ГОРАН ВЕСИЋ: Велике силе које подржавају Отворени Балкан желе добро региону, није тајна да постоје притисци на Србију

Танјуг

02. 10. 2022. у 13:44

ЧЛАН предсеништва СНС и народни посланик Горан Весић изјавио је данас да не постоји искрена политика једног дела ЕУ према нашем региону када је у питању иницијатива Отворени Балкан.

ГОРАН ВЕСИЋ: Велике силе које подржавају Отворени Балкан желе добро региону, није тајна да постоје притисци на Србију

Фото: П. Митић

- Није ми јасно зашто је то тако, јер је Отворен Балкан заснован на принципама Европске уније као што су тржиште робе, капитала и људи. Отворени Балкан значи бољу будућност за све народе у нашем региону и оквир у коме ћемо сами да решавамо своје проблеме. Оне велике силе које овај процес подржавају желе добро балканским народима - изјавио је Весић за Танјуг.

Весић је навео да није тајна да постоје притисци на Србију да се прикључи спољној политици ЕУ, како би увела санкције Руској Федерацији.

- Међутим истовремено у процесу преговарања, нама ЕУ никада није отворила ''поглавље 31'' које се односи на спољну, одбрамбену и безбедносну политику. Да су отворили ''поглавље 31'' Србија би чином отварања поглавља имала обавезу да прилагођава своју политику, спољној политици ЕУ. Значи од нас траже да урадимо нешто, а истовремено не желе да нам отворе поглавље преговора које би нас обавезало да то урадимо - казао је Весић.

Он сматра да обавезе Србије према ЕУ настају оног часа када се отвори одређено поглавље, јер тада почињу да се отварају механизми у "којима ми морамо да прилагођавамо наше законодавство и наше политичко деловање".

- Не кажем да ми не треба да синхронизујемо своје потезе са ЕУ али то је процес у коме ми превасходно водимо рачуна о нашем интересу. Али треба бити фер према Србији и отворити ''поглавље 31'', јер на тај начин добијате механизме и право да тражите од Србије да прилагоди своју политику. То је тај лицемерни однос у коме се од нас нешто тражи да урадимо али не желе да ураде било који корак који би нас приближио чланство у ЕУ - казао је Весић.

Весић је нагласио да су нетачне приче да ЕУ тражи да се призна самопроглашена несависност КиМ пре уласка у ЕУ и да због тога треба да одустанемо од пута у ЕУ.

- У Уговору о стабилизацији и придруживању стоји је формулација ''нормализација односа'', а не признање те самопроглашене независности. То је званични став ЕУ. То што лидери појединих чланица ЕУ траже да признамо независност КиМ њихов је лични став, а не званична политика ЕУ.

Сасвим сигурно нећемо прихватити да будемо чланица ЕУ ако је цена тога да изгубимо КиМ, али не треба одустати од процеса прикључења.

За Србију је добро да завршимо преговоре са ЕУ, да усвојимо стандарде у друштву, у култури, у управи, у здравству као и у другим друштвеним областима. То је добро за наше друштво. Да ли ћемо на крају тог процеса ми добити неки услов који не можемо да прихватимо или нећемо, то је ствар политичке одлуке - истиче Весић.

Он је констатовао да на Балкану постоји ривалитет између неких чланица Европске уније и Сједињених Америчких Држава око будућности нашег региона.

У овом тренутку, према његовим речима, САД воде најконструктивну политику према Балкану за разлику од неких земаља Европске уније која не подржавају “Отворен Балкан”.

Говорећи о предстојећем обраћању председника Србије Александра Вучића о спољнополитичкој позицији Србије и формирању владе, Весић је нагласио да ће се то догодити после важних састанака који се очекују у наредним данима.

- Јуче је председник боравио у Бугарској заједно са председницима више држава и влада, где се између осталог говорило о изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске, који ће нама омогућити различитост извора енергетског снабдевања. Председник одлази у Праг, где ће бити лидери свих земаља ЕУ као и лидери многих других европских земаља на стварању Европске политичке заједнице. То показује да је Србија део Европе као земља која је кандидат за чланство у Европској унији. Након свих ових састанака, председник ће саопштити нацији како ће на даље изгледати наша спољно- политичка позиција у атмосфери притисака под којима се Србија налази - рекао је Весић.


БОНУС ВИДЕО: СЕЋАЊЕ: Павле Вујисић није завршио глуму, али многима је могао да буде професор
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

СТРЕС И ПСИХОЛОШКЕ ЗАМКЕ: Докторка открива које грешке Срби често праве током ПОСТА