ЗА ТРИ НЕДЕЉЕ СРБИ 10 ПУТА БИЛИ МЕТА: Куртијеви јуришници настављају прогон нашег народа у јужној покрајини

М. Ст.

25. 01. 2023. у 09:00

РАЊАВАЊЕ једанаестогодишњег дечака и његовог рођака на Бадњи дан, напад на младића на Божић, па пуцњава на аутомобил у којем је рањен један Србин - само су неки од 10 етничких мотивисаних напада на Косову и Метохији који су се догодили за првих 24 дана ове године.

ЗА ТРИ НЕДЕЉЕ СРБИ 10 ПУТА БИЛИ МЕТА: Куртијеви јуришници настављају прогон нашег народа у јужној покрајини

Фото Д. Миловановић

Ово малтретирање нашег народа, међу који се свакодневно уноси страх, срачунато је и како би се фокус јавности померио са обавеза које Приштина треба да испуни, а упорно их избегава.

У последњем у низу напада, припадници РОСУ, код тзв. Бистричког моста пуцали су на аутомобил у коме су се налазила два Србина, Душан С. и Миљан Делевић, који је и погођен метком. Како је и саопштила Канцеларија за КиМ, Куртијеви специјалци немају шта да траже на северу КиМ, као и на пункту са ког су пуцали, који је бесправно подигнут, а са ког свакодневно малтретирају српски народ.

Фото Танјуг

Добро увежбана пракса напада на наш народ на верске празнике отпочела је и с првим данима 2023. године, када су на Бадњи дан рањени Стефан Стојановић (11) и Милош Стојановић (21) у Готовуши код Штрпца док су носили бадњак. Стефан је том приликом задобио повреде у пределу рамена, а Милош прострелну рану руке. Сутрадан, на Божић, група Албанаца претукла је Стефана Томића (18) из Клокота док се враћао из цркве са литургије и он је задобио повреде ока, руке, абдомена и ногу. Пре три дана, Лазара Милутиновића (15) претукла су четворица Албанаца у Сувом Долу. У календар малтретирања српског народа на КиМ уписано је и задржавање санитетског возила са КМ таблицама, у коме се налазио пацијент Василије Томашевић, на Јарињу, од стране косовске полиције, кога су након интервенције у Београду превозили у Косовску Митровицу.

Фото Илустрација В. Н.

Према подацима Канцеларије за КиМ, у прошлој години, у којој је забележено чак 128 напада на наш народ на КиМ, породици Петровић у Великој Хочи Куртијеви специјалци запленили су 42.000 литара вина. Крајем 2022. на списку албанских провокација додато је постављање заставе терористичке ОВК и Албаније у Бошњачкој махали у северном делу Косовске Митровице, док је у неколико дана размака, косовска полиција са специјалцима РОСУ под пуним наоружањем упала у неколико села и општину Штрпце и уз употребу силе ухапсила 10 особа српске националности због наводне корупције и блокирала рад општине и нормално функционисање града.

Куртијеви специјалци мецима су уништили Делевићево возило, Фото Новости

Припадници косовске полиције малтретирали су, између осталог, и породице Михајловић и Џаклић, у чије домове су упали и претресали их више сати. У децембру су вандали насрнули и на православно гробље у Кишници, када је поломљено осам надгробних плоча.

ЗАБРАНИЛИ И УЛАЗАК ПАТРИЈАРХУ

КРАЈЕМ прошле године патријарху српском Порфирију забрањен је улазак на Косово и Метохију, а он је после краћег задржавања враћен са административног прелаза Мердаре. Приштинске власти затражиле су од поглавара СПЦ да осуди барикаде које су Срби тада поставили у знак протеста због хапшења наших сународника, како би му одобрили улазак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

БРУКА! Никола Јокић страшно извређан на америчкој националној телевизији, за ово би морао да се добије отказ! (ВИДЕО)