ТЕРОРИСТА ОВК У СРЕДУ ПРЕД СУДОМ: Отимао и убијао своје сународнике, оптуживао их да шпијунирају Албанце

Бета

26. 10. 2020. у 20:27

ТЕРОРИСТА ОВК У СРЕДУ ПРЕД СУДОМ: Отимао и убијао своје сународнике, оптуживао их да шпијунирају Албанце

Фото: Принтскрин

НЕКАДАШЊИ официр терористичке ОВК Саљих Мустафа, оптужен за ратне злочине на Косову и Метохији, биће у среду изведен пред суд у Хагу како би се изјаснио о кривици.

У првом појављивању пред судијом 28. септембра Мустафа је одбио да се изјасни о кривици док се не консултује са браниоцем. Према правилнику оптужени има право да се о кривици изјасни у року од 30 дана.

Мустафа (48) је први бивши официр ОВК који је ухапшен на КиМ и пребачен у Хаг по оптужници Специјализованих већа Косова, како се суд званично зове.

Оптужен је у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство заробљеника 1999. године.

Оптужницу против Мустафе, који се пред судом представио као "саветник у министарству одбране" лажне државе Косово, судија Никола Гију потврдио је 19. јуна, а оптуженог су 24. септембра у Приштини ухапсиле снаге Еулекса.

Сутрадан је пребачен у Хаг.

Према оптужници Мустафа је био командант герилске јединице безбедносно-информативне агенције које је припадала оперативној зони Лаб ОВК. Злочини за које је оптужен почињени су над најмање шест особа на имању у месту Злаш које је служило као затвор од 1. априла до 19. априла 1999. године.

Један заробљеник је био убијен. 

Из оптужнице произлази да су жртве злочина били Албанци. Да су жртве косовски Албанци, које је ОВК сматрала сарадницима српских власти, произлази из навода оптужнице да је, током испитивања и злостављања, Мустафа заробљенике називао "шпијунима" или им је тражио да "открију шпијуне".

Оптужница терети Мустафу и да је заробљене дискриминисао "на политичкој основи" из чега се може закључити да су то биле особе које је ОВК видео као политичке противнике међу Албанцима.

Мустафина јединица имала је према оптужници 500-600 војника који су дејствовали углавном на градским подручјима Приштине и Обилића, њиховој околини, али и на подручју Гољака где је смештено село Злаш.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)