ВИРАЛНА НАСЛОВНИЦА “НОВОСТИ”: Зашто 2005. није проглашена окупација на Косову

Новости онлајн

24. 01. 2023. у 22:15

ПОСЛЕДЊИХ дана, а после ултиматума који је западна петорка испоручила председнику Србије Александру Вучићу, на друштвеним мрежама увелико се дели насловница “Вечерњих новости” из новембра 2005.

ВИРАЛНА НАСЛОВНИЦА “НОВОСТИ”: Зашто 2005. није проглашена окупација на Косову

Фото: Д.Миловановић

На њој је централно место заузела порука Светог архијерејског сабора СПЦ, који је посланицима Народне скупштине, уочи седнице о Косову и Метохији поручио: Прогласите окупацију.

Фото: Архива Новости

Та снажна порука црквених великодостојника, цементирана утешним речима тадашњег патријарха Павла де је “у историји било проклето све што је отето”, послата је народним изабраницима сабраним тих дана да донесу Резолуцију о мандату за политичке разговоре о будућем статусу КиМ.

Текст је усвојен са 250 гласова “за” и 29 “уздржаних”. Овај документ био је основа за усвајање платформе за прву рунду преговора о будућем статусу наше јужне покрајине.

Тадашња власт и посланици нису послушали архијереје. Окупација није проглашена, а све оно што је касније долазило нашу страну стављало је у неповољнији положљај. Бечки преговори под палицом Мартија Ахтисарија изнедрили су план назван по финском дипломати који је подразумевао надгледану независност Косова. Тај документ срушила је Русија ветом у Савету безбедности УН. А што се лажна држава на наговор ментора ближила једностраном проглашењу независности, то су пукотине у српском броду којим си кормиларили Војислав Коштуница и Борис Тадић постајале уочљивије. Осветлио их је слављенички ватромет у Приштини 17. фебруара 2008, да би из њих свега четири дана касније покуљао усуд српске неслоге.

Тог 21. фебруара у Београду је одржан грандиозни народни скуп “Косово је Србија”, али на бини није било тадашњег шефа државе. Тадић је имао “неодложну” посету румунском колеги Трајану Басескуу. У публици су били хијерархијски најнижи министри из његове Демократске странке.

Ипак, данас поједини “тврђи” деривати ДС, али и некадашњег ДСС, у светлу последњих уцена са запада, предлажу радикалан и оштар одговор државе, не обазирући се на могуће последице. Без обзира што су они те 2005. године имали прилику за то. Довољно је било само да послушају СПЦ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

ИСТАКНУТИ УМЕТНИК: Ово је Жигонов син, Иванин рођени брат