СВИЛЕН ГАЈТАН ЗА ЛИБЕРАЛЕ: Ликвидација српског руководства на челу са Марком Никезићем 1972. године

В. Н.

29. 09. 2020. у 17:00

СВИЛЕН ГАЈТАН ЗА ЛИБЕРАЛЕ: Ликвидација српског руководства на челу са Марком Никезићем 1972. године

Архива

ВРЕМЕ ради против разумевања догађаја из седамдесетих година прошлог века када је Јосип Броз Тито са сарадницима из врхушки Хрватске и Словеније уставним променама системски разорио Југославију, а Србију ставио под принудну управу.

Сведочанства не недостају, али мало је оних који се удубљују у њих. У српској јавности завладао је тренд да се Југославија из периода када је посејано семе грађанских ратова приказује као земља дембелија, мирољубива хипи-комуна.

У том миту, свеопшту срећу су кварили само "зли Срби", са својим хегемонистичким амбицијама. Идентичан наратив о Србима користили су Коминтерна, Брозови апаратчици, хрватска и словенчка пропагандна машинерија уочи грађанског рата и НАТО пропагандисти.

Да "проевропски југоносталгичари" завире у новине из седамдесетих препознали би своје приче у Брозовој бесомучној кампањи против српских "либерала, техноменаџера и националиста" уочи доношења уставних промена које су Југославију претвориле у конфедерацију.

Титу и најужем партијском врху, за очување стечених бирократских позиција и власти, засметала је млада елита српског Савеза комуниста, просвећени и компетентни људи, образовани, окренути ка развијеном свету, тржишној привреди, демократији.

Савезнике за обрачун са партијским руководством Србије Јосип Броз је лако нашао. Партијска структура у Словенији била је мотивисана да успори и заузда процес модернизације Србије. Нова политичка гарнитура Хрватске, зависна од Броза, беспоговорно је пристала да учествује у политичком удару у Србији сматрајући то добром приликом за успостављање политичке "равнотеже". У Љубљани и Загребу је постојала нада да ће тиме додатно ојачати утицај словеначко-хрватског фактора на општу југословенску политику. Политичка бирократија у осталим републикама, свесна да корените промене не може да надживи, дала је подршку уклањању "либерала". Упориште је нађено и у делу државног и партијског руководства Србије који је "доводио у питање" политику ЦК СКС, истицао да "линија" коју воде М. Никезић и Л. Перовић није линија СКЈ и тражио Брозову "арбитражу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ivan Zgrozeni

30.09.2020. 16:47

Nikezic je bio izuzetno sposoban. Srbozder Broz nije voleo takve. Ne znam zasto je uklonjena Latinka Perovic. Ona je okoreli boljsevik a ne liberal. Nikezic je radio ono sto je Djindjic obecavao da ce uraditi.