КОНРАДОВА ПОЧЕЛА МАНДАТ ПРАВДАЈУЋИ НАТО АГРЕСИЈУ: Прве изјаве нове немачке амбасадорке прст у око Србији

М. СТАНОЈКОВИЋ

03. 10. 2022. у 09:00

НОВА амбасадорка Немачке Анке Конрад наставила је у последње време устаљену праксу дипломата великих сила, да одмах пошто им Србија пожели добродошлицу, почну са изношењем ставова који су у супротности са онима земље домаћина.

КОНРАДОВА ПОЧЕЛА МАНДАТ ПРАВДАЈУЋИ НАТО АГРЕСИЈУ: Прве изјаве нове немачке амбасадорке прст у око Србији

Зграда МУП Србије, Фото З. Јовановић

Њена изјава да се "на Косову 1999. године одвијала ужасна хуманитарна катастрофа уз масовно кршење људских права", отишла је у етар само што је председник Србије Александар Вучић примио њене акредитиве.

Конрадова је на питање како је разумела поруку председника Србије на Генералној скупштини УН, да су многе земље које се позивају на повељу светске организације у случају Украјине, исту прекршиле када се ради о Србији и да ли постоје двоструки стандарди, одговорила да су то две потпуно различите полазне ситуације.

Фото Министарство Одбране

- Од 24. фебруара Русија масовно крши Повељу УН и води рат против нације са више од 40 милиона људи која ни на један начин није угрозила Русију. Ситуација је 1998. и 1999. године била потпуно другачија. Недвосмислено је утврђено да је ситуација на Косову представљала озбиљну претњу миру и безбедности у региону, да је праћена ужасном хуманитарном катастрофом и масовним кршењима људских права. Након дугих и интензивних дипломатских напора НАТО операција била је једини преостали пут, оправдана као "ултима ратио", након што је међународна заједница безуспешно исцрпила сва расположива средства за мирно решавање сукоба и спречавање хуманитарне катастрофе - рекла је Конрадова у интервјуу за "Политику".

У исто време и бивша отправница послова у америчкој амбасади у Београду од 2007. до 2010. године Џенифер Браш рекла је да ЕУ не тражи много и да од Србије није много добила, укључујући и признавање одговорности за ратове деведесетих, као и да су "сви амбасадори САД били разочарани Вучићем".

Анке Конрад и Александар Вучић, Фото З. Јовановић

Реагујући на ову изјаву, премијерка Ана Брнабић поручила је да је прошло време кад су амбасадори морали да буду задовољни председником и Владом Србије:

- Њена изјава је показатељ колико се Србија променила. Отправница послова из времена када су амбасадори једини морали да буду задовољни председником и Владом. Народ - мање битно - навела је Брнабићева.

И министар унутрашњих послова Александар Вулин реаговао је на наводе амбасадорке Немачке и Брашове:

- Када је немачки министар одбране објавио да Србија врши масовна стрељања Шиптара на стадиону ФК Приштина, изречена је лаж која је уз лаж о масакру у Рачку послужила као оправдање за почетак агресије 19 земаља НАТО на Србију. Поштована амбасадорка Немачке могла је свој мандат да започне извињењем за изречене лажи о Србији, али када већ није, могла је и да не понавља лажи о српској агресији на сопствену земљу. Ако не сме да каже истину, поштована амбасадорка не треба ни да лаже - рекао је Вулин.

Говорећи о изјави Брашове, Вулин је истакао да је она изрекла велику истину, додајући да су зато "сви амбасадори били задовољни Вучићевим претходницима".

Дугогодишњи дипломата и наш представник у Уједињеним нацијама Бранко Бранковић за "Новости" истиче да је ово понашање неопростиво и да наше Министарство спољних послова мора да га сасече у корену:

- Понављам да је по Бечкој конвенцији недозвољено мешање у унутрашње ствари једне земље. Немачка амбасадорка овом изјавом оправдава бомбардовање Југославије, а суштина њене спорне изјаве да су били угрожени мир и међународна безбедност, па је НАТО због тога морао да реагује. Неопходно је да јој се сугерише да то не може да говори, како не би мислила да су и даље "отворена врата" за изношење оваквих ставова.

ХИЛ РАДО "ДЕЛИ ЛЕКЦИЈЕ"

АМБАСАДОР САД Кристофер Хил, у истом маниру као немачка колегиница, започео је своју дипломатску мисију у Србији, а недипломатске изјаве даје готово свакодневно. Тако је у разговору за Нову С рекао како не сматра да је "ситуација на Косову од пре 23 године, на било који начин слична руској агресији и инвазији на Украјину, као и циљаним нападима на стамбене зграде у којима живе цивили".

фото: ЕПА

Хил је такође недавно поручио да "Србија мора да се окрене Западу због своје деце јер она не одлазе на Исток, него на Запад" и да би волео да једнога дана донесемо одлуку о прикључењу НАТО.

И ШИБ У ИСТУ ПЛОЧУ

И ПРЕТХОДНИК Анке Конрад, немачки амбасадор Томас Шиб, давао је спорне изјаве којима се директно мешао у унутрашњу политику Србије. Он је прошле године "оправдао злочин против хуманости, односно НАТО бомбардовање СРЈ, истакавши да је та операција била неминовна". Овакав став наши званичници оценили су као неистинит, недипломатски и злонамеран.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (66)

ВИТАЛАН У 92. ГОДИНИ: Радош објавио слику са ОЦЕМ - видите колико личе (ФОТО)