"ОТИМАЈУ НАМ ИМОВИНУ ГДЕ ЖИВИМО ВЕКОВИМА": Албанци праве војну базу у Дрену, снајперисти по околним путевима

Новости онлине

01. 02. 2023. у 16:24

НАКОН сазнања да су у селу Дрен започети радови на путу који води од магистрале из правца Лепосавића до засеока Засеље у Лешку и брда на ком је према одлуци Владе Косова извршена нелегална експропријација земљишта, председник Привременог органа општине Лепосавић Зоран Тодић је одмах дошао на лице места и разговарао са мештанима и припадницима полиције тзв. Косова.

ОТИМАЈУ НАМ ИМОВИНУ ГДЕ ЖИВИМО ВЕКОВИМА: Албанци праве војну базу у Дрену, снајперисти по околним путевима

Фото: Косово Онлине

Тодић је рекао да је у разговору са надлежнима сазнао да се ради о изградњи војне базе.

- Прошло је 15 дана од доношења ове противправне и незаконите одлуке о експопријацији земљишта у катастарским зонама Дрен и Лешак, за које смо данас сазнали за које намене је и донета. Ради се о изградњи базе, потврдили су нам припадници КПС. Данас је био још један једнострани потез, за који нас нико није упознао, присутне су тешке грађевинске машине, ове људе који изводе радове обезбеђују припадници Специјалних полицијских јединица који су наоружани до зуба. Људи су забринути, негодују и ово данас ником не иде у прилог јер нам не требају нове тензије. Али људи су решени да не дозволе отимање земље и дедовине. Ником није пријатно да овде борави чисто албанска јединица полиције и ситуација је заиста тешка. Ми смо упознали директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића, а имамо сазнања да је о овоме обавештен и изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак. И поред негодовања мештана они настављају да изводе радове, данас раде на ширењу путног правца који води до ове парцеле која износи 83 хектара површине, од којих је 13 у власништву мештана села Дрен. Шест парцела је у друштвеном власништву, док је једна парцела општинска, на којој се налази месно гробље. У разговору са потпуковником косовске полиције Ветоном Ељшанијем пренели смо да мештани траже обустављање свих радова јер не прихватају отимање имовине - рекао је Тодић.

Мештанин села Дрен, Младен Ћипријановић, иначе дипломирани правник, каже да је ово кршење закона и правно насиље.

- Закон о експопријацији предвиђа дуг поступак, који може да траје годину дана па и дуже док овде имамо узурпацију земљишта у свега 15 дана. Одлука Владе је донета нетранспарентно, не упознајући локално становништво и приватне власнике са тим јавним циљем који треба да буде добро образложен и у вези чега треба да буде одржана јавна расправа. Ништа од тога није испоштовано. Приватни власници ће поднети тужбу Уставном суду (тзв.) Косова, а до коначне одлуке никакве радове не би требало изводити. Власници имају право да остану на својој имовини до исплате коначне наплате која ће бити утврђена коначном одлуком о експопријацији. Поучени искуством од прошле године, у вези са експопријацијом земљишта и изградње базе у Јарињу, мислим да право мештана неће бити испоштовано - каже Ћипријановић.

Мештанин Иван Јосовић каже да је његова земља окупирана и да га нико ништа није питао.

- Ту се налази велики број припадника Специјалне полиције који су до зуба наоружани, они обезбеђују раднике, шта ће бити не знамо. Да бисмо стигли до кућа чекамо по десет минута. Припадницима Кфора који су и данас ту, а били су и јуче, рекао сам да чешће обилазе овај пут и виде шта се ради јер се снајперисти налазе свуда. Узнемирени смо и уплашени. Ограда ће поред моје куће да пролази. Ту је локална самоуправа заједно са нама и оно што очекујемо је да се радови обуставе - каже Јосовић.

Стефан Димитријевић из истог села, каже да су Албанци дошли да им узурпирају имовину на којој они живе вековима.

- Ми смо одувек ту, живимо и радимо, они су дошли са дугим цевима до наших имања, опколили су нас и не знамо шта да радимо. Народ је узнемирен због наоружаних полицајаца који носе дуге цеви, снајпере. Нису нас ни обавестили само су почели да праве полицијску базу. Чему то, од кога нас штите, од нас самих? Не видимо разлог да база буде у нашем селу - каже Димитријевић.

Потпуковник полиције тзв. Косова Ветон Ељшани, који је и координатор читаве ове акције, каже да су након одлуке владе у Приштини они данас ту да одлуку и спроведу.

- Ово ће бити гранична полицијска станица. Данас смо причали са мештанима и оно што смо знали ми смо им пренели. Жале се да и део православнг гробља спада у одлуку о експопријацији, али то је техничка грешка, и током радова ћемо видети шта можемо да урадимо по том питању - рекао је Ељшани.

На питање зашто нико са овим људима није разговарао Ељшани каже да разуме мештане, али да су добили наређење које морају да изврше.

- Ми смо причали са људима још јутрос и разумемо их, али наређења су наређења и ми поштујемо одлуку Владе. Нема повећаног проја припадника полиције како мештани мисле, који су распоређени у околним брдима. Њихов број је минималан - каже Ељшани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (4)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Дроном убијен Иван Шаљнев