САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА И СЕМА ФАБРИЦИЈА: Разговори о преговорима у Бриселу и Вашингтону, као и о реформама ЕУ (ФОТО)

Новости онлине

18. 09. 2020. у 17:28

САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА И СЕМА ФАБРИЦИЈА: Разговори о преговорима у Бриселу и Вашингтону, као и о реформама ЕУ (ФОТО)

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са шефом Делегације Европске уније у Србији амбасадором Семом Фабрицијем, којег је обавестио о најважнијим тачкама споразума из Вашингтона и о току разговора у Бриселу, те је нагласио да је улога ЕУ у посредовању у дијалогу између Београда и Приштине кључна, као и да је Србија спремна да активно учествује у наставку разговора.

Посебна тема разговора била је европска перспектива Србије.

Разговарало се и о предстојећем Годишњем извештају Европске комисије и о важности да нова Влада убрза ЕУ реформе, посебно у области владавине права.

Такође сe разговаралo и о предстојећем економско-инвестиционом плану ЕУ за Западни Балкан, којим је предвиђено да се земљама региона помогне у суочавању са кризом насталом због пандемије Ковид-19, као и о њеним економским последицама, те начинима да се конструктивна сарадња Србије и ЕУ и у том смислу додатно унапреди.

Председник Вучић се пре свега захвалио амбасадору Фабрицију на значајној подршци коју Европска унија пружа кроз економски, политички и вредносни допринос напретку Србије, те додао да је политика наше земље у целости усмерена ка миру и стабилизацији региона и даљем брзом економском развоју.

Председник Вучић је додао да ће се Србија и у Бриселу залагати да дође до нормализације односа Београда и Приштине, како би и Србија и цео регион Западног Балкана могли да наставе да граде добру будућност.

Председник је истакао да чланство Србије у Европској унији остаје стратешки циљ и дугорочно опредељење Србије, што се, између осталог, показало и током борбе продив пандемије Ковид-19.

- Србија је изузетно захвална ЕУ на помоћи, али и на солидарсности коју је показала према Србији не само од када се заједнички боримо са последицама Ковид-19, него и за подршку у свим осталим ситуацијама - рекао је председник Вучић и додао да ће се заједничка борба против пандемије наставити уз учешће Србије која је и у најтежим тренуцима показала изузетну солидарност и са своје стране.

Амбасадор Фабрици је поручио да Србија има пуну подршку Уније у борби против Ковид-19 и подстакао Србију да настави борбу против коронавируса, те додао да је Србија "доказала да је њен здравствени систем издржао терет и да треба да настави да ради у том правцу". Он је посебно истакао да нико не зна колико ће ова криза трајати, али да је важно да снажан заједнички одговор постоји и да Србија и ЕУ остају поуздани партнери и у свим даљим активностима усмереним ка сузбијању последица пандемије.

Наглашавајући значај заједничког деловања и солидарности са ЕУ, председник Вучић се захвалио на снажној подршци у процесу европских интеграција од стране држава чланица ЕУ и додао да континуирани сусрети и разговори у овом формату „отварају нове могућнопсти за размену мишљења и подстицање даљих активности“.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Председник Вучић је истакао да Србија посебно уважава приступ Уније према Западном Балкану, имајући у виду да је ова тема за ЕУ један од приоритета и поред других важних питања са којима се Европа данас сусреће.

- Две трећина наше трговинске размене везано је за земље ЕУ, укупна робна размена са ЕУ прошле године износила је готово 26 милијарди евра - навео је председник и додао да Србија остаје у потпуности посвећена реформском процесу и унапређењу свих перформанси нашег друштва, посебно у области демократизације и владавине права.

Амбасадор Фабрици је истакао да је Србија већ блиска економији ЕУ, те да је „70 одсто директних страних улагања дошло из ЕУ“ и да је више од 60 осто размене реализовано управо са земљама Уније.

- Снажна економија ЕУ значи и снажнију српску економију - рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији и додао да Унија остаје посвећена даљој подршци Србији на путу ка пуном чланству.

Председник Вучић је посебно нагласио да Србија наставља да се залаже за мир и стабилност у региону, као и за унапређење регионалне сарадње и додао да је у том смислу политика проширења ЕУ најбољи механизам за достизање стабилности и просперитета на Западном Балкану.

Амбасадор Фабрици је истакао да ће Европска унија наставити са активном подршком Србији у процесу приступања, имајући у виду посвећеност Србије реформама и усвајању европских вредности и стандарда у свим областима важним за приступање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (50)

Zoki

18.09.2020. 21:58

Naš predsednik Vučić se lavovski bori za očuvanje mira na balkanu i za normalizaciju odnosa sa Pristinom koji nam je ogroman problem, zato veliko hvala EU i gospodinu Fabriciju koji su spremni da posreduju u dijalogu između Beograda i Priština i da aktivno učestvuju u rešavanju tog problema.

Dragan

18.09.2020. 22:37

Uloga EU u posredovanju dijaloga između Beograda i Prištine je ključna a Srbiji je i dalje strateški cilj pridruživanje i članstvo u Evropsku uniju. Ceo region, Zapadni Balkan i Srbija nastaviće da grade dobru budućnost nakon uspešnog sastanka u Vašingtonu i nadam se da će doći do normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Sem Fabricijo šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji razume probleme Srbije i pomaže nam na putu pridruživanja u EU.

Mihajilo

19.09.2020. 07:35

Solidarnost EU, upućivanje pomoći tokom pandemije je za svaku pohvalu. Tu nemamo primedbi, znamo da je cela Evropa u problemima i da očekuju svi pomoć. Ali, EU mora da ima mnogo odlučniju ulogu u dijalogu, naročito oko ipunjavanja dogovorenog. Priština prolazi nekažnjeno zbog neformiranja ZSO.

Mala plava

19.09.2020. 07:39

Srbija zeli da učestvuje u mirnom i stabilnom regionu gde pazljivo bira reci i odluke za sebe a pazivši pri tome da ne ugrozi druge.EU treba po uzoru na SAD da preuzme malo vise inicijative za resavanje dijaloga Bg -Pristina EU je kljucan faktor za napredak Srbije.

Nikola

19.09.2020. 08:46

Iskreno se nadam da ce EU biti maksimalno fokusirana u nastavku dijaloga Beograda i pristine ali i da ce izvrsiti pritisak na pristinske predstavnike da ispune preuzetu obavezu od pre sest godina i osnuju ZSO

Nikola

19.09.2020. 09:11

Srbija nema eu perspektivu i nikada neće biti član tog fašističkog saveza nastalog da se nemačka sačuva kao sila! Srbija mora da počne da gleda sebe! Da izgura ispitivanje vezano za posledice bombardovanja 95 i 99 i u skladu sa tim podneti tužbe pred međunarodnim sudom pravde za zločin i genocid nad našim narodom!