ГРАНИЦА УМЕСТО АДМИНИСТРАТИВНЕ ЛИНИЈЕ: Ево шта се крије иза оптужби Приштине да је српска војска 7. августа ушла на територију КиМ

Д. МИЛИНКОВИЋ

11. 08. 2020. у 08:00

ПОКУШАЈИ Приштине да, мимо свих споразума, убаци припаднике тзв. Косовских полицијских снага у синхронизоване патроле Војске Србије и Кфора дуж административне линије, имају за циљ да се заокружи стварање "косовске војске" и обуче будући косовски граничари. Односно, да се административна линија, преко ноћи, претвори у границу.

ГРАНИЦА УМЕСТО АДМИНИСТРАТИВНЕ ЛИНИЈЕ: Ево шта се крије иза оптужби Приштине да је српска војска 7. августа ушла на територију КиМ

Део Копнене зоне безбедности / Фото Г. Шљивић

Ова нова коцкица у мозаику пројекта стварања лажне косовске државе надовезала се на серију провокација Приштине, и то уочи наставка дијалога у Бриселу, 7. септембра.

Тензије у покрајини већ су подигнуте најавама о усвајању скандалозног Закона о заштити вредности борбе ОВК и претњама косовских Албанаца да ће се изаћи из преговора о нормализацији односа уколико Београд не повуче потернице за припадницима ове терористичке организације.

Како би прикрила своје планове, Приштина је лоптицу покушала да пребаци на наш терен, оптужујући Војску Србије да је 7. августа у Карачеву прешла административну линију и "ушла на територију Косова".

На то је оштро одговорио министар одбране Александар Вулин, који је узвратио да је реч о једновременој патроли наше армије и Кфора:

Косовска полиција покушава да се "озваничи" / Фото И. Радуловић

- Никаквог илегалног преласка није било. То је редовна активност. Већ неколико дана на делу су покушаји Приштине да још једном нападне Војску Србије и да кажу како се не поштују међународни споразуми и како Београд гази административну линију. А заправо је њихов циљ да се у једновремене патроле убаце припадници Косовских полицијских снага. ВС је то одбила неколико пута, ми имамо потписан споразум са Кфором, ни са каквим КПС - рекао је Вулин, и додао да Београд не препознаје никога осим Кфора као неког ко је задужен за мир и безбедност у покрајини и да свака друга оружана формација представља безбедносну претњу.

ОДЛИКОВАЊЕ

ПРЕДСЕДНИК привремених институција на Косову Хашим Тачи објавио је да је одлучио да уведе ново одликовање које ће носити име "борца за независно Косово Адема Демаћија". Он је на "Фејсбуку" написао да је изузетно поносан што је "независно Косово изграђено на снажним темељима које су поставиле активности истакнутих родољуба, попут Демаћија":

- Одликовање ће бити додељено личностима наше земље које су познате по својој високој националној свести.

Вулин је појаснио да је једновремена патрола између Војске Србије и Кфора и регионалне команде "Исток", односно турског контингента, уз два из контингента САД, од 16.50 до 18.10 имала једновремену патролу из правца села Муховац до села Доње Карачево, по унапред утврђеној административној линији.

Саговорници "Новости" кажу да су договори Кфора и Војске Србије о синхронизованим патролама проистекли из Кумановског војно-техничког споразума, а министар Вулин појаснио је да је споразум којим се предвиђа на који начин се уговарају патроле, када, где и како се крећу, потписан 2001.

Генерал Драган Паскаш, некадашњи начелник Генералштаба Војске СЦГ објашњава за "Новости" да већ годинама постоје тзв. врућа телефонска линија и синхронизоване патроле ВС и Кфора, а које су установљене због честих провокација са албанске стране дуж административне линије:

- Ови покушаји да се припадници тзв. Косовскe полиције убаце у ове патроле је још једна провокација како би се легализовали и заокружила прича о независности. Као што су припадници цивилне заштите полако обукли униформе КПС, тако се сад чланови КПС "угуравају" у ове патроле, да би се обучавали и спремали за озбиљније оружане снаге и будуће граничаре границе коју тако силно желе.

Генерал у пензији Митар Ковач каже нам да Србија не сме да пристане на овај трик косовских власти:

СВЕ ПО РЕЗОЛУЦИЈИ 1244

ИЗ Кфора је саопштено да заједно са Војском Србије од 2008. рутински спроводе синхронизоване патроле дуж административне линије, како би се осигурала безбедност. Додаје се и да Кфор спроводи заједничке патроле са косовским безбедносним организацијама у близини административне линије, као и да сарађује са њима на територији целе покрајине. Наглашено је да је сарадња Србије на административној линији у складу са мандатом Кфора, сходно Резолуцији 1244 СБ УН и Кумановским споразумом.

- Пристајање Србије да припадници КПС буду у патролама са нашом Војском и Кфором било би погубно. То би Приштини дало додатни аргумент пред међународном заједницом и тамошњом јавношћу да су, ето, некаква држава и у погледу обезбеђивања "граница".

За Дејана С. Милетића, из Центра за проучавање глобализације, нема дилеме да читав низ последњих потеза Приштине има за циљ опструкцију даљих разговора са Београдом, како би добили на времену до председничких избора у САД, уздајући се у пораз Доналда Трампа:

- Све ово што се сада дешава показује и да су припадници ОВК, односно криминално-терористички кругови, прави "господари" на Косову, а не политичке структуре и институције. Они све чине да заштите себе и своје послове, укључујући и дизање тензија и стварање нестабилности чак и кроз покушаје да чланови КПС патролирају са ВС и Кфором.

Припадници КФОР у Митровици / Фото И. Радуловић

СЛ: ГУРАЈУ НАС У "КВОРУМ"

ИЗ Српске листе у понедељак су реаговали на оптужбе да се "не оглашавају када је на дневни ред парламента у Приштини стављена расправа о спорном закону о заштити вредности ОВК":

- Није ни чудо што је покренута кампања напада на СЛ и легитимне представнике Срба с КиМ, јер је у позадини жеља да СЛ својим присуством на седници скупштине и гласовима "против" да кворум за одлучивање и доношење закона који су противни интересима српског народа. А седница је и прекинута због недостатка кворума и доношење закона је неизвесно због тога. Ми смо о том закону о некаквој заштити вредности ОВК своје мишљење више пута јавно показали. Члан Председништва СЛ Иван Тодосијевић гоњен је због изречене истине о Рачку и зато што бранимо искључиво интересе српског народа, а не личне и интересе страних финансијера - кажу у СЛ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)