ПРИШТИНА ПОМЕНУТА МИМО ДНЕВНОГ РЕДА: Апликација лажне државе за чланство у СE није била тема седнице, али су се поједине земље изјасниле

Д. М. - М. Ст.

20. 05. 2022. у 21:34

ЗАХТЕВ Приштине у петак се није нашао на дневном реду седнице Савета Европе, којом је председавала Италија. Иако то није била званична тема, представници Аустрије, Данске, Финске, Хрватске, Немачке, Чешке, Северне Македоније и Албаније, како сазнајемо, нису пропустили прилику да се јавно изјасне како подржавају чланство Приштине у ову међународну организацију.

ПРИШТИНА ПОМЕНУТА МИМО ДНЕВНОГ РЕДА: Апликација лажне државе за чланство у СE није била тема седнице, али су се поједине земље изјасниле

Фото АП

Званичници Велике Британије, Турске и Француске, међутим, нису помињали тзв. Косово и нове чланице.

Шеф дипломатије Србије Никола Селаковић пред Комитетом министара СЕ истакао је да ће се Србија свим расположивим дипломатским средствима одговорити на овакав потез Приштине. Он је нагласио да би разматарање правно недопустивог и за нашу земљу апсолутно неприхватљивог захтева такозваног Косова за чланство, довело у питање кредибилитет те организације.

- Захтев за чланство за Приштину представља политички циљ, а не вредносно опредељење и јесте покушај да се ова организација злоупотреби - рекао је Селаковић. - То је дубоко у супротности са нормама и правилима СЕ. Додатно, ово је само још један јасан показатељ да Приштина нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога, већ се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ.

Селаковић је упозорио и на то да би чланство Приштине било грубо кршење територијалног интегритета Србије и додао да Србија подржава ангажман СЕ на КиМ који је у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 и статусно неутралним приступом Савета Европе. Он је истакао да настављамо да доприносимо стабилности и промовисању начела и вредности Савета Европе, што је важан пут ка чланству у ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЕСТРАДНИ ПЕНЗИОНЕРИ: Ко преживљава, а ко прима 2.200 евра?