"СРБИЈА ЈЕ ТЕМА НА ЕВРОПСКОМ НИВОУ": Бекман-Диркес се захвалио Вучићу и поручио да су односи наше земље и Немачке у развоју

Novosti online

13. 08. 2022. у 12:42

НЕМАЧКО-СРПСКИ привредни односи су се последњих година значајно развили, а интересовање немачких привредника за улагање у Србију је и даље веома велико, каже одлазећи директор Конрад Аденауер Фондације (КАС) у Београду, Норберт Бекман-Диркес.

СРБИЈА ЈЕ ТЕМА НА ЕВРОПСКОМ НИВОУ: Бекман-Диркес се захвалио Вучићу и поручио да су односи наше земље и Немачке у развоју

Фото: Printscreen

Сумирајући седам и по година, колико је водио ту немачку невладину организацију у Србији, Диркес у изјави за Танјуг рекао да немачке компаније у нашој земљии нису инвестирале само у радно интензивну производњу, већ све више у технолошку и иновативну област.

- Тренутна ситуација је тешка и предузећа исчекују њен епилог, али је важно да је интересовање за Србијом, као местом за инвестирање, остало велико - рекао је Диркес.

Подсетио је да је КАС у Србији активан 25 година и делује на пружању подршке у подстицању демократије, међупартијске сарадње, подстицању цивилног друштва, подизању политичке културе и европској интеграцији.

- Србија је тема на европском нивоу. Политичко-партијска сцена се променила, развијена је демократија и спремност на дијалог - оценио је Диркес додајући да је подизање политичке културе дијалога и сарадње оно што одликује рад КАС-а.

Бекман-Диркес је указао да се, током мандата немачке канцеларке Ангеле Меркел, могло видети велико интересовање за Западним Балканом.

Остварени су, објашњава, бројни формални и неформални контакти и посете, који су допринели отвореној размени и подизању свести да Западни Балкан и Србија нису на рубу, већ у средишту Европе.

- То је важан допринос који се не сме потценити. Све то не би било могуће без интересовања немачке владе за регионом - нагласио је он.

На питање да ли је одласком бивше канцеларке са чела владе дошло до промене политике према Србији, имајући у виду да је канцелар Олаф Шолц јасно ставио до знања да очекује међусобно признање Србије и тзв. Косова, Бекман-Диркес ставља ово у контекст континуитета немачке спољне политике.

- Постоји одлука Бундестага да је неопходно да се постигне договор о нормализацији односа Београда и Приштине. Та одлука није укинута, и влада мора да је следи - рекао је Диркес.

Он каже и да је велики изазов Поглавље 35, који се тиче постизања договора о нормализацији односа Београда и Приштине.

- Неопходно је пронаћи решење, а њега морају да нађу две стране. Не може, и не треба, Берлин, Париз или Брисел да иницирају решење. Дијалог је тежак, има успоне и падове, али мора бити настављен уз, очигледно, пуно стрпљења - рекао је Диркес.

Указао је и да је добро што немачка влада има континуитет у праћењу тог питања.

Када је реч о притиску ЕУ да Србија мора да се прикључи санкцијама против Русије и да ли он, као неко ко је дуго живео у Србији, има разумевање за став Београда, рекао је да се Србија налази у приступном процесу, а да је део тога усаглашавање са спољном и безбедносном политиком ЕУ.

- Кад тад Србија ће морати да донесе одлуку о усаглашавању са спољном политиком Уније - уверен је Бекман-Диркес.

Са друге стране, каже, јасна му је ситуација у Србији, будући да овде већ дуго живи, па може да каже да ствари нису једноставне.

- Зависност од енергената, недостатак других гасовода, покрећу питање како преживети следећу и наредне зиме. Зато је важно да се тежи ка европском решењу и да се оно нађе што пре - мишљења је Диркес.

Подсећа и да се Србија снажно ангажовала у Берлинском процесу, који је иницирала управо бивша немачка канцеларка, истичући да је Србија од почетка желела регионалну сарадњу.

- Поред свих тешкоћа, овај процес даје добре резултате. Један је Омладинска канцеларија, по узору на немачко-француску иницијативу, а размена младих, која је важна, добро се развија - казао је он, додајући да је срећан што је КАС у томе дао свој допринос.

Указао је да постоји још много идеја из бројних области које се могу реализовати у оквиру Берлинског процеса, додајући да и иницијативу “Отворени Балкан”, треба ставити под “тај кров”.

Бекман-Диркес је подвукао да је економија та, која, на крају, пресуђује колико је неки регион успешан, али и да ли ће грађани остати да живе у својим земљама.

- Знам да грађани Србије, и сви остали из региона, воле своје домовине, и да би, ако добију шансу да се врате, и имају добра примања, будућност тражили у својим земљама - рекао је он.

Уочи одласка из Србије, састао се и са председником Александром Вучићем, а каже да су у фокусу тог разговора била политичка питања.

- Са Вучићем сам се састајао, пре свега, као са лидером странке. Сада је у фокусу нашег разговора била ситуација везана за Украјину и тамошњи рат, како се Србија носи са последицама, и како то чине Немачка и ЕУ, те и који допринос политичка фондација, попут КАС-а, може да пружи - објаснио је он.

Изразио је захвалност председнику Вучићу на блиској сарадњи пуној поверења, што је и Фондацији и њему лично олакшало политички рад у Србији.

Каже и да ће му, када Србију буде напустио, највише недостајати људи, јер је у овој земљи доживео толико срдачности, позитивне енергије, и то је, каже, оно што му се посебно свидело и што ће понети са собом у Софију, на нову дужност.

Бекман-Диркес указује и да је последњих седам година много урађено у области развоја путне инфраструктуре, да остаје још да се изгради железничка мрежа, и да је тиме омогућено брзо путовање, па Софија више није толико удаљена од Београда, те то све омогућује успостављање плодотворног дијалога међу народима.

Бекман-Диркес је оценио успешним и пројекат културне престонице Европе, нагласивши да та идеја доприноси повезивању и приказивању богатства шароликости Европе.

Искористио је прилику и честитао Новом Саду на успешном представљању у оквиру културне престонице Европе.


БОНУС ВИДЕО: Мариза и Вучић
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

НОВИ МИГ-41: Лети до 5.500 км/х наоружан ракетама кинџал и циркон - обавља борбене задатке у стратосфери