БРИСЕЛ НАГРАЂУЈЕ КУРТИЈА ЗА НЕПОСЛУШНОСТ: Шта нам говори најновији потез ЕУ после напада на Србе и одбијања Приштине да створи ЗСО

М. Ст.

11. 03. 2023. у 07:08

УМЕСТО да Приштину и њеног премијера Аљбина Куртија санкционише због неиспуњавања обавеза око Заједнице српских општина, Европска унија их награђује визном либерализацијом.

БРИСЕЛ НАГРАЂУЈЕ КУРТИЈА ЗА НЕПОСЛУШНОСТ: Шта нам говори најновији потез ЕУ после напада на Србе и одбијања Приштине да створи ЗСО

foto: Tviter

Њима је додатни ветар у леђа и најновији став из Брисела - да ЗСО тренутно није на дневном реду.

Све ово дешава се после мучког напада специјалаца РОСУ на двојицу српских младића, чиме је настављена серија напада и застрашивања наших сународника, као и док тужилаштво пуцање на једанаестогодишњег Стефана на Бадњи дан, уместо покушаја убиства, третира као "изазивање опште опасности".

Да из Брисела - одакле су и рањавање дечака називали "пуцњавом" - немају намеру да приволе Куртија да испуни договорено још пре 10 година, показало се и током прекјучерашње посете изасланика за дијалог Мирослава Лајчака Приштини. Он је Куртју сервирао 15 европских модела сличних ЗСО, као инспирацију како би заједница могла да функционише, али уз ограду, јер "тренутно ЗСО није на агенди".

- Управљачки тим прво треба да изнесе предлог за ЗСО, а затим да се разговара о критикама које имају обе стране. То је јасно наведено у споразуму из 2013. - навео је Лајчак у Приштини.

Председник Србије Александар Вучић, а након нових састанака изасланика ЕУ у Приштини, сигуран је да је Курти одлучан да не формира ЗСО на КиМ:

- Види се да нису спремни да на њега изврше притисак, већ га охрабрују у неиспуњавању обавеза. Њему је лако да то и чини, што показује и одлука о укидању виза за грађане тзв. Косова.

Курти је и јуче поновио да се захтев Србије за формирање ЗСО у складу са договореним Бриселским споразумом неће испунити и да "како је рекао, једнонационална решења, због правног поретка демократске републике, нису могућа".

Према мишљењу историчара Срђана Граовца, из Центра за друштвену стабилност, ово је јасна порука да ће ЕУ подржати Куртија:

- У наредном периоду много тога ће зависити од тога шта је циљ ЕУ, али и од САД које индиректно учествују у преговорима. Без њихове подршке ЕУ ће тешко успети да спроведе договорено. Уколико ЕУ не успе у томе, САД би могле да преузму примат у преговорима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (5)

МАША ОТКРИЛА СВЕ! Шарапова о томе како је отишла на вечеру са Новаком Ђоковићем