СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ Расправа о буџету, лицемерју лажних еколога, зеленој агенди... (ВИДЕО)

Novosti online

05. 12. 2022. у 11:33 >> 21:37

ПОСЛАНИЦИ на трећој седници јесењег заседања разматрали су предложени буџет за наредну годину.

СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ Расправа о буџету, лицемерју лажних еколога, зеленој агенди... (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

После вишечасовне расправе о предложеном буџету Србије за следећу годину посланици Скупштине Србије завршили су данашњи рад а расправу ће наставити сутра у 10 часова.

Ана Брнабић одговорила Мариники Тепић

Премијерка Брнабић је рекла да је најгрубље што је данас рекла народним посланицима са којима се расправљала да су лицемери.

- Ако се неко бави искључиво зеленом агендом, а дели папирне летке који нису од рециклираног папира, онда могу да кажем да је то лицемерно - рекла је премијерка, одговарајући на тврдњу коју је изнела Мариника Тепић да "користи уличарски речник".

Она је рекла да Мариника Тепић обмањује грађане, а као пример је навела оптужбе за "насељавање миграната".

Ана Брнабић тврди да СНС води рачуна о свим грађанима Србије.

- Ви сте особа која кажете да заступа људска права и мањинска права, али вам није сметало да ме у јавности назовете "хомо премијерком". Никада нећу заборавити да сте ме назвали "хомо премијерком", али не због тога што је то увреда на мој рачун и мене више не можете да увредите, али ви сте тако увредили све припаднике те мањинске заједнице. То вам није сметало да идете на "Параду поноса". Ви сте један лицемер - рекла је Брнабић.

Истиче и да се тренутно ради на још два постројења за одсумпоравање. Каже и да држава помаже и домаћим инвеститорима.

- Дајемо субвенције и страним и домаћи инвеститорима - казала је она.

Говорећи о критикама у погледу положаја наставника и њихових плата, Брнабић пита Маринику Тепић зашто нису у њихово време дизали плате провестним радницима.

- Плата просветарима је 2012. године, када сте ви били на власти, била 49.247 динара, сада је 87.000 динара и ти који су били на власти нам сад кажу да је "плата срамотно мала" - рекла је Брнабић. 

Двери тврде да нису неофашистички покрет

Народни посланик Тамара Миленковић Крековић тврди да "Двери нису неофашистички покрет".

Селаковић о састанку са представницима борачких организација

Министар Никола Селаковић изјавио је да је разговарао са представницима 127 борачких организација у Србији.

- Даћемо максимум да њихов положај побољшамо - рекао је он.

Брнабић поручила Алексићу да је "судски доказан лажов"

Премијерка је изјавила да је сигурно да је Мирослав Алексић "судски доказан лажов".

- Вама је суд пресудио да сте лагали о Андреју Вучићу у случају Јовањица - поручила је Брнабић и рекла да Алексић "индиректно прети судијама који су донели ту пресуду".

Она тврди да судство није приватизовано. Она је подсетила на похвале Венецијанске комисије у погледу измене Устава и обезбеђивање независности судства од политике.

- Ви сте позвали да се гласа против тога - подсетила је Брнабић.

Каже и да се политика његове странке своди на реваншизам. Она каже да сматра да грађани мисле да власт не манипулише подацима.

Рекла је да власт ради општу болницу у Прокупљу и да је она у буџету. Говорећи о дефициту, она каже да пандемија вируса корона још није прошла, а постоји и рат на истоку Европе.

- Ви сте 2012. имали дефицит од 6,4 одсто и тада се нисте бавили дефицитом - рекла је она.

Oна каже да смо видели где су наше паре кад је неко купио клуб у Премијер лиги.

Истакла је да је инфлација за време владе Мирка Цветковића била 9 одсто и да је то смањено на два одсто.

Некада је једино Албанија имала мању просечну плату од нас, подсетила је она.

- Ми мислимо да можемо и вредимо много више - рекла је Брнабић и додала да зато идем она просечну плату од 1.000 евра.

Истакла је да Влада Републике Србије сарађује са ММФ-ом, као и то да аеродром није отуђен.

Мали о задужености

Министар Мали је навео колико износи јавни дуг Француске и Немачке, одговарајући на критике посланика Драгана Николића.

- По први пут имамо БДП преко 60 милијарди евра. Сваки динар који уложимо прави нову вредност - рекао је Мали.

Каже да су реалне плате у привреди веће него пре.

- Наша економска политика је усмерена ка томе да направимо основ за одржив развој. Да расту плате, запосленост, БДП... - навео је он.

Министар каже да су цене основних животних намирница ограничене.

- Имамо најјефтинију цену хлеба, најјефтинију цену уља у региону. Ограничили смо цене млека, шећера и меса. На такав начин штитимо државни стандард становништва. Ограничили смо цене горива. Нисмо повећавали цене струје и гаса - рекао је он. 

Брнабић о Зеленовићу: Знамо се ми одавно

Премијерка Брнабић изјавила је да коалиција Небојше Зеленовића води политику "зелене агенде" јер је то данас популарно.

- Знамо се ми одавно. Ја сам пре уласка у политику била у сектору за обновљиву енергију. Није било шансе да се нешто уради за то, а ви сте били на власти. Зашто се тада нисте борили за "зелену агенду"? - питала је она.

Брнабићева каже да је "зелена агенда" нормална и природна.

- Одмах 2014. је кренуло улагање у филтере за одсумпоравање и усвојен је законски оквир који је омогућио зелену енергију у Републици Србији - подсетила је Брнабић.

Фото: Танјуг

Она је подсетила и да је Рио Тинто 2004. године дошла у Србију, а 2006. године измењен је Закон о рударству, кога је назвала "Рио Тинто закон".

- Зашто никада ниједну реч до пре, отприлике годину дана, нисмо чули ништа против Рио Тинта и тог пројекта? - питала је премијерка.

Она подсећа да је 2012. године влада ДС дала дозволу Рио Тинту за бушење.

- Све што смо ми радили са Рио Тинтом, радили смо јавно и транспаренто. Никакав уговор са Рио Тинтом нисам потписала, већ споразум о сарадњи, који смо јавно објавили. Тамо стоји да морају да прате најстриктније стандардне животне средине, да све што мора да остане у Србији и да локална заједница мора да има највећи приход од тог пројекта - рекла је премијерка.

Фото: РТС 2 Принтскрин

Она је оптужила одређене стране амбасаде за "дуплу игру" по питању Рио Тинта.

- Нисам хтела то да дозволим. Немам сумње да је то добар пројекат за српски народ - тврди Брнабић.

Наводи и да је "Србија зими увек увозила струју".

- Ја и даље мислим да, уколико бисмо ми ишли на предлог који сте ви дали, а то је да на свим крововима у Србији инсталирамо соларне панеле и све то прикључимо на нашу енергетску мрежу, да би она доживела колапс. То не може да се балансира. Али, ми нисмо против соларних панела - рекла је она.

Настављено заседање

Након паузе у 16 часова наставило се заседање Скупштине Србије.

Пауза до 16 часова

Пауза у раду парламента одређена је од 15 до 16 часова, а након ње ће бити настављен рад Скупштине.

Опомене посланицима Двери, срамне увреде на рачун премијерке

Посланицима Двери, Бошку Обрадовићу, као и Ивану Костићу, изречене су опомене од стране председника парламента Владимира Орлића.

Посланици Двери изнели су увреде на рачун премијерке Брнабић. Бошко Обрадовић казао је да је „срамота да у трећем мандату имамо за премијера Ану Брнабић“.

Премијерка је одговорила Бошку Обрадовићу:

- Када ћете ви да вратите новце Колубари, које сте узели 2011. године, када већ причате о Грчићу. Какав год био, није финансирао ни себе, ни странку. Када ћете ви да вратите 2.700.000 динара, плус затезне камате, које дугујете Електропривреди Србије, новац којим су вас финансирали грађани Србије - рекла је Брнабић.

- Мислим да је ваш највећи проблем што ниподаштавате грађане, да они не разумеју основне ствари. Док сте ви узимали новац из ЕПС-а више од 50 посто младих је било без посла. Колико год лепо звуче те приче, за то нико неће да гласа, зато што су људи одговорни. Мени је и даље невероватно, ви причате о младима, наталитету, домаћим инвеститорима, а онда ми кажете зашто вештачка интелигенција. То је домаћа памет, наши млади људи, приходују за српску економију. А то што ви не верујете у њихову памет и потенцијал, то је ваш проблем. Још нешто, да знају грађани Прокупља и Куршумлије, овај покрет и овај посланик мисли да је бацање пара ауто-пут Ниш- Мерадре. У Куршумлији су три бање, Ђавоља варош. Тамо треба да дођу неки људи. Зато што тамо људи нису ништа мање важни од других. За вас они нису важњи и то је бацање пара.

- Никада се више није улагало у здравство, него у последњих 8 година - клинички центри, домови здравља, опште болнице. Ми у 2023. планирамо већа издвајања за здравство, повећали смо их на 490 милијарди динара - каже премијерка и истиче и да је буџет за социјалу, такође, већи.

Брнабић је одговорила на критике опозиције.

- Под један, кажете да је расправа унапред обесмишљена. Није, јако је важна за грађане, слушају и очекују да чују колико ћемо путева, болница изградити, шта ћемо урадити за младе... Никада ниједна расправа није и не може бити обесмишљена. Рекли сте да енергетска криза није само увезена. Ми то не споримо, споримо да је катастрофално управљање у задњих 8-10 година. То је лицемерно... Председник је и приликом посете Норвешкој рекао да смо спремни да учимо...  - одговорила је премијерка на критике опозиције.

- Зашто дајете само дезинформације. Реците када се пре улагало у енергетски систем. Толико тога смо урадили по питању улагања у енергетски систем. Ми од 80-их година нисмо градили нове производне капацитете. Не можете добро да управљате енергетским системом, ако немате нове производне капацитете.

- Што се тиче националног стадиона, сад што градите стадион, а не канализациону мрежу. Ја сам пола сата причала, рекла да ћемо градити 5.000 километара канализационе мреже, уложити 3,4 милијарде евра. Немајте бриге, моћи ћемо канализациону мрежу упоредо са стадионом. Ви нама спочитавате, ако нема хлеба, једите колаче, ви нама који се сваки дан боримо - рекла је Брнабић.

- Кажете определили би додатна средства за локалне самоуправе за енергетску ефикасност, ви нисте гласали за 45 милиона евра за пројекат чисте енергије и енергетске ефикасности. Кад ми донесемо 45 милиона, онда то није добро и не треба подржати. Па што тако? Зато што је важније политиканство од заштите ваздуха и животне средине - истиче премијерка.

- Ви нам причате о визији за будућност, нама који смо изградили научно-технолошке паркове, који смо обезбедили 2021. да свако друго радно место буде у ИТ сектору, нама који смо увели обновљиве изворе енергије. Да није било нас не бисте знали за проблеме фриленсера, ми смо нашли решење које су они подржали. Хвала вам много, али да вам кажем неке ствари, надам се да ће вам животна средина бити важнија од политиканства - навела је Брнабић.

- Да путујете мало више по Србији и причате са људима, ви бисте знали колико један стадион значи за локалну заједницу и колико су поносни на један стадион. Шта, потребно је само Београду, или није ни Београду? Ја апсолутно тврдим да много значи тај стадион. Лесковчани знају и виде да ћемо изградити и стадион и канализацију. Може и једно и друго јер се озбиљно бавимо политиком. Ја не зна шта су еко манипулације - каже председница Владе.

Премијерка се обратила посланицима

Премијерка Ана Брнабић обратила се посланицима, као и грађанима.

- Желим да укажем на две ствари које указују на лицемерје лажних еколога. Под један, сви грађани су били сведоци да смо добили летке од коалиције зелених на сјајном папиру. Нико није рекао да направимо летке барем на рециклираном папиру, па да покажемо да бринемо. Толико о заштити животне средине. Желим да укажем на изузетно важан предлог закона, којим се повећава обим мера за унапређење енергетске ефикасности, 45 милиона евра за унапређење енергетске ефикасности. Лажни еколози су гласали или против овог предлога закона или нису гласали. Сасвим је јасно о каквом је лицемерју реч - каже премијерка. 

Брнабић је потом образложила предлог буџета за наредну годину.

Навела је да је планиран дефицит од 3,3 одсто бруто друштвеног производа, а дефицит је у ребалансу за ову годину износио 3,9 одсто, што према премијеркиним речима значи да се враћамо у преткризне године када је реч о овом параметру.

- Изузетно је важно за грађане да је буџет никад већи, никада већа улагања у све сегменте. Јавни дуг ће бити испод 60, односно 56,1 одсто БДП, а што је веома важно, имамо простор и даље ћемо се борити да континуирано повећавамо плате и пензије - навела је Брнабић.

- Економски раст планиран за 2023. годину је 2,5 посто, на жалост то је нешто мање него што смо иницијално планирали. Важно ми је да подвучем, према подацима ММФ, кумулативни раст унутар 4 кризне године, Србија ће имати други највећи раст на европском континенту, после Ирске. Кумулативни раст биће 13, 1 посто, већи је много од наших суседа - каже премијерка.

- Наставак огромних улагања у капиталне инвестиције - београдски метро, Фрушкогорски коридор, обилазница, Моравски коридор, ауто-пут Београд - Сарајево, Дунавска магистрала. Настављамо улагања у железничку инфраструктуру, пројекти који се тичу водног транспорта, нови мост преко реке Саве у Београду, изградња националног стадиона. Све ове инвестиције допринеће економском расту, допринеће квалитету живота, омогућити да где год живите у Србији, имате исте квалитете живота - додаје Брнабић.

- Енергетика, морамо да кренемо у нову енергетску политику. Оно што је важно је да након 31 године завршавамо нови блок термоелектране Костолац 3, затим хидроелектрана Бук Бјела...енергетска диверсификација. Био4 кампус је јако важна инвестиција, настављамо са улагањем у научно-технолошке паркове, у Чачку и Нишу, градићемо нови научно-технолошки парк у Крушевцу.

Фото: Танјуг

- Издвајања за пољопривреду су 79, 7 милијарди динара. Највећи део буџета за пољопривреду намењен је за субвенције у пољопривреди, потом за подстицај за директна плаћања у износу од 46,9 милијарди динара, што је за 17,6 одсто више у односу на 2022. До краја првог квартала направићемо систем е-аграр, да омогућимо пољопривредницима да се лакше пријаве.

- Обезбеђена су средства од 31,5 милијарди динара за животну средину. Овде је један од најважнијих пројеката, пројекат Чиста Србије, ту је и буџет за збрињавање опасног отпада, настављамо и субвенције за куповину електричних возила, пошумљавање...

- У претходне две године очистили смо 750 несанитарних депонија, што је четвртина укупног броја. Чистимо коначно нашу Србију, дивље депоније које су настале пре 65-70 година. Радимо у интересу Србије, не бусамо се да смо зелени, већ нам је то део посла, гурамо даље сами као парламентарна већина. Дакле већа улагања у здравство, културу, одбрану, просвету... Овим буџетом, напорним радом, пројектима омогућићемо бољи стандард грађана - закључила је премијерка.

Фото: Танјуг

Ћута добио опомену

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић изрекао је данас опомену посланику Морамо-Заједно, Александру Јовановићу Ћути, јер је без дозволе прилазио столу председавајућег и министрима делио летке.

Док је шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић говорио о разлозима због којих треба да се продужи расправа о усвојеним тачкама дневног реда, Јовановић је устао са места и отишао до министара.


Синиша Мали пред седницу Скупштине

Министар финансија Синиша Мали огласио се пред почетак седнице Скупштине.

- Овим буџетом настављамо улагање у бољи квалитет живота грађана, затим улагање у капиталне пројекте, а правимо и довољно резерви да можемо да реагујемо уколико буде потребно, а због тренутних неизвесности које имамо у свету - објавио је Мали на Инстаграму.

 


35 тачака дневног реда

За ово заседање предложено је укупно 35 тачака дневног реда.

Како је саопштено из парламента, за ову седницу предложен је следећи дневни ред:

1. Предлог закона о буџету Републике Србије за 2023. годину, са Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2023. годину, Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Републичког фонда за здравствено осигурање за 2023. годину, Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Фонда за социјално осигурање војних осигураника за 2023. годину и Предлогом одлуке о давању сагласности на Финансијски план Националне службе за запошлјавање за 2023. годину, који је поднела Влада,

2. Предлог одлуке о давању сагласности на Одлуку о изменама Финансијског плана Националне службе за запошлјавање за 2022. годину, који је поднела Влада.

3. Предлог одлуке о давању сагласности на Одлуку о изменама Финансијског плана Фонда за социјално осигурање војних осигураника за 2022. годину, који је поднела Влада,

4. Предлог одлуке о давању сагласности на Одлуку о изменама и допунама Финансијског плана Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2022. годину, који је поднела Влада,

5. Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему, који је поднела Влада,

6. Предлог закона о завршном рачуну буџета Републике Србије за 2021. годину, који је поднела Влада,

7. Предлог закона о изменама и допуни Царинског закона, који је поднела Влада,

8. Предлог закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, који је поднела Влада,

9. Предлог закона о изменама и допунама Закона о републичким административним таксама, који је поднела Влада,

10. Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана, који је поднела Влада,

11. Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезу на додату вредност, који је поднела Влада,

12. Предлог закона о изменама и допуни Закона о роковима измирења новчаних обавеза у комерцијалним трансакцијама, који је поднела Влада (број 011-2512/22 од 18. новембра 2022. године);

13. Предлог закона о изменама и допунама Закона о електронском фактурисању, који је поднела Влада,

14. Предлог закона о изменама и допунама Закона о фискализацији, који је поднела Влада, 15. Предлог закона о изменама и допунама Закона о порезима на имовину, који је поднела Влада,

16. Предлог закона о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, који је поднела Влада,

17. Предлог закона о измени Закона о пензијском и инвалидском осигурању, који је поднела Влада,

18. Предлог закона о задуживању Републике Србије код НЛБ Комерцијалне банке АД Београд за потребе финансирања Пројекта изградње државног пута ИБ реда, деоница брзе саобраћајнице: ауто-пут Е-75 Београд - Ниш (петлја „Пожаревац“) - Пожаревац (обилазница) - Велико Градиште - Голубац (Дунавска магистрала), који је поднела Влада,

19. Предлог закона о потврђивању Оквирног протокола о финансијској и техничкој сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Кралјевине Шпаније у области инфраструктурних пројеката, који је поднела Влада,

20. Предлог закона о потврђивању Уговора између Владе Републике Србије и Владе Мађарске о пријателјским односима и сарадњи у области стратешког партнерства, који је поднела Влада,

21. Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму (Пројекат чисте енергије и енергетске ефикасности за грађане) између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој, који је поднела Влада,

22. Предлог закона о потврђивању Оквирног споразума о финансијском партнерству између Републике Србије коју заступа Влада Републике Србије и Европске комисије о правилима за спровођење финансијске помоћи Европске уније Републици Србији у оквиру инструмента за претприступну помоћ (ИПА ИИИ), који је поднела Влада,

23. Предлог одлуке о разрешењу функције председника Основног суда у Бечеју, који је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу,

24. Предлог одлуке о избору председника суда, који је поднео Високи савет судства,

25. Предлог одлуке о избору председника судова, који је поднео Високи савет судства,

26. Предлог одлуке о избору председника судова, који је поднео Високи савет судства,

27. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства,

28. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства,

29. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства,

30. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства,

31. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства,

32. Предлог одлуке о избору вицегувернера Народне банке Србије, који је поднела гувернер Народне банке Србије,

33. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група ИВИЦА ДАЧИЋ - Социјалистичка партија Србије (СПС),

34. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група НАДА - НОВИ ДШ - ПОКС и

35. Предлог одлуке о изменама Одлуке о саставу Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, који је поднео председник Народне скупштине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ЋЕРКА глумице Дубравке Мијатовић, Ива Радаковић, не експонира се јавно, а када је виде многи кажу да личи на своју мајку од које је, како изгледа, наследила лепоту.

28. 01. 2023. у 08:23

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца

У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте.

27. 01. 2023. у 18:41

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... Стидећу се сина

МАЈКА БАКОЧЕВИЋА О СИНОВЉЕВОМ ПОСРНУЋУ: Проблеми са дрогом и дуговима... "Стидећу се сина"

КРАЈЕМ осамдесетих, глумцу Небојши Бакочевићу предвиђали су велику каријеру. Талентом и изгледом освојио је љубитеље домаће кинематографије, али и срца припадница нежнијег пола.

28. 01. 2023. у 20:02

Коментари (0)

СА ЊИМ ЈЕ ЖЕЛЕЛА БРАК И ПОРОДИЦУ: Трагична љубав Соње Савић - од када је умро себе је сматрала удовицом, за њу је био једини