ПРАВИЛА У ПАРЛАМЕНТУ: Три документа регулишу ред у Скупштини Србије, али се често крше

С.Ровчанин Томковић

04. 02. 2023. у 07:30

О РЕДУ у зградама Народне скупштине, на Тргу Николе Пашића и у Улици краља Милана брине се служба обезбеђења Министарства унутрашњих послова, чији су припадници током седнице о Косову и Метохије прекјуче морали да уђу у салу и стану између посланика.

ПРАВИЛА У ПАРЛАМЕНТУ: Три документа регулишу ред у Скупштини Србије, али се често крше

Фото: З.Ј.

Према Пословнику парламента, Кодексу понашања и Правилнику о спровођењу унутрашњег реда, што су све документа која се баве "кућним редом" у законодавном дому, посланици не би смели да уносе у салу ништа осим дискретних обележја партије, попут значке на реверу, требало би да уважавају једни друге и да не користе "изразе, речи и гестикулације које омаловажавају људско достојанство и нарушавају достојанство Народне скупштине". Све што је наведено у овим актима, током посебне седнице о КиМ, прекршено је више пута.

НИЈЕ БИЛО ОПОМЕНА

ТОКОМ расправе о КиМ посланицима нису изрицане опомене, иако их предвиђа Пословник. Једна носи казну одузимања десет одсто од плате, две подразумевају 20 процената мање на зараду, а три 40 одсто од плате. Уколико је парламентарац избачен са седнице, што је казна која траје најдуже 20 дана, онда ће добити пола плате. Опомене се изричу ако неко приђе говорници без дозволе председника парламента, говори пре него је тражио реч, прича ван дневног реда, прекида говорника и добацује, непосредно се обраћа другом посланику, псује и вређа...   

Није баш пракса у нашем законодавном дому, и поред вишегодишњих неслагања политичких опција у последње две деценије, да се атмосфера толико усија да мора да улази обезбеђење, али се дешавало. На пример, својевремено је дошло до чупања за косу између посланика Томислава Николића и Србољуба Живановића, па су припадници МУП морали да смирују ситуацију. Било је и неколико поливања водом, што су практиковали посланици Српске радикалне странке, док су били најбројнији клуб, али и опозиција. Остало је упамћено да је радикалка Гордана Поп Лазић гађала ципелом председавајућу Гордану Чомић, али је није погодила. Такође, на једну седницу носећи слику "Плава гробница" ушао је тадашњи посланик Миладин Шеварлић, да би предсеница Маја Гојковић позвала обезбеђење да је изнесе "јер од велике слике не види посланика".

Према правилима, обезбеђење може да реагује само ако то од њих затражи председник Народне скупштине.  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (1)

ЧКАЉИН ИНТЕРВЈУ ПРЕД СМРТ Ја гладујем? Ма где то има? Мучимо се... Као и сваки пензионер