ДЕМОКРАТЕ И ТРАМПОВИ СЕ "ТУКУ" И ЗБОГ КОСОВА: Дијалог Београда и Приштине тема избора у САД

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

27. 08. 2020. у 23:34

КОСОВСКО питање послужило је двојици блиских сарадника актуелног и бившег председника Америке, републиканца Доналда Трампа и демократе Барака Обаме, да укрсте копља на "Твитеру", у склопу предизборне кампање за следећег становника Беле куће.

ДЕМОКРАТЕ И ТРАМПОВИ СЕ ТУКУ И ЗБОГ КОСОВА: Дијалог Београда и Приштине тема избора у САД

Фото: АП

Најпре је Нед Прајс, некадашњи Обамин специјални помоћник за особље Савета за националну безбедност, "оплео" по Ричарду Гренелу, који је Трампов специјални изасланик за преговоре Београда и Приштине.

- Ричард Гренел се доследно оглашавао по две иницијативе за време свог рада у администрацији: дипломатија између Косова и Србије и о глобалној ЛБГТ декриминализацији. Прва је спектакуларно пропала, а друга је нешто о чему му његова странка неће дозволити да дискутује - написао је Прајс.

На ове опаске убрзо је узвратио Гренел својом поруком на "Твитеру" упућеном Прајсу:

- Преговори Косова и Србије су следеће недеље у Белој кући. Ваш тим је народе Србије и Косова игнорисао осам година. Ваш тренутни кандидат Џо Бајден назвао је гејеве сигурносним ризиком!

Прајс је, иначе, пре ангажмана у Белој кући за време Обаминог мандата, радио у ЦИА као виши аналитичар и портпарол. Као и Гренел, и он је врло активан на друштвеним мрежама, само на супротној страни, јер подржава Џоа Бајдена, кандидата демократа за председника САД, као и Камалу Харис коју је Бајден именовао као кандидата за потпредседницу Америке. Велики је критичар Трампа и његових спољнополитичких одлука, за које тврди да нису повезане са националнм интересом САД већ са Трамповим личним "политичким богатством".

Фото: АП

Амерички гласачки листићи

Иначе, у Америци је покренута и кампања "Срби за Трампа 2020" чији је циљ да мобилише милион Американаца српског порекла да гласају за поновни избор актуелног председника САД. Један од покретача кампање, Олга Раваси, изјавила је недавно да су они "мотивисани више него икада пре" да изаберу "вероватно најбољег председника у историји Америке".

- У времену нестабилности потребно је снажно вођство председника Трампа, поверење у тешке одлуке које доноси, закон и ред - поручила је Раваси.

БАЈДЕН ПОРЕДИО СРБЕ СА НАЦИСТИМА

КАНДИДАТ демократа за председника Џозеф Бајден је као потпредседник САД 2016. године са супругом и унуком присуствовао промоцији дела пута у близини америчке војне базе Бондстил који су власти у Приштини назвали по његовом преминулом сину Боу. Бајден је тада рекао да је његов син био "заљубљен у Косово", као што је и он сам. Током 1998, Бајден је изјавио да је предлагао да се бомбардује Београд (због рата у Босни) и да амерички пилоти сруше све мостове на Дрини, а такође је доводио у везу Србе са Немцима и значајем Нирнбершког процеса за њих.

У Београду је било размишљања да се српска дијаспора у САД званично позове да гласа за Трампа и један од заговорника те идеје је био шеф дипломатије Ивица Дачић. Његов коалициони партнер, лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма је пре петнаестак дана јавно позвао Србе у Америци да се укључе у кампању "Срби за Трампа", сматрајући да ће они тиме помоћи својој матичној земљи Србији "у борби за истину и правду, посебно када је у питању КиМ".

Иако је познато да највећи део српске дијаспоре генерално гласа за републиканце, стручњаци за међународне односе, међутим, сматрају да званичници у Београду не треба да се сврставају и да отворено лобирају за једну или другу политичку опцију у САД. Мада, за администрацију демократа везују се наше последње горке националне трауме попут бомбардовања 1999. и отцепљења Косова које се сматра породичним легатом династије Клинтон.

Фото: АП

Ричард Гренел

ТЕШКО И НЕПРИЈАТНО У БРИСЕЛУ

У Бриселу је одржана још једна рунда техничког дијалога Београда и Приштине, после које је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио да су разговори били тешки и непријатни.

Eксперти две стране на трећој рунди састанака у Бриселу разговарали су о несталим и расељеним лицима и економским односима двеју страна. Ђурић је изјавио су представници Београда морали да се суоче са тврдњама да нема проблема интерно расељених и избеглих лица и са негирањем наводе да на КиМ постоји 18.000 узурпираних кућа и станова. Ђурић је додао да је поменуто и питање нарушавања заштићене зоне код манастира Дечани, као и Заједнице српских општина.

Скендер Хисени је оптужио Београд да није био конструктиван и да је отварао неке од тема за које се мислило да су договорене: - Све ово потврђује забринутост коју сам изразио да Србија намерава да се повуче, да на сто стави питања која имају само један циљ, да се процес одлаже и на крају упадне у нешто што уопште неће прихватити. Специјални представник за дијалог Мирослав Лајчак каже да се на разговорима на експертском нивоу финализују питања о којима се раније разговарало.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (28)