ЧЕЛИЧНО "НЕ" ЗА КОСОВО У УН: Владислав Јовановић, бивши шеф дипломатије - Србија постала кључни фактор на Балкану, Запад то зна

Д. МИЛИНКОВИЋ

19. 09. 2022. у 12:30

КАДА би Косово ушло у Уједињене нације, више нико одатле не би могао да их избаци и имали би отворена врата да се уједине са Албанијом.

ЧЕЛИЧНО НЕ ЗА КОСОВО У УН: Владислав Јовановић, бивши шеф дипломатије - Србија постала кључни фактор на Балкану, Запад то зна

Фото: Принтскрин Јутјуб

Зато Србија треба да игнорише предлог да дозволи да Приштина уђе у УН, без формалног признавања, по моделу "две Немачке" и да каже - имате ли ви још неки предлог.

Ово у интервјуу за "Новости" упозорава Владислав Јовановић, бивши шеф дипломатије СР Југославије и некадашњи амбасадор при УН, указујући да се Западу жури да Србија да своју сагласност за међународно признавање лажне државе, јер знају да је та независност правно неисправна, резултат употребе силе, неодобрене од УН.

* Чују ли се у западним центрима моћи Вучићеве поруке да нећемо ни директно ни индиректно признати независност Косова?

- Западни партнери треба да схвате да не могу било каквим умиљавањима, преварама, притисцима, психолошко-политичким комбинацијама да побију тај челични зид нашег "не". Сада имамо и нову реалност: Србија је постала међународно афирмисана, консолидовала се економски, војно модернизовала и ојачала и као таква не може више да буде мета ниских и примитивних удараца којима је Запад обилато прибегавао претходних деценија. То постепено девалвира и значај Косова као ратног плена НАТО и Америке. Јер, тај плен сада постаје по свом значају немерљив са израслим значајем Србије као кључног фактора на Балкану. Запад ће бити све заинтересованији да такву Србију не изгуби, ако већ не може да је уграби као новог члана евроатлантских интеграција, бар да је задржи у блиском партнерству.

НЕУСПЕХ ДОСАДАШЊИХ ПОСРЕДНИКА

Како гледате на инфлацију западних изасланика за Косово?

- То показује неуспех свих досадашњих посредника. То је и лекција за Запад, да суштина није у броју изасланика него у ревидирању једностраног и ултимативног прилаза решавању питања Косова - ми смо све решили, вама само остаје да то прихватите. Треба да отворе простор за компромис, који би морао бити не само у оквиру Резолуције 1244 СБ, где се наглашава суверенитет Србије на Косову, него и израз поштовања чињенице да су се те исте земље, које су признале Косово, пре тога сагласиле са међународно признатим границама свих бивших република СФРЈ, укључујући и Србију.

* Ипак, упорно стижу поруке да је Косово завршена ствар...

- Србија има моћне правне и политичке аргументе на својој страни и све мање стоји тврдња да је Косово свршена ствар и да нема шта више о томе да се разговара. Не треба да будемо песимисти, већ чврсти у одбрани правних темеља са којих полазимо. Друга страна нема те правне темеље, има само темеље моћи, који су били гласни и могући пре 20 година, данас више нису. Њима су везане руке и због тога што се сада боре и за међународно право у Украјини, а које су на Косову погазили.

* Колико је реалан сценарио да Запад као последњи адут извуче понуду: признајте Косово у замену за чланство у ЕУ?

- Једини начин да Србија уђе у ЕУ је са Косовом, као интегралним делом територије, онако како је примљена у УН. Све што је мање од тога - Србија и Косово улазе заједно у ЕУ, или Србија улази без Косова - за нас мора бити неприхватљиво и то мора бити кристално јасно. Али, најпре ЕУ треба да се стабилизује, да се афирмише као чврст и недељив међународни субјекат. У овом тренутку она је још лутајућа, не зна да ли је самостална, или је само прилепак Америке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (1)

ЋЕРКА ВОДИТЕЉКЕ ИВОНЕ ПАНТЕЛИЋ: Пресликана мајка - пружила јој највећу подршку током тешке болести