ТАЧКА СПОРАЗУМА ЗБОГ КОЈЕ СУ СЕ НЕРВИРАЛИ АЛБАНЦИ: Шта се крије иза потреса око Газивода

Ј. СУБИН

06. 09. 2020. у 07:15

ТАЧКА СПОРАЗУМА ЗБОГ КОЈЕ СУ СЕ НЕРВИРАЛИ АЛБАНЦИ: Шта се крије иза потреса око Газивода

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

ПОТПИСАНИМ споразумом у Вашингтону коначно ће се увести ред у коришћење језера Газиводе, а ова тачка договора из Беле куће направила је велики потрес на политичкој сцени у Приштини.

Одељак о енергетском и природном ресурсу на северу јужне покрајине највише је ражестио страначке кругове Албанаца на КиМ, јер се у тамошњој јавности он тумачи као одузимање економског суверенитета лажној држави. Односно, Београд коначно има право да добија киловате из хидроцентрале коју је и - изградио.

Две стране обавезале су се да ће радити са америчким одељењем за енергетику на изради студије изводљивости, а све у циљу заједничке употребе воде из акумулације.

Како за "Новости" објашњавају стручњаци за енергетику, израдом студије изводљивости, тачно ће се знати који су капацитети, колика је производња и оно што је најбитније, расподела новца између Београда и Приштине, а све на основу водених капацитета.

Киловати који се производе на Газиводама иду у електромрежу Приштине, али их доминантно користи северни део покрајине. Језеро Газиводе је најбитније за водоснабдевање, али и хлађење термоелектране у Обилићу. Струја која се произведе из Газивода, до сада није стизала у централну Србију, али ће се овим споразумом то променити.

- Детаљи тек треба да се договоре, али ће студија успоставити све што Газиводе пружају, од водоснабдевања, електричне енергије, трошкова који то прате и прихода који буду били, јер свако треба нешто да добије. То је једини њен смисао.

Струју која се производи у Газиводама моћи ће да користи и централна Србија, јер ће транспарентно да кола кроз мрежу, као што ради Вишеград. Знаће се тачно где су киловати отишли и колико је то коштало.

НАЦРТ

ПРЕМА речима нашег саговорника, сигурно да ће студију изводљивости, која уколико се ради годину дана, колико је отприлике и потребно, платити Америка. Израда тог пројекта кошта око милион евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Leštanac

06.09.2020. 14:26

Koliko se sećam, a to mi je danas potrvdio i jedan prijatelj iz Zubina Potoka, koji je bio prisutan kada je G-dja Zorana Mihajlović, kao član vlade iz G-17+ potpisala da proizvedena struja iz hidrocentrale Gazivode ide u elektromrežu Kosova, a ne prema Srbiji. Prelistajte malo novinske izveštaje iz tog vremena, pa se sami uverite.