ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА НА ЈАВНОМ СЕРВИСУ: Учинили смо све да Србија сачува мир, а да не изгуби ништа

Новости онлине

10. 09. 2020. у 20:00

ПРЕДСЕДНИК је на почетку интервјуа подсетио да су српске службе још пре одласка у Вашингтон дошле до сазнања да неће само о економији бити расправљано у Белој кући.

ИНТЕРВЈУ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА НА ЈАВНОМ СЕРВИСУ: Учинили смо све да Србија сачува мир, а да не изгуби ништа

Фото: Принтсцреен

О преговорима у Вашингтону

- Људи морају да разумеју контекст. До пре годину дана смо имали поделу на исток и запад, а наша земља је била на европском путу где је већина земаља признала независност Косова. Са друге стране имали смо Русију и Кину које су нам блиске, и нису признали Приштинске власти - рекао је Вучић на почетку обраћања.

- Када су постојала та два пола ми смо могли да чувамо своју позицију на релативно лагодан начин. Стално говоре немојте да седите на две столице, а ја сам одговарао да ми увек седимо на српској столици. Данас је ситуација много комплекснија. Имамо САД, затим ЕУ, Кину и Русију. Ту су и регионалне силе попут Турске. Наша позиција није нимало лака. За нас су врата Беле куће до сада увек била затворена.

Подсећа да је Бела кућа била резервисана за Албанце и друге који су против Срба у последњих 30 година, али сматра да су САД отшкринуле та врата.

- Учинили смо све да Србија сачува мир, а да не изгуби ништа - истакао је Вучић.

Вучић је истакао да је по први пут указано поштовање Србији, и да смо означени као важан фактор.

- Погледајте уосталом њихове реакције и начин на који су реаговали на Приштину и на Београд. Не заборавите, ми смо могли да сањамо раније 4 слободе. Слобода протока људи, робе, капитала и услуга. Да Американци нису то покренули мини Шенген не би могао да постоји.

Он је подсетио да су албански лидери говорили да иду у Вашингтон по признање, а да су тако говорили и неки у Србији. 

- Ја знам да сам на најтежем месту на свету одбио признавање Космета, али то ми није први пут да одбијем. Након тога више се о томе није причало у Белој кући. Онда се покренула прича о томе како ја седим, иако су поред мене стајали и Кушнер и Пенс, много већи државници. Мене не занимају столице, потребан ми је само сто да ставим папире. Могао сам да седим и на итисону или паркету, мени је важно да се борим за моју земљу - Србију. Сачували смо достојанство земље и показали да Србија после 30 година може да буде поштована у Америци.

Разговори са Путином: "Извинио ми се због Захарове"

Председник је истакао да је разговарао са Путином и да је то био одличан разговор.

- Ја често имам консултације са њим, а ви сте и сами видели каква је била реакција Русије. Ако изузмемо потез Марије Захаровем, који је био несмотрен. Морам и да кажем да ми се Путин и Лавров никада нису извињавали, а сада су то учинили.

Што се тиче тачке која је потписана о диверзификацији енергетских извора, Вучић је рекао да није у питању само гас.

- То не пише у споразуму. Ја сам им рекао да ћемо ми да купујемо гас који је најјефтинији, и који нам највише одговара. Ми немамо проблем са диверзификацијом енергената, али ми нећемо плаћати скупље уместо повољног руског гаса.

Вучић је нагласио и да Путин одлично разуме све проблеме са којима се суочава наша земља, и да је баш и зато добио орден Александра Невског.

- Путин уме да цени чињеницу да смо ми мала земља која се бори са много проблема, и упркос томе настављамо да растемо.

Фото: Принтсцреен

О Израелу и премештању амбасаде у Јерусалим

Вучић је прецизно растумачио садржај тачке 16 споразума из Вашингтона, која, иначе, није иста у документу који је потписао он и у другом документу, који је потписала Приштина.

- До краја месеца отворићемо канцеларију Привредне коморе у Јерусалиму, што имају многе земље, од Чешке, Мађарске и многих других европских земаља и то ће бити велики подстрек и за израелске, америчке и јеврејске инвеститоре да дођу у нашу земљу - истакао је Вучић.

Ноторна је лаж да је Србија подржала признање Косова од стране Израела, каже председник и додаје да управо зато имамо различит споразум од оног што су потписали Албанци:

- Јер, ја то нисам прихватио. Нисам желео да прихватим - рекао је Вучић.

- Њима је то веома важно, Израел је највећи савезник Америке, Америка је вероватно на различите начине утицала на те односе Израела и Приштине, али ја нисам желео да ми то прихватимо на тај начин - рекао је.

- Када је требало да се сагласимо да се међусобно признају Израел и Приштина, рекао сам - ''не долази у обзир, Србија да се са тим саглашава''. Ко сам ја да било коме дозволим да призна Косово? То не може да буде у споразуму - пренео је председник став какав је заузео током разговора у Вашингтону.

Каже да ће то сутра рећи и премијеру Нетањахуу: "Ви сте суверена држава, много сте јачи од нас, Србија вам је показала огромно пријатељство. Израел је стотину пута моћнији од нас. Ово је наша најшире раширена рука. Ако мислите да ћемо ми бити срећни ако признају, нећемо".

Разговараћемо, каже, са Палестинцима и нашим арапским пријатељима, по том питању.

На питање да ли ће Србија бити трећа земља која ће преселити амбасаду, каже да ћемо видети.

- Видећемо, ако Израел призна Косово, а видећемо из њиховог угла. Видећемо да ли ће Палестина и остале арапске земље да признају Косово - каже председник.

Разговарао је тим поводом, преноси, и са појединим светским представницима:

- Они су ми рекли - резолуција 478. Рекао сам им - ''то ми кажите када нешто будемо погазили. А, пре тога ми кажите зашто сте ви погазили резолуцију 1244''. Они су били шокирани тим одговором - рекао је Вучић.

Суштина је у томе да има много оних који би да воде спољну политику Србије, сматра председник.

- Србија, међутим, више није безначајна као што је била. Србија је данас и богатија, војно снажнија и зато ће постојати многи који мисли да могу да нам држе придике како да се понашамо. Србија није шака зоби - закључио је председник Вучић.

Вучић о преговорима у Бриселу

- Европска унија жели да дође до некаквог споразума, за који не знају ни сами шта мора да подразумева. Али да Албанци прођу боље него ми. Ја сам њима рекао да се то неће догодити. Ја сам на најтежем месту рекао не, није ми проблем да то кажем и њима.

Вучић је рекао да су неки замислили да не решавају проблем суштински, већ да изврше притисак на Србију и убеђени су да ће тиме проблем бити решен.

- А то се неће десити. Ја их стално питам: "Шта ће Срби да добију". Како то да Албанци имају право на самоопредељење, а Срби немају. По ком принциму међународног јавног права се то дешава.

Председник Србије је нагласио да Приштина уопште не жели да се бави имовинским правима и Заједницом српских општина.

- Њихова идеја је да нас уцене, хоће признање да би решавали важне проблеме. Они неће да покажу ни најмању добру вољу према Србима. Ја то знам, учествовао сам на важним договорима - рекао је Вучић, и нагласио да ЕУ мора да тежи компромису.

Он је још једном рекао да Србија неће бити понижена, и да више не могу да нам обећавају чланство у ЕУ, пошто су се околности промениле у односу на пријем Румуније и Бугарске.

- Ми тражимо компромис, мир је оно што нама највише одговара. Ја се надам да ће Брисел наћи снаге да разуме ово о чему говоримо. Срба је најмање отишло са КиМ у поређењу са свим претходним деценијама, што значи да смо урадили добар посао за наш народ доле.

Председник о мини Шенгену

Вучић је нагласио да је Србија спремна да учествује у олакшавању протока робе, људи и услуга на целом Балкану.

- Ми тиме подижемо капацитет целог региона за додатни прилив инвестиција из иностранства. То је наша шанса, зато морамо да причамо са свима који знају шта значи компромис. 

Председник је нагласио да је мини Шенген страховито добар потез америчке администрације, зато што је неко у Вашингтону добро разумео да је то решење наших проблема.

- Очигледна је предност тога и за наш народ и за све друге. Толико сам поносан на ту идеју, иако није само моја. Ја сам са Рамом и причао, ми увек идемо у Брисел да причамо једни против других. Хајде да се скупимо заједно, па да им испоручимо захтеве, да видимо да ли ће тако лако да нас одбију.

О доласку Америчке развојне агенције и посети Иванке Трамп

Вучић је рекао је вечерас да ускоро у Србији очекује Иванку Трамп, која је имала важну улогу у делу споразума из Вашингтона који предвиђа помоћ мали и средњима предузећима, али и женском предузетништву у Србији.

- Причамо о могућностима када амерички финансијери долазе, јер када би дошле америчке финансијске организације, као што је Америчка међународна развојна финансијска корпорација (ДФЦ) и Корпорација ''Миленијумски изазов'' (МЧ) и кад улазе у микро и мала предузећа онда добијате средства под апсолутно најповољњим каматним спотама - истакао је Вучић.

Каже да Американци то раде много брже и са нешто мање процедура од других.

- Када би ушли у то, тиме би крвоток наше привреде додатно оснажили и ојачали. Ми се томе надамо и чекамо их. Мислим да они (представници ДФЦ) прво иду у Емирате, а после долазе код нас (21. септембра) - навео је Вучић.

Фото: Принтсцреен

Минималац већи за 2.000 динара

Председник Александар Вучић најавио је вечерас могућност да висина минималне зараде буде повећана за 2.000 динара.

- Минималац је 2012. године био 15.600 динара. Ако успемо за још 2.000, а надам се да хоћемо, то зиаста није мало, онда је то двоструко више увећање за послењих осам година - рекао је Вучић.

Износ минмалне зараде данас износи око 30.000 динара.

Вучић је навео је да то свакако није 100 одсто у реалном новцу, али је око 65 одсто, из чега се, истиче, види колико је данас боље у Србији и колико се ситуација у земљи променила.

Додао је да ће се износ за који ће се повећати минималац, покрити кроз неопорезовани део дохотка.

- Молим послодавце да то прихвате и да разумеју да држава мора да се бори за раднике - рекао је Вучић.

Раст пензија од шест одсто

Вучић је нагласио да ће доћи до још једне једнократне уплате за пензионере, и рекао је да је Србија јака земља која то може да омогући, а затим је открио да би раст пензија ове године могао да буде 6 одсто.

Како је рекао они који су 2012. године имали пензију 30.000 динара, сада ће имати готово 40.000 динара.

- 30,9 одсто је укупно повећање. Онима који су имали 20.000 динара те 2012. године, њима ће пензија сада бити 27.499 - рекао је Вучић.

Додао је и да се нада да ће ове године за још око 2.000 динара бити подигунут минималац.

Како је рекао, 2012. минималац био 15.600 динара.

- Ако будемо успели да подигнемо за још 2.000 динара, да буде 32.000 динара, ако успемо, надам се да хоћемо. То је двоструко увећање за осам година. То није увећање у реалном новцу од 100 одсто, али јесте за 65 одсто и ту видите колико се променила ситуација Србији – рекао је Вучић.

О ситуацији са вирусом корона

Председник је подсетио да се граде још две ковид болнице, и да ћемо са свима сарађивати око вакцине.

- Те две болнице ће бити фантастичне, са много кревета и опремљене по светским стандардима - истакао је председник, и рекао да је Србија самостална земља, и да ће са свима сарађивати по питању вакцине.

Вучић је нагласио да епидемија није кривица државе, и да држава није ћуп из ког је могуће извлачити новац, али је и подсетио да Влада издваја велики новац за здравство и за помоћ грађана.

Биће великих промена у новој влади

Вучић је истакао да ће највероватније до краја месеца доћи до одлуке о новој влади, и рекао је да ће председник Владе мора бити енергичан и способан.

- Та влада ће имати тежак задатак пред собом, а што се тиче коалиционих партнера нисмо још донели одлуку. СНС ће то мора да реши, као што је почео да решава своје унутрашње ствари. Имамо више од 50 одсто нових градоначелника - изјавио је председник, и нагласио је да ће доћи и до промене међу министрима.

- Људи су љути због локалних бахатих функционера и корупције, коју смо ми почели да искорењујемо али јој још нисмо задали прави ударац - рекао је председник.

Председник о односима са Црном Гором

Председник је истакао да поздравља резултате избора у Црној Гори, и да ће се Србија трудити да има што боље односе са том земљом.

- То је њихова ствар, ја нисам ни очекивао да повуку признање ни да изађу из НАТО-а. Ја сам знао да када неко то говори да су то празне приче. Србима у ЦГ желим да кажем да ћемо увек бити уз њих, и Србима у РС да ћемо увек бити уз њих.

Вучић се на самом крају разговора захвалио грађанима Србије на подршци коју су му дали, и пре и после Брисела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (62)