КУРТИ РАЧУНА НА СИЛУ ЗАПАДНИХ ЗЕМАЉА Вучић: "Ситуација на КиМ ври, прекипело им је свуда"

Тањуг

28. 11. 2022. у 15:10

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас у Ослу да је са норвешким домаћинима разговарао о Косову и Метохији, али и приоротетно о билатералним односима, пре свега у енергетици, у којој, каже, морамо да остваримо значајан напредак, у чему могу да нам помогну партнери из Норвешке.

КУРТИ РАЧУНА НА СИЛУ ЗАПАДНИХ ЗЕМАЉА Вучић: Ситуација на КиМ ври, прекипело им је свуда

Фото: Пинк Принтскрин

- Разговарали смо о свим важним темама, за нас је питање КиМ од огромног значаја. Разговарали смо суштински о томе, јер Норвешка боље, тачније и прецизније од свих дијагностикује стање на терену, разуме ситуацију и прати све. Они су неко ко чува мир у 20. и 21. веку, по завршетку вишедеценијских сукоба које су имали и то поштују, рекао је Вучић у изјави новинарима.

Било је, каже, речи о последњим разговорима о КиМ и резултатима договора, о неопходности да се сачувају мир и стабилност, те о процесу дијалога.

-Ја, као и обично, нисам пребацивао кривицу на другу страну, већ сам се трудио да укажем колико је више поверења потребно да на другачији начин разговарамо о будућности. Они ће наставити да прате тај процес, рекао је Вучић.

На питање везано за изјаве премијера приштинских институција Аљбина Куртија председник каже:

- Ако Курти каже да је за њега завршено питање статус. Добро. Ја сам му захвалан јер и за мене је питање статуса завршено. Ја се базирам на једном важнијем акту, а то је Повеља Уједињених нација и Резолуцију 1244 УН. Ако је то у питању могу само да кажем да немам превише наде, већ имам само страх од будућих догађаја. То показује да се Курти ослања на силу великих и моћних земаља са Запада и рачуна да ће оне бити те које ће да приморају Србију да нешто прихвати. Добро је да знамо на шта рачунају -  рекао је председник. 

Председник је подсетио на то да је ситуација тешка те да је народ на КиМ показао шта мисли о свему окупљањима.

- Ситуација на Северу и свуд на Косову говори да ситуација тамо ври, дословно ври, прекипело им је свуда, о Метохији да и не говорим, плус 19 упада РОСУ и ФТО - рекао је Вучић додавши да је посреди систематски прогон. Председник је додао да Курти не поштује договоре неће да се враћа у прошлост сем кад то њему одговара.

– Увек ће Квинта да подржава Албанце на КиМ. Увек. Немци су по том питању најизраженији. То је њихво дете и они ће да га љуљају до кад могу. Нема ту великих очекивања са наше стране. Биће нам много тешко да издржимо притиске као замља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио