ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ОСЛА: Председник говорио о енергентима, предстојећој зими и свим најважнијим темама за Србију

Новости онлајн

28. 11. 2022. у 22:00 >> 22:40

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић налази се у званичној посети Норвешкој, где је јутрос, у оквиру дводневне посете Ослу, започео састанке са највишим званичницима и прво посетио норвешки парламент. Вучић је тако започео прву радну посету Норвешкој у својству председника Србије, након што је у Београду пре две седмице одржана конференција заједно са Норвешком и земљама Западног Балкана о могућностима улагања у обновљиве изворе енергије.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ОСЛА: Председник говорио о енергентима, предстојећој зими и свим најважнијим темама за Србију

Фото: Принтскрин/ТВ Пинк

Председник је из Осла говорио о детаљима посете и свим најважнијим темама за Србију. 

На самом почетку обраћања председник је прокоментарисао данашњу утакмицу Бразила против Швајцарске. 

- Ми треба да победимо некога. Страствено навијам за нашу репрезентацију - рекао је председник. 

- Као сви нормални људи секирате се , нервирате се, ваш посао је да увек подржите свој тим, своју репрезентацију - рекао је Вучић. 

Истакао је да се чуо са Пиксијем и пружио му подршку. 

- Ја знам како је, кад је хајка, телефон нико не окрене. Због тога знам кад је тешко пружити некоме подршку, па сам зато позвао наше људе да подрже нашу репрезентацију - рекао је Вучић. 

- Мислим да и њима предстоји не лака утак мица са Белгијом - рекао је Вучић одговарајући на питање о Хрватима. 

- Увек волим да се види резултат. Кад дође тај дан онда је мало другачије, да сачекамо петак. 

Фото: Принтскрин/ТВ Пинк

Енергетика

- Енергетика постаје највиши интерес сваког грађанина наше земље. Сутра ћемо видети најмодернија постројења везана за обновљиве изворе енергије. То је кључна тема, то је тема свих тема. Преживећемо ову зиму, ја те дане бројим као у војсци. Почео сам да бројим од 180 и нешто. Потрошили смо нешто гаса, око седам одсто. Имамо још доста гаса, релативно добро стање у хидрокапацитетима, сачувано угља, за лоше временске услове, за сада нисмо имали проблем. У становима је претопло, цена нафте ће ићи значајно доле ако све буде уреду, као што је ишла у петак - рекао је Вучић и закључио да ћемо ову зиму да презимимо уз финансијске проблеме са којима се држава суочава јер је највећи део терета преузела на себе. 

- Свуда је инфлација појела много више него што плате прате - рекао је Вучић. 

Наглашава да је задовољан што ће пензионери имати повећања. 

- Ми не морамо да смењујемо никога, наша је жеља да поступамо у складу са тим како су нам рекли они који знају боље од нас, најбољи на свету. Рекли су нам у три предузећа немате добро руководство, у једном да. Ми ћемо се понашати на одговоран начин. Када будемо ушли у те промене, мењаћемо нешто што постоји 50 или 60 година у нашој земљи. Који смо значајни објекат из домена енергетике од деведесетих изградили у нашој земљи? Нисмо урадили ништа јер је то увек било или партијска прћија или прћија недовољно способних људи. Нашли смо најбоље у свету, немам ништа против да поставимо и норвешке стручњаке, ми то не знамо. Добро је да имамо од кога да научимо - рекао је председник о теми реформи у јавним предузећима ради напретка у енергетком сектору. 

- Ја се тиме поносим, желим да покажем људима да нам није стало да држимо било које предузеће да бисмо имали новац за странке. Желимо да извршимо озбиљну транзицију по том питању и да се онда позабавимо екологијом, угљем, обновљивим изворима енергије. То је све оно што радимо са Норвежанима, за то су нам потребне милијарде и милијарде евра. Због тога ћемо имати енергије и чистији ваздух и воду. Енергија је све, наредне године ћемо трошити још више. Сада у Београду имате гасне електране али и тај гас морате да обезбедите. То је седам посто нашег укупног конзума. 

Фото: Пинк принтскрин

Поскупљење струје

- Имаћемо довољно струје и гаса, довољно топлих станова и кућа, а цену струје још нисмо повећали - нагласио је он. 

- Покажите ми земљу у којој је било тако мало повећање струје. Па онда покажите рачуне из Британије, Аустрије... Држава је на сваки начин преузела терет на себе. За нас је важно што држимо ниску цену гаса и струје и за привреду, то је наш начин да их субвенционишемо. То су добри резултати и добре вести - рекао је Вучић. 

Нагласио је да поред повећања плата и пензија ускоро креће и пријава за 5.000 помоћи за младе. 

- Од 15. децембра до 15. јануара гледаћемо да укључимо све украсе, ако будемо могли и направили процену - најавио је председник. 

Гас је све скупљи, нагласио је Вучић. Ми га имамо највећим делом по 400, а сада не можете да га добијете испод 1.800 долара, истакао је он.

Рат у Украјини 

- Путин користи оно што он има, ови други оно што они имају, сви користе све, у рату нема љубави. Морамо да разумемо да смо у рату и да он неће скоро да се заврши. Када су многи помислили да је рат готов и да Украјина побеђује, Руси су почели боље да ратују. Биће то много дуже време, и очекујем да следећа зима, а чак и она тамо, буду много теже него ова - рекао је Вучић о рату у Украјини

Истакао је да не верује у примирје, али да би био најсрећнији на свету да се то догоди. 

- Само да донесу неко решење. Нисам ни Рус ни Украјинац, већ Србин - нагласио је Вучић. 

Текст Двери о вантелесној оплодњи

- Ми смо сви случајно или вољом родитеља нешто по националности. Све што су рекли је увреда за сваку жену. Мислио сам да када неко лаже о Јовањици то сви виде, када објављују нешто тобож националистички сајтови, најгоре теороије, да у то нико не верује. Рачунао сам да нормални људи знају да је то лаж, али у ери социјалних мрежа што си већа будала имаш више лајкова. Ово ми личи на то. Ово је теорија које се Менгеле не би постидео. Ово је страшно штетно за све наше жене, шта да каже свака мајка после овога. То је производ целог нашег социјалног окружења - ако лупаш или си агресиван добијеш свиђање више. Није вест кад пас уједе човека него обрунуто, па то раде сваки дан јер је то једини начин да буду нешто. Нико их не би ни приметио другачије. Ја верујем да то није питање за политичку осуду већ питање елементарне нормалности и верујем да посебно жене то разумеју. Ми ускоро крећемо са тим, жене ће све моћи да ураде код нас и о нашем трошку. Неће морати више да иду у иностранство. Да им помогнемо колико можемо - рекао је Вучић. 

Протест испред Владе

- Не постоји ниједна земља у свету која може да се поноси таквом глупошћу да се одреакла од литијума попут нас. Ја ћу да дођем да им се обратим - рекао је Вучић о протесту испред Владе

- Да ли разумете шта радите Ваљеву, Осечини, крају који је девастиран. Рудници су нам подигли Мајданпек и Бор. Зи Ђин нам држи Бор, просечна плата тамо је прошлог месеца била 801 евро - рекао је председник. 

Истиче, да је све то од рудника. 

- Мајданпек - цео град је створен о рудника. Ово би било нешто наскупље и најбоље за нашу земљу - рекао је Вучић мислећи на руднике литијума. 

- Не разумем шта смо урадили захваљујући теоријама завере - људи су помислили да неко може да уништи Србију. Нисам ја примао паре ни од Немаца ни од Рокфелера. Зна се ко је примао - рекао је Вучић мислећи између осталог на Саву Манојловића. 

- Немам проблем да о томе говорим, немојте да дирате Владу, она ништа о томе није одлучила. Да мислим својом главом и да мислим добро свом народу - то не можете да ми забраните. Коловође свега тога су примале новац за то и уништили су ову земљу заједно са нама којимо смо били довољно глупи да прихватимо тај безобразлук и ту силу која је мислила да насиљем може нешто да учини. Ја сам вам адреса коју треба да рушите - рекао је председник. 

- Не можете да ми промените мишљење ни да доведете 1.000 ни 10 ни 50 ни 100 хиљада људи. Мислим да боље од вас знам шта је добро за Србију, бавио сам се тиме. Неки људи не верују јер су поверовали у теорије завере, то су добри и часни људи. А други не верују јер су добили новац за то. 

Одговор Горану Марковићу

Редитељ Горан Марковић је одбијен за филм, па је Вучића назвао тиранином.

- Да је добио новац био бих најбољи на свету. Јер моја тиранија почива на неиспуњеним туђим циљевима. Мени могу да псују мајку, да воде прљаву кампању, да нема ниједно извини послед тога, да признају да су лагали, ником ништа. Је ли то све могуће у земљи у којој тиранија влада? Данас сам сазнао да је преминуо Ного, остали смо без много великим људи у претходним данима, па сам се њиховим опусом бавио - рекао је Вучић. 

Шта доноси време пред нама?

- Победиће Србија. Моравски коридор за који постоји идеја да добије име по Јовану Курсули из Чачка који је ратовао, на људима у Србији је на томе да одлуче. Људи треба да знају да каснимо са изградњом, јер нисмо имали камена. Људи су тражили по пет и десет пута више од онога колико нешто вреди. Два месеца смо изгубили због храста. Неко је морао на крају да га склони - то сам био ја, да бисмо спасавали животе људи и изградили ауто-пут. Кукамо како су нам лоши стадиони, кад кренемо да га градимо, шта ће нам стадион. Кад год кренете са нечим увек ћете на тако нешто да наиђете. Отпор према променама и свему што треба да буде другачије увек је постојао. За мене је важно какав је резултат на крају крајева и шта ће историчари о томе да говоре. Горану Марковићу ће увек бити свеједно шта ћу ја да кажем јер он има филмове и серије које је урадио и које ће заувек да остану. Део људи је кренуо да се враћа у нашу земљу и надам се да ће тај тренд да се настави. Овде сам срео двоје људи које сам убеђивао да се врате. Да могу да имају још 200 или 300 евра већу плату у Србији, са нашим трошковима, вратили би се. То су за нас најважније ствари, важније од фудбала у кошарке, али морамо да будемо уз своје и када губе. 

- И из своје странке сам више пута чуо "немогуће да нема ништа око те Јовањице". Наша странка је убедљиво она која има највећи број добрих људи, али време покаже све. Још једном да поздравим Пискија и момке и да пожелим им да победе Швајцарску и обрадују наш народ, а онда и Португал, а онда могу да се врате и да буде дочек на балкону - рекао је председник на крају обраћања. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (15)

ЈЕЗИВО: Хиљаде усташа дошло на Хрватска - Италија! И жене, и старци, сви певају страшне стихове!