ТЕРМИН "ПРИНУДНО НЕСТАЛИ" АПСОЛУТНО НЕПРИХВАТЉИВ: Петковић о опасном плану Приштине да Србији прилепи злочине ОВК

Танјуг

05. 07. 2022. у 14:01 >> 14:14

ЗА Србију је питање несталих особа високохуманитарно питање, а не политичко, док су политичарима у Приштини "пуна уста" те теме, а када треба да се уради нешто конкретно и испуне захтеви Београда да се истраже локације за које постоје основане сумње да скривају посмртне остатке Срба, у Приштини је потпуни тајац, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

ТЕРМИН ПРИНУДНО НЕСТАЛИ АПСОЛУТНО НЕПРИХВАТЉИВ: Петковић о опасном плану Приштине да Србији прилепи злочине ОВК

Фото: АП/Танјуг

На питање да прокоментарише то што Приштина у Споразуму о несталима планира да убаци формулацију "принудно нестали" и тиме директно Србију отпужи за злочине, Петковић је рекао да је термин "принудно нестали" апсолутно неприхватљив и да Приштина тим термином жели да закочи договоре и преговоре о несталима.

Петковић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да сва иницијатива да дође до договора о несталима са Приштином долази од Београда.

- Ми смо иницирали ту тему, ми смо иницирали да дође до текста споразума и истражили све 23 локације за које је захтев поднела Приштина и тиме показали да је питање несталих особа за нас високохуманитарно питање, а не политичко - рекао је Петковић.

Навео је да се до текста споразума дошло пре него што је Аљбин Курти једнострано донео одлуку да укине српске регистарске таблице и личне карте.

- Дошли смо до текста споразума који је за нас био прихватљив јер немамо проблем са том темом, а онда када је тај текст већ био прихватљив и Европској унији и свим учесницима у процесу проналаска несталих особа, одједном Приштина долази са новом формулацијом где је желела да убаци додатно поред термина нестале особе и принудни нестанак - рекао је Петковић.

Истакао је да је Приштина, мислећи да не знамо конвенције и међународно право, тиме хтела да изврши притисак не би ли касније искористила тај документ за можда наводно некакве нове процесе против Београда.

- Јер управо та формулација принудни нестанак јесте правна категорија која је јасно дефинисана и у посебној конвенцији УН о заштити од присилног нестанка где се искључиво јавља одговорност државе и државних органа за присилни нестанак - рекао је Петковић.

Како је додао, мислили су да нас "навуку" да се сложимо са таквим документом па да наводно Београд буде окривљен за све нестале на простору КиМ, укључујући и Србе.

- А где је ОВК? Шта се дешава са том терористичком организацијом која је најодговорнија за нестанак, убијање многих? - упитао је Петковић и додао да то поврђује и Специјални суд у Хагу, с обзиром на то да се највишим челницима ОВК данас суди у Хагу због ратних злочина.

Подсетимо, "Новости" су већ упозориле на нови план премијера привремених институција у покрајини Аљбина Куртија да покуша да у споразум о несталима "угура" формулацију "принудно нестали".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КИНЕСКИ РАЗАРАЧ: Ово је једна од најсмртоноснијих интерконтиненталних ракета - до Америке може стићи за 20 минута