби су изашли на гробља али у далеко мањем броју него претходних задушница и уз поштовање свих мера заштите.

Организованих обилазака гробаља није било,а они који су обишли гробове својих најмилијих углавном су запалили свеће без ношења хране и других обичаја.

На путевима је углавном било повећано присуство косовске полиције а било је и неких средина где Срби из предострожности нису излазили на гробља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)