ЧЕТИРИ ТЕМЕЉА ЗА "ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ": Владе из Приштине и Тиране на заједничкој седници потврдиле опасан план

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

03. 10. 2020. у 09:00

АЛБАНИЈА и "Косово" намеравају да уклоне границе, Драч ће ускоро постати де факто "косовска" лука, а кроз пројекат "мини-шенген" може се постићи да Србија призна "Косово".

ЧЕТИРИ ТЕМЕЉА ЗА ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ: Владе из Приштине и Тиране на заједничкој седници потврдиле опасан план

Хоти и Рама потписују споразуме

Ове поруке у петак је послао албански премијер Еди Рама на седници влада из Тиране и Приштине, на којој је потписано 14 споразума и меморандума и на којој је договорено и да се заједнички обележи 150. годишњица Призренске лиге, као и да се доврше сви технички детаљи за успостављање међудржавног фонда за финансијску подршку "Прешевској долини".

Шеста заједничка седница двеју влада одржана је под слоганом "Заједно без граница", а у делегацији која је отишла у Тирану нису били министри из Српске листе.

- Наша амбиција је да уклонимо границу између Албаније и "Косова". Верујем да је важно за министарства унутрашњих послова обеју држава да појачају свој рад како би омогућили контролу граничних прелаза у реалном времену. Споразум који ћемо ускоро потписати за олакшавање царинских поступака између две земље води нас до одредишта - трансформације луке Драч у де факто луку "Косова" - рекао је Рама.

ПОЧЕЛИ С ВИЛАЈЕТОМ

ПРИЗРЕНСКА лига основана је 10. јуна 1878. године са циљем уједињења свих Албанаца у један велики албански вилајет. Затражена је аутономија од Османске империје која би територијално објединила четири вилајета у којима су тада живели Албанци: Битољски, Косовски, Јањински и Скадарски. Друга албанска лига основана је у току немачке окупације 1943. године, а трећа 1946. у Њујорку.

Он је навео и да ће пројекат "мини-шенгена" утицати на бољи живот у региону и да се мора уложити труд "за велико признање Косова од стране Србије":

- Оно се може постићи само дипломатијом и мудрошћу, стрпљењем и способношћу да се добије битка попут оне која је дипломатска, а не војна, када је Косово победило. Слобода и државност не могу бити доведени у питање или се укинути, и припадају "Косову" и нама у Албанији.

Изјавом да ће лука Драч "бити косовска", према оцени министра одбране Александра Вулина, албански премијер Еди Рама наставља напоре за стварање "велике Албаније":

- Европска унија ће као и сваки пут до сада ћутати на ту изјаву и неће предузети ништа. Шиптари могу да се уједине и могу да отимају и туђе територије, а Срби не могу да буду уједињени чак ни на својој земљи. Тако се понавља лаж да је "велика Албанија" природна Албанија, а Срби уједињени у једној држави су претња миру.

Вулин је поручио да је "велика Албанија" најава "велике несреће, разбијања и разарања држава и нација на Балкану":

- Само уједињени Срби могу да зауставе "велику Албанију" и што се пре институционално ујединимо пре ће почети време мира на Балкану. Оно што дате Шиптарима не можете забранити Србима.

ПИСМО

ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп упутио је писмо премијеру Албаније Едију Рами у ком му се захваљује на подршци споразуму између Србије и Косова потписаном у Вашингтону и у ком га позива да амбасаду Албаније премести у Јерусалим.

Премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти изјавио је у петак у Тирани да ће ускоро дочекати Раму у Призрену и најавио да се "развија концепт идеје о припремама за 150. годишњицу Призренске лиге".

Што се тиче договора око овог јубилеја, професор Радослав Гаћиновић, саветник у Институту за политичке студије каже за "Новости" да је то вид притиска на ЕУ и друге преговараче у дијалогу између Београда и Приштине:

- Албанија је крајем 20. века уступала своју терирорију за обучавање терориста који су потом долазили да делују на територији Србије. Та агресија се наставила мирним, психолошким и пропагандним средствима којима се утиче на људе из Србије и међународне заједнице. То се чинило потајно, а сада су упозорења све отворенија и врло је опасно ћутање међународне заједнице пред чијим се очима ствара тло за "велику Албанију".

Гаћиновић указује да би она могла да осим Космета обухвати и југоисток Србије, делове Црне Горе, као и да није искључено да се изазове рат са Грчком на чијем северу живи око 500.000 Албанаца:

- Стварањем "велике Албаније" добила би се територија од око 50.000 квадратних километара, сличне површине као БиХ, са пет до пет и по милиона становника, респектабилна из војне перцепције јер би је чинила млада популација. То треба да се сасече у корену да не би дошло до проблема, јер у договоре који се постижу са Албанцима никада не можете бити сигурни.

Потписани споразуми односе се на сарадњу у областима здравства, културе, инфраструктуре, у случајевима природних и других катастрофа, социјалне заштите, образовања, безбедности, успостављања 5Г дигиталног коридора, избегавању двоструког опорезивања, о царинским олакшицама...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)