МАНДАТЕ ДОБИЈА 80 ОДСТО КАНДИДАТА: На листи око напредњака готово сви који су конкурисали за посланичку књижицу

С. С. Р.

27. 08. 2020. у 10:00

МАНДАТЕ ДОБИЈА 80 ОДСТО КАНДИДАТА: На листи око напредњака готово сви који су конкурисали за посланичку књижицу

Фото: "Новости"

ЗАХВАЉУЈУЋИ убедљивој победи на изборима, готово 80 одсто кандидата за посланике са листе око СНС добили су мандате.

 Због тога табор око напредњака неће имати много "луфта" да се допуњују места у Народној скупштини, у случају да се, као што се очекује, део трибуна пресели у извршну власт.

Блок око СНС освојио је 189 мандата, од укупно 250, а очекује се да ће после одласка на министарска или нека друга места у Влади и локалним самоуправама, "потрошити" преко 200 кандидата.

Међу посланицима СНС су министар пољопривреде Бранислав Недимовић, бивша председница Скупштине Маја Гојковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић... Они ће готово извесно поднети оставке на посланичка места и отићи на друге позиције, а вероватно и неко од младих, јер су у СНС истицали да ће им дати шансу.

Према Закону о избору народних посланика, уколико посланик поднесе оставку на његово место долази следећи са листе, или у случају коалиција, наредни кандидат странке која мења посланика. Ако немају довољно људи за замену, мандат се додељује наредној странци или коалицији, јер по Уставу у саставу парламента, у сваком тренутку, мора бити 250 посланика.

У ПРОШЛОМ САЗИВУ ЗАМЕЊЕН СВАКИ ПЕТИ

У ПРОШЛОМ мандату дошло је до замене чак 42 посланика, па је тим знатно промењен у односу на првобитни који је распоређен у парламенту после избора. То значи да је скоро сваки пети посланик заомењен. У сазиву од 2014. који је трајао две године, било је 29 оваквих случајева. У саставу од 2012. до 2014. оставку на посланичку функцију поднело је 55 људи.

Закон не дозвољава спајање функција попут посланичке и министарске или посланичке и градоначелничке, док трибун, на пример, може бити и председник Скупштине општине. Иначе, у Скупштини Србије је до сада формирано седам посланичких листа СНС, СПС, ЈС, СПАС, СДПС, ПУПС и СВМ, док 11 парламентараца нису сврстани ни у један клуб. Међу њима су Владан Глишић, који је ушао на листи СПАС, али су се у међувремену разишли, као и посланици Бошњака и Албанаца који ће вероватно оформити један или два посланичка клуба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (56)