АНАЛИТИЧАРИ О ИЗБОРИМА У СРПСКОЈ И БиХ: "Западу као и младомуслиманском Сарајеву треба само једно - да РС не постоји"

Тањуг

29. 09. 2022. у 16:50

УЧЕСНИЦИ трибине "Глобално престројавање и избори у Српској и БиХ" оценили су данас да је важно да на изборима који ће бити одржани у Босни и Херцеговини 2. октобра, у Републици Српској победи опција која ће заступати национални интерес, а то је опстанак Срба и Српске.

АНАЛИТИЧАРИ О ИЗБОРИМА У СРПСКОЈ И БиХ: Западу као и младомуслиманском Сарајеву треба само једно - да РС не постоји

Са седнице ЦИК / Фото ЦИК БиХ

Некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић казао је да је у "текућем обликовању нових геополитичких односа у свету, чије је трајање непредвидиво, витални интерес српског народа ма где живео, да очувају међусобно јединство, упркос свим разликама и партикуларним интересима".

Политички аналитичар Ненад Кецмановић рекао је да, с обзиром на светска престројавања, још није јасно да ли велике силе "хоће да заокруже поделу интересних сфер пред неку нову Јалту или маркирају линије ватре за трећи светски рат".

"У том контексту избори у Српској нису тек редовно четворогодишње изјашњавање народа о више странака и кандидата, него одлука о дугорочном курсу Републике Српске између историјски потрошене униполарне парадигме и мултиполаризма", оценио је Кецмановић.

Новинар Синиша Љепојевић оценио је да од тектонских промена које се дешавају у свету нису изузети ни простори Балкана, који су природна веза Истока и Запада.

"У таквом амбијенту кључно је да РС и српски корпус знају шта се стварно догађа и чему актуелне тектонске промене воде и на основу тога доносе стратешке одлуке и остају доследни свом опредељењу", рекао је Љепојевић.

Александар Павић је казао да западне силе имају двоструке аршине, наводећи да подржавају територијални интегритет Украјине, али не подржавају територијални интегритет Србије.

"Да ли позивање на Дејтонски споразум и даље има смисла у свету у коме политички Запад више не поштује међународно -правни поредак утемељен на Повељи УН, већ упорно потура замену у виду ''поретка заснованог на правилима, које ће одређивати сам запад", упитао је Павић.

Професор Предраг Ћеранић оценио је да "власт у РС већ дуго важи за некооперативну".

"Као највећа препрека означени су Милорад Додик и његова партија. Стога је у свакој изборној години приоритет западних центара моћи ''демонтажа Додика''", рекао је Ћеранић.

Он је оценио да је Додик "означен као руски човек".

Цхеранић је додао да је баш због свега тога "важно да победу на изборима однесе јак лидер коме ће национални интерес бити опстанак Срба".

Историчар Александар Раковић је казао да "велике промене у свету узроковане ратним сукобом у Украјини, највероватније отварају простор за нове српске интеграције" и додао да би "ситуацију требало искористити за афирмативно решавање српског питања".

Економиста Бранко Павловић оценио је да велике силе врше и економске притиске на већину земаља у свету наводећи их да све више задужују, како би их учиниле економски зависним и несамосталним.

Новинар Ђуро Билбија оценио је да ће се на изборима у РС гласати о "Додиковом путинизму и орбанизму".

"Западу као и младомуслиманском Сарајеву, од Републике Српске треба само једно: да не постоји - ни по Дејтону, ни на било који други начин", казао је Билбија и додао да "будућност Српске нису Хрватска и Зоран Милановић, већ Мађарска и Виктор Орбан".

Новинар Александар Вујовић истакао је да на изборима у Босни и Херцегивини, али пре свега Српској, треба да победи опција која ће очувати државу коју су Срби створили деведесете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ШТА ОТКРИВА ЈМБГ: Значење првих седам цифара сигурно знате - а шта осталих шест говоре о вама