ОД КУРТИЈА ПРАВЕ МАЛОГ ЗЕЛЕНСКОГ: Шта се крије иза наоружавања тзв. Косова од стране Квинте

Д. М.

24. 09. 2022. у 09:00

ПРИШТИНА је кренула у опасну контраофанзиву како би спречила нови талас повлачења признавања лажне државе и у тој акцији њихови савезници са Запада, предвођени Америком, спремају се да им обилато помогну.

ОД КУРТИЈА ПРАВЕ МАЛОГ ЗЕЛЕНСКОГ: Шта се крије иза наоружавања тзв. Косова од стране Квинте

Курти изложио елаборат Квинти, Фото АП

Не само да су Приштини обећали политичку подршку у овом лобирању, него су спремни и да их здушно војно опреме и наоружају, по рецепту који увелико примењују у Украјини.

Наиме, највиши дипломатски представници земаља Квинте (Америка, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија) састали су се у четвртак у Приштини са премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем и том приликом разматране су намере привремених власти у јужној српској покрајини да сачине својеврсне елаборате о земљама чланицама УН за које сматрају да западни савезници могу код њих да издејствују подршку за чланство "Косова" у УН - сазнају незванично "Новости".

Припадници Војске Србије у патроли, Фото АП

Како преносе наши извори, дипломатски представник САД у Приштини, који је присуствовао састанку, пренео је Куртију да су дипломатске структуре Америке одлично прихватиле елаборат и председнице тзв. Косова Вљосе Османи у вези са "пикираним" земљама код којих ће лобирати за подршку да лажна држава добије столицу на Ист Риверу.

- Представник Америке је истакао да ће бити прихваћен захтев "Косова" да им се, између осталог, у војну помоћ која им је намењена уврсти и систем противелектронске заштите за новоизграђене базе на северу КиМ, као и да ће им САД доставити три таква система. На то се Курти захвалио - пренели су извори "Новости".

У наставку, како каже наш извор, Курти је информисао представнике земаља Квинте да су последњих дана косовске обавештајне структуре приметиле "повећану фреквенцију људи око новоформираних база косовске полиције на северу КиМ, а да косовске службе процењују да је то наредба српских безбедњака, са циљем да наведене особе доставе тачне координате база, како би могле постати мета српске артиљерије у случају сукоба".

Осим наведеног, како сазнајемо, разматран је и захтев "Косова" да им се у пакет америчке војне помоћи уврсте и ракете, као и да се спроведе обука припадника "Безбедносних снага Косова" да њима рукују. Дипломатски представник САД истакао је да ће то бити предмет даљих анализа надлежних војних и политичких органа у Вашингтону.

- На крају, Курти је од дипломата Квинте затражио да међународне снаге и њихове обавештајне структуре доставе привременим властима у Приштини координате места на којима се стационирају војне и полицијске снаге Србије у административном појасу КиМ приликом дневних патрола, на шта је представник Велике Британије казао да ће такав захтев "Косова" пренети својим надлежним органима на одобрење - тврди извор нашег листа.

Курти, који је до сада само вербално претио "новим сукобом у региону" и за то унапред упирао прстом у Београд, сада је очигледно почео и конкретне припреме за остварење овог пакленог плана. Са Косова већ недељама стижу узнемирујуће информације о његовим потезима који могу од региона да направе буре барута: његови специјалци обучавају се за разбијање барикада и употребу тешких митраљеза, инсталиране су осматрачнице и базе косовске полиције у близини административног прелаза Јариње, набављају се дронови, опрема, оружје...

Потпуковник КОС у пензији Љубан Каран каже, за "Новости", да земље Квинте већ дуго наоружавају приштинску паравојску, чиме су прекршени Резолуција 1244 Савета безбедности УН и сви договори постигнути у правцу решавања проблема на КиМ:

- Оружје које Приштина добија још није озбиљна опасност за нашу војску, чак и да им стигну те ракете већег домета. Оно што је опасно, то је да Квинта очигледно покушава да од Куртија створи малог, односно балканског Зеленског, да га припреми за некакав нови "прокси-рат" који би могао да се води овде ради дисциплиновања српског корпуса, не само на КиМ већ широм региона, и ради покоравања и растакања Србије као државе која је ушла у нормалан и респективан економски и сваки други развој.

Генерал у пензији, професор Митар Ковач указује на тенденцију да Курти и Приштина, од избијања украјинске кризе, покушавају да означе српски народ и Србију као савезнике Русије, а како би Запад интензивирао притиске и нападе на нас да признамо лажну државу и обезбедимо јој улазницу у УН:

- Тај механизам јачања будуће косовске војске, која већ сада суштински постоји, у функцији је притиска на Србију. Све су то смишљени кораци и испитавање терена од стране водећих чланица НАТО, земаља Квинте, да покушају да доврше посао око независности Косова. Водећим силама и самој Квинти се жури да затворе црну рупу на Балкану и да, како кажу, смање простор руског "малигног" утицаја. Јасно је да чланице Квинте желе да Косово буде независно у пуном капацитету, да му створе војску и помогну да контролишу целу територију, укључујући север КиМ.

Фото Shutterstock

ИСУКАНА "ЗЛАТНА САБЉА"

ГЕНЕРАЛ Ковач посебно као "проблематичну" истиче најављену вежбу Кфора за реаговање у ванредним ситуацијама, која је планирана на Косову за следећу недељу. Војна вежба "Златна сабља" биће одржана на полигону за обуку базе Ново Село, а у њој ће учествовати особље Кфора и Еулекса, као и припадници косовске полиције.

- То је индикатор да делују синхронизовано, заједнички, да нема ту великих неслагања. Па Кфор је млако реаговао и на изградњу база уз административну линију, то уопште нису видели као проблем - указује Ковач.

Фото Kosovo onlajn

ГРАФИТ ОВК У МИТРОВИЦИ

НА згради у мешовитом насељу Бошњачка махала у северном делу Косовске Митровице, непознате особе исписале су графит ОВК. Графит је исписан црвеном бојом, на фасади зграде која је у процесу изградње, преноси "Косово онлајн".

Насеље Бошњачка махала се налази на обали реке Ибар и гранично је насеље са јужним делом Косовске Митровице.

Приштина убрзано подиже базе на северу, Фото Д. Миловановић

АНГАЖОВАЛИ И МАРИНЦЕ

ОВОГОДИШЊИ буџет за безбедносне снаге лажне државе већи је него икад и износи 100 милиона евра. Тај новац између осталог је намењен и за набавку оклопних возила, хеликоптера, противваздушних система... Осим убрзаног наоружавања, Приштина свесрдно ради и на обуци својих безбедњака, у чему им помаже Америка. Тако је министар одбране у Приштини Арменд Мехај пре неколико дана открио да амерички маринци обучавају косовску војну полицију у касарни у Приштини. Он је навео да маринци "демонстрирају вештине у неутралисању активног стрелца, заустављању саобраћаја високог ризика, руковању несмртоносним оружјем и преговарању са таоцима и њиховом ослобађању".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

ЧУВЕНА ХИЉАДАРКА ИЗ СФРЈ: Ко је била девојка са новчанице и колико пара данас за њу можете да добијете