ЧЕЛО СРПСКЕ ЧЕКА ДОДИКА ИЛИ ТРИВИЋЕВУ: Цвијановићева и Шаровић имају највише шанси да преузму функцију члана у Председништву

С. Мишљеновић

01. 10. 2022. у 07:00

У БОСНИ и Херцеговини се сутра одржавају општи избори, а право гласа има 3.368.666 грађана, који ће бирати три члана Председништва БиХ, 42 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, председника и два потпредседника Републике Српске, 83 посланика у Народној скупштини РС, те за Представнички дом Парламента Федерације БиХ 98 посланика који су и кандидати за кантоналне скупштине.

ЧЕЛО СРПСКЕ ЧЕКА ДОДИКА ИЛИ ТРИВИЋЕВУ: Цвијановићева и Шаровић имају највише шанси да преузму функцију члана у Председништву

Са једног од претходних гласања, Фото Новости

На гласачким листићима ове године наћи ће се 127 политичких субјеката - од чега 72 политичке странке, 17 независних кандидата и 38 коалиција. Ту су и имена 7.258 кандидата - за Председништво БиХ 10, за Представнички дом парламента БиХ - 752, Народну скупштину РС - 1.429, Представнички дом парламента ФБиХ - 1.230, за председника и потпредседнике Републике Српске 31 и скупштине кантона у ФБиХ - 3.806 такмаца!

Највећа политичка битка у Српској водиће се између владајуће коалиције на челу са Савезом независних социјалдемократа (СНСД) и опозиционог блока који предводе Српска демократска странка (СДС) и Партија демократског прогреса (ПДП). Главни изборни бој биће, ипак, за места председника РС и члана Председништва из Српске. За позицију председника РС копља ће укрстити Милорад Додик, кандидат СНСД, и Јелена Тривић испред опозиционог ПДП, а за српског члана Председништва БиХ Жељка Цвијановић из СНСД и Мирко Шаровић из СДС. Цензус је три одсто од укупног броја гласача у РС који су изашли на биралишта и та бројка се годинама креће око 20.000 гласова.

Лого

Што се тиче Федерације БиХ, највећа борба ће се водити око блока окупљеног око Странке демократске акције (СДА) и Бакира Изетбеговића и блока који предводи Социјалдемократска партија БиХ (СДП). За бошњачког члана Председништва БиХ најозбиљнији кандидати су Бакир Изетбеговић испред СДА, Денис Бећировић (СДП) и Фахрудин Радончић, лидер Савеза за бољу будућност. За хрватског члана надмећу се Борјана Кришто потпредседница Хрватске демократске заједнице БиХ (ХДЗ), и Жељко Комшић, први човек Демократског фронта.

Председник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић каже да ће ове године на праћењу изборног процеса бити ангажовано више од 50.000 редовних и ванреднх службеника изборне администрације.

Фото З. Јовановић

 

- Грађани с правом гласа моћи ће да се изјасне на 5.903 бирачка места, од којих је 5.418 редовних, седам за гласање у одсуству, 105 за гласање на непотврђеним гласачким листићима, 352 мобилна тима и 21 бирачко место у дипломатско-конзуларним предстваништвима БиХ у 15 држава.

Арнаутовић је навео да ће изборе надзирати више од 60.000 акредитованих посматрача и да ће избори коштати 12,5 милиона конвертибилних марака:

- Највећи трошкови су издаци за накнаде члановима и заменицима чланова бирачких одбора, и то око 6.795.000 КМ, за набавку и штампање гласачких листића око 1.500.000 КМ и поштански трошкови слања гласачких пакета у иностранство око 1.270.000 КМ.

Невладин сектор у БиХ је протекла три месеца пратио рад партија и забележили су више од 2.000 примера коришћења јавних средстава за изборну промоцију. "Транспаренси интернешнел" у БиХ наводи да је у истом периоду, кроз једнократне помоћи различитим категоријама становништва у БиХ, подељено чак 278 милиона КМ из буџета РС и ФБиХ.

- У истом периоду забележено је и 345 започетих радова вредних 1,1 милијарду КМ, од чега се више од 900 милиона односи на две деонице ауто-пута, чији је почетак изградње темпиран пред изборе - истичу из ТИ БиХ.

Фото Д. Гаврић

ЗА КАМПАЊУ СКОРО ДЕСЕТ МИЛИОНА

"ТРАНСПАРЕНСИ интернешнел" је објавио и резултате мониторинга трошкова изборне кампање, који показују да су странке у прве три седмице потрошиле око 9,6 милиона КМ. Овај износ отишао је на билборде, рекламе у медијима, "Фејсбук" оглашавање и предизборне скупове. У ТИ БиХ истичу да ови износи нису коначни, јер нису укључени трошкови оглашавања и предизборних скупова у последњој седмици изборне кампање, као ни други облици оглашавања које ТИ БиХ није пратио, али се већ сада може рећи да се ради о једној од најскупљих изборних кампања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ВИТАЛАН У 92. ГОДИНИ: Радош објавио слику са ОЦЕМ - видите колико личе (ФОТО)