ПЕТКОВИЋ: Захваљујући Вучићу успели смо да сачувамо српске личне карте

Novosti online

27. 08. 2022. у 18:57

ЗАХВАЉУЈУЋИ снажним дипломатским напорима председника Александра Вучића данас смо успели да добијемо потребне гаранције ЕУ и тиме постигнемо договор који се тиче слободе кретања и српских докумената - истакао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

ПЕТКОВИЋ: Захваљујући Вучићу успели смо да сачувамо српске личне карте

Фото: Танјуг

Петковић је нагласио да су договором успели да обезбедимо мир и стабилност на простору Косова и Метохије и сачувамо српске личне карте за Србе у јужној покрајини, како северно, тако и јужно од Ибра. Зато могу да кажем да имамо значајну и важну вест.

То је од пресудног значаја за Србе који живе на КиМ, јер смо упркос свим препрекама и уценама, успели да сачувамо српска лична документа за наш народ у покрајини, па самим тим сачували смо и присуство државе Србије на том простору. То значи да ће сваки грађанин Србије који живи на Косову и Метохији моћи са српском личном картом слободно да се креће. Сваки Србин јужно и северно од Ибра, без изузетка, ће моћи са својом српском личном картом нормално и без проблема да живи, ради, путује и прелази преко административних прелаза.

Могу да известим јавност да смо претходних недеља водили тешку дипломатску борбу на челу са председником Вучићем, а полазећи од обавезе поштовања Споразума о слободи кретања који је 2011. потписала бивша власт у Београду, а који је Приштина покушала да искористи за укидање српских личних карата и последично, укидање државе Србије са КиМ. То нисмо дозволили, јер смо успели да сачувамо личне карте које издаје Република Србија за српски народ који има пребивалиште на Косову и Метохији.

Данас поподне смо обавештени да је прихваћен услов Београда о ком је јутрос говорио председник Вучић и добијене су гаранције ЕУ да ће српски народ на КиМ моћи да се слободно креће са српским личним картама. Овај данашњи договор којим се прихватају лична документа из пре свега обостраног практичног разлога слободе кретања прати текст дисклејмера, који ће бити свуда видно истакнут, а који гласи:

"Омогућавање коришћења личних карата издатих од стране Приштине (Косова) се врши искључиво из практичних разлога ради олакшавања положаја појединаца и омогућавања слободе кретања, у складу са Споразумом о слободи кретања постигнутим у Дијалогу 2011. године, не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова, не прејудицира одређивање коначног статуса Косова и не може се тумачити као пристанак Београда на одступање од Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 (1999)".

Овим договором Срби са Косова и Метохије остају своји на своме и неће им бити потребан никакав папир, доказ или додатни документ да могу да живе на својим огњиштима. Овим договором успели смо да се изборимо да се нашем народу који живи на КИМ не издају никакви папири са визним режимом трајања од 90 дана, јер Срби на КиМ никада неће бити странци на својој земљи.

У периоду пред нама очекују нас значајни изазови у вези са српским регистарским ознакама, али могу да потврдим да 1. септембра Срби са Косова и Метохије неће имати никакве проблеме са српским документима на административним прелазима. Приштина је ипак на крају прихватила постојање личних докумената које издаје Република Србија за српски народ који живи на Косову и Метохији - наводи се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! "Орлови" можда прођу даље и жребом

СРБИЈА је веровала да ће Бразил да добије Швајцарску, то се и десило. Али, жеља целе нације да "орлови", у случају победе против "сајџија". прескоче селекцију Мурата Јакина на другој позицији на табели - не само да је засад само жеља, већ можда не буде сама по себи довољна.

28. 11. 2022. у 19:57

Коментари (19)

МИ, СРБИ... Драган Стојковић Пикси после меча Србија - Камерун: Претпостављам да су многи одушевљени!