ВУЧИЋ О САСТАНКУ У БЕЛОЈ КУЋИ: Косово никада нећемо третирати као независно ни у Вашингтону, ни у Бриселу

Novosti online

петак, 14. 08. 2020. у 08:55

ВУЧИЋ О САСТАНКУ У БЕЛОЈ КУЋИ: Косово никада нећемо третирати као независно ни у Вашингтону, ни у Бриселу

Фото: Пинк Принтскрин

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гост је Новог Јутра на ТВ Пинк у 9 сати.

На самом почетку Вучић се осврнуо на нагаву Гренела да ће 2. септембра бити разговори између Београда и Приштине.

- Србија није у позицији да одбије разговоре. Зашто је Гренел употребио термин преговори не знам. У разговорима ћемо да учествојемо. Разговараћемо о економским темама - рекао је Вучић.

Фото: Пинк Принтскрин

Како каже, за Американце и највећи део Европске уније Косово и Србија су две државе. Вучић је нагласио да је Немачка на неки начин покровитељ разговора Београда и Приштине и истакао њену јачину и значај у Европској унији.

- Они долазе како би себе представили као независну државу. Ми их нећемо третирати као независну државу. То сам рекао и Хотију. Рекао сам му: "Ајде, зауставите се мало. Ви сте покрајина у оквиру Србије" - навео је председник.

О НАОРУЖАЊУ

Вучић се у емисији осврнуо на то што Србија набавља наоружање.

- Не наоружавамо се ми да бисмо некога нападали. За нас је битан мир и стабилност и то хоћемо да покажемо нашим грађанима. Тиме спречавамо агресију на нашу земљу, јер што смо ми јачи то ће некоме теже пасти на памет да нас нападне. Србија је модерна, желимо да напредујемо, све ово су резултати економског раста, паметне политике - рекао је Вучић и додао:

Фото: Пинк Принтскрин

- Они имају високу регрутну моћ, огроман број људи, једну генерацију више од нас, за 17 година је разлика у просечној старости. Демографија на Косову остаје један од кључних проблема. Највише деце имамо у сиромашним општинама - рекао је председник.

О НАПАДИМА НА ДЕЧАНЕ

Вучић је рекао да је Србија у тешкој ситуацији када је реч о косовском питању и додао да су и данас упали у заштићену зону манастира Дечани.

- То су ствари које уносе додатни немир и стрепњу и против тога ћемо се борити на сваком месту... У нашем интересу и интересу Албанаца је наше економско отварање - навео је Вучић.

Вучић је рекао да је проток капитала и људи у обостраном интересу.

- Нас интересује да се развија бизнис, да људи живе у миру... Имамо проблеме у прошлости, треба да гледамо да немамо проблеме у будућности - казао је Вучић.

О НАПАДИМА

Поводом напада на њега Вучић каже да то мора да постоји.

- Једни ме нападају зато што не потписујем да је Косово независно, други ме нападају јер мисле да ћу нешто да урадим - истакао је Вучић.

Фото: Пинк Принтскрин

Вучић је рекао да га нападају за све што се догоди у овој земљи.

- Крив сам за мере, када укидам исте, када кажете да нема вакцине, када кажете добићете први и за то. Када кажемо из Кине, неће из Кине, а онда из Русије, нећемо из Русије... Када играју Звезда и Партизан, ако Звезда победи - Вучић наместио... Сви се насмеју и овде у студију јер знају да је истина - рекао је Вучић.

О ТЕЛЕКОМУ

Говорећи изјавама Маринике Тепић о Телекому, председник Вучић је рекао да је та фирма акционарско друштво у ком држава Србија има већински удео.

Вучић је рекао да је Србија са Телекомом други партнер у БиХ и први у Црној Гори.

- Онда ми нађете политичаре који нападају Телеком... Ја немам динара од Телекома, нити имам везе са том компанијом... Али председник странке Маринике Тепић је узео 30 милиона евра од Телеком - казао је Вучић мислећи на председника ССП Драгана Ђиласа.

Вучић је рекао да данас пошто им Телеком смета јер је све јачи, а не слабији, говоре неистине.

- Да радите за тајкуне против своје државе... То су невероватне ствари које показују неодговорност и такву неозбиљност да сам тиме шокиран - изјавио је Вучић.

Вучић каже да не би знали да понове суштину приче и суштину напада на Крушик.

- А шта су урадили, дали посао бугарским компанијама и узели Крушик - рекао је Вучић и упитао како ће неко сада да сарађује са Крушиком када види какве су ствари о њему говорили.

О ОДНОСИМА У ОПОЗИЦИЈИ

У емисји је пуштен снимак на коме се чује шта Никола Јовановић говори о Вуку Јеремићу и Мариники Тепић, на шта је председник рекао:

- Нисам заинтересован да кажем било шта. Ја бих да избегнем да причам о томе. Није моје да кажем... Има битнијих тема.

- Моја политика је Србија, јака, независна, војно неутрална. Слуге да будемо било чије - нећемо никада. То сам рекао у Кини, Русији и на западу - истакао је Вучић.

О ХРВАТСКОМ МЕДИЈИМА

Председник Вучић је потврдио да је у током последних неколико месеци о њему самом објављено 1.014 текстова.

Србија има најбоље економске процене у региону

Председник Вучић се осврнуо на стабилну економску ситуацију у Србији, рекавши да ће пројекат ''Моја прва плата'' младим људима помоћи да се лакше запосле након завршавнаја факултета.

- Ако буде добра епидемиолошка ситуација, од следећег викенда рад угоститељских објеката ће моћи да буде продужен до једна сат после поноћи. Не заборавите да смо ми дали 1.050 евра по раднику за пет месеци - каже Вучић

Вучић је нагласио да је економска сиутуацији у Србији боља него у већини других држава, али да није лака због коронавируса

- Србија има најбоље пројекције када је у питању економија, а после Србије Мађарска. За нас је добра вест што се немачка еконојмија опоравља брзо, јер нама то треба за наше раднике у Панчеву, Пазови и другим местима - каже Вучић.

Србија има најбоље економске пројекције у региону, и стање привреде је боље него у већини других држава!

- То је мени логично. Када водите једну земљу која је независна и самостално доноси своје одлуке бићете под великим притиском - каже Вучић.

Он се осврнуо на то да је Србија на 2,6 одстро раста индустријске призводње, а да је само испред Србије Ирска.

- Логично је да се други не радују томе претерано. Зашто би се радовали? Они би сви волели да Србија буде једнако слаба, да буде једнако лоша и неуспешна као што је била 2010. године. Да нема довољно јаку војску, да трчи са једног и другог места и да се извињава свима - каже Вучић.

- Мене не интересује ко ће да се наљути, али ми морамо да водимо рачуна о српском народу и српским жртвама. Ако видите Србију у Европској унији како што ми видимо Србију Европској унији - онда изволите - каже председник Србије и додаје како Србија види у Мађарској искреног пријатеља.

Како је Вучић рекао Србија ће све више сметати појединцима како буде наставља да јача још више.

О КОРОНИ

Председник Вучић је поздравио најаву да ће од сутра бити отворене границе Црне Горе са Србијом и додао да епидемиолошка ситуација у Србији постаје боља.

- Лепо је, радостан сам због тога. Имате много људи из Србије који имају викендице у Црној Гори, рођаке, породице, огроман број Срба живи тамо. Најближи смо вековима - рекао је Вучић. Више о томе читајте КЛИКОМ ОВДЕ!

О ПРОТЕСТИМА

Вучић је након одгледаних снимака напада на полицију испред Скупштине рекао да је полиција тамо била јер су одређени насилници упали у заштићени објекат.

- Полицију нису ни видели док нису противправно упали у заштићени објекат. Тек тада су полицију видели. Толико попуштања ниједна земља то не би допустила - нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да је важно да су људи могли да виде снимке насиља на демонстрацијама и додао да је тешко полицији да реагује јер их је ко зна колико каменица и молотовљевих коктела погодило.

О САСТАВУ ВЛАДЕ

Вучић је говорећи о новом саставу Владе Вучић је рекао да сам СНС има већину и да би он предложио два концепта.

- Један је проста коалиција са једном политичком партијом, нећу да кажем сада којом, а други концепт је, због короне на јесен и светске економске кризе, да кажемо да за годину дана идемо на парламентарне изборе. Ја сам више за први концепт, али још ћемо да видимо - појаснио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (62)

Petar

14.08.2020. 09:21

Ukoliko je neko nekada sumnjao u poziciju Srbije na čelu sa Vučićem, a po pitanju KiM, sada bi trebalo da mu je jasno. Ne pregovaramo, no razgovaramo. KiM je pokrajina u okviru Srbije i nikada nećemo priznati nezavisnost. Može li jasnije?

unutrašnji dijalog

14.08.2020. 09:51

Nastavak-finalizacija Briselskih pregovora u Beloj kući, sledeći pregovori trebalo bi da se održe u Moskvi? Zašto se Srbiji toliko žuri kada sve indicije, amerićko-zapadni pritisci, govore da se sprema konačno rešenje - da se otme-preda teritorija KiM Albanskim muslimanima, i učlanjenje Kosova u UN i svim medjunarodnim organizacijama (Odredba 14. Briselskog sporazuma: NIjedna strana ne sme da blokira drugu stranu u članstvo EU i drugim medjunarodnim organizacijama).

Miki Zg

14.08.2020. 16:34

Ne znam o čemu bi Šiptari mogli pregovarati s predsj Srbije u Americi ili u Briselu ?Ako su oni država kako im kažu Zapadni mentori ,razgovore ,rješenja mogu voditi države koje nisu priznale tzv,lažnu državu Kosovo ,Oni koji su ratom i zločinima oteli KiM su neprijatelji Srbije i ne poštuje međunarodno pravo .Savjet bezbednosti UN će biti zadnja adresa odluke ,malo umirujuće ?

Spartak

14.08.2020. 17:35

Za dogovor sa albanskom stranom smo mi uvek bili spremni,samo ne možemo da pristanemo na konstantne ucene koje dobijamo od njihove strane. Ako smo mi spremni za dogovor pa onda neka i oni malo spuste loptu i počnu da rešavaju probleme i ispunjavaju svoj deo dogovora.

Hedona

14.08.2020. 21:36

Ovo će zaista biti jedan važan sastanak,ali svaka podela teritorija vodi do glabalnih sukoba, podele teritorije. Grčka i Turska su na pmolu rata a za sve je kriva EU. Ne treba više obraćati pažnju na EU nego isključivo na sastanak SBUN.

Čiča Gorio

15.08.2020. 07:01

Tito je napravio tako. On je isterao 200.000 Srba i zabranio povratak. Dogovorio se sa Enver Hodžom i primio 300.000 albanaca. i svakom je bio kum za 9 i 10 Dete. To je bio Genocid u Miru?Davali smo od plate po 2 ili 3% za nerazvijeno kosovo Srpsko albancima. Meni ka mladom Borcu partizanu nedade ni Košulju. Treba to reći nek svet zna???

Čiča Gorio

15.08.2020. 07:59

Bravo Vučiću Ti si pravi presednik. Samo tako. Albancima koji su došli1945 godine treba reći da je vreme da se vrate u Albaniju. Nema više Tite. Ni mrtvog ga nema u sanduku je pesak. Njihov Kum je nestao. Neka se vrate ko ljudi u Albaniju i nek ostave Srpsku Svetu zemlju??? Ja sam u Švedskoj 51 godinu i motram se vratiti u Srbiju na Koskovo. Nek napuste našu zemlju ti Titovi kumovi???