РУШЕ ГРОБЉЕ ДА ПОДИГНУ БАЗУ: Сви детаљи Куртијеве узурпације српске земље на северу КиМ

Д. М. - Д. З.

02. 02. 2023. у 06:00

КУРТИ опет подиже тензије и изазива кризу узурпацијом српске земље на северу КиМ. У села Дрен и Лешак код Лепосавића јуче је послата тешка механизација која је у пратњи специјалне полиције започела нелегалне радове на плацевима који су бесправно узурпирани 16. јануара једностраном одлуком о експропријацији.

РУШЕ ГРОБЉЕ ДА ПОДИГНУ БАЗУ: Сви детаљи Куртијеве узурпације српске земље на северу КиМ

Фото: Профимедиа

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да су јуче ујутру у засеоку Засеље Куртијеви представници започели радове на проширењу пута који од магистралног пута води до врха брда које је нелегалном експропријацијом обухваћено. Он је о узурпацији српске земље обавестио и све међународне представнике и посредника у дијалогу Мирослава Лајчака.

- Изнео сам јасан захтев да међународни представници зауставе нове једностране потезе Куртија на северу и противправне радове у општини Лепосавић којима се одузима земља српских домаћина и планира рушење чак и српског гробља, зарад изградње нове нелегалне полицијске базе.

Мештани Дрена код Лепосавића започели су јуче миран протест због радова који се изводе на њиховим имањима, а заједно са окупљенима били су и председник привременог органа Лепосавића Зоран Тодић и члан председништва Српске листе Славко Симић. Тодић је припаднику тзв. косовске полиције који је дошао да разговара са окупљенима пренео став мештана да се не слажу са било каквим почетком радова без њиховог знања и одобрења.

Иначе, власнике парцела на подручју општине Лепосавић, а које су вољом приштинске владе предвиђене за експропријацију, заступа адвокат Небојша Влајић, који ће до краја ове недеље упутити тужбу врховном суду Косова ради утврђивања законитости такве одлуке. Реч је о покушају отимања укупно 83 хектара земље, од чега је 57,5 хектара у друштвеној и 25,8 хектара у приватној својини.

ПОЧЕЛИ У ЗУБИНОМ ПОТОКУ

ПРИВРЕМЕНЕ приштинске власти прошле године су мимо воље власника узурпирале имовину у Општини Зубин Поток на којој су припадници косовске полиције РОСУ саградили базе. Зато постоји оправдана стрепња да ће и на новим парцелама предвиђеним за експропријацију у Лепосавићу бити грађене базе, што додатно уноси немир међу Србе са севера КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

А БИЛИ СУ САМО ДЕЦА: 79 дечјих жртава за 78 крвавих дана